Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Tips memilih Wiper Kereta

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pada masa sekarang terdapat 2 jenis wiper kereta  iaitu pengilap cermin kereta menggunakan jenis bingkai besi dan jenis soft wiper yang menggunakan getah silikon sepenuhnya

Sekarang Silicon wiper mudah didapati dengan bermacam-macam jenis brand.. Yang pasti kualiti wiper bergantung pada brand contohnya jenama Dura-edge, BOSCH, HKS, Maxblade dan macam-macam lagi.Kebiasaanya harga wiper ada yang mahal sehingga RM 250 sepasang dan ada juga  yg murah tetapi jenis cap ayam/ local brand biasanya boleh dapat RM 20- RM 40 sepasang.



Keburukkan Wiper jenis getah 
- Mudah koyak, retak,reput atau melekat pada cermin
- Getah cepat keras sudah tidak elastis fleksibel lagi untuk menyapu air dari cermin kereta
- Masih ada garis-garis air tertinggal bila wipe.
- Perlu ditukar setiap 6 bulan sekali
- Mencalarkan cermin kereta
- Penglihatan yang tidak jelas dan kabur
- Time wiper nak sapu je bunyi bising semasa diguna macam kasar sangat permukaan wiper tu dengan cermin.
- kalau hujan wiping tersangkut-sangkut atau terketar ketar



Kebaikan Wiper jenis Silicon
- Silicon wiper ni mesra alam Lebih tahan lama berbanding pengelap getah (biasa)
- Silicon wiper dikatakan bagus sebab blade dia tak kan jadi keras macam wiper getah bila dah lama pakai.
- Silicon wiper tak kan mencalarkan cermin kereta kerana dia jenis solf wiper berbanding wiper biasa dalam dia ada besi..
- Mengelap dengan lebih berkesan dan dapat di'wipe' dengan lebih rata cermin kereta anda
- Ianya tidak mudah koyak, retak,reput atau melekat pada cermin depan
- Selalunya Silikon wiper ni dibuat penuh Tanpa tulang (Boneless Full Silicone) Mudah lentur dan ikut lengkungan cermin kereta anda
- Sapuan air lebih dapat baik dan rata
- Kalau hujan lebat, cermin kat depan tak kabur sangat macam wiper biasa..
- Tidak dipengaruhi oleh minyak, hujan, panas
- lebih smooth dan lancar pergerakan wiper tu.
- Kos efisien kerana tidak perlu kerap ditukar.



No comments:

Post a Comment

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca