Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Paling Popular Bulan Ini

cara tuntut balik duit jika ditipu peniaga online

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Urusniaga atas talian memudahkan kita mendapatkan barang tanpa kelaur rumah.Namun begitu, kita sering mendengar rungutan para pembeli online business yg ditipu oleh peniaga online business yg tidak bertanggungjawab. Mereka menawarkan harga barangan yg begitu murah dan menarik sehingga menyebabkan ramai pembeli yg terpedaya.

Namun setelah pembeli memindahkan sejumlah wang ke dalam akaun bank mereka, penjual ini terus mendiamkan diri dan tidak menghantar barangan yg dijual seperti yg telah dijanjikan. Lebih memburukkan keadaan apabila si penjual tidak menjawab panggilan telefon, tidak reply text yg dihantar dan terus block si pembeli yg telah tertipu ini drp facebook nya.

Bagi pembeli yg telah tertipu dgn mana-mana peniaga online business, berikut adalah langkah-langkah yg boleh anda lakukan:


Sila hubungi penjual online & buat aduan dahulu. Jika tiada tindak balas sila buat aduan pd pihak berkuasa spt polis, KPDNKK, TTPM, & NCCC.


*pastikan wang ada benar2 telah dipindahkan drp akaun anda kpd akaun peniaga online business tersebut. Sekiranya didapati yg tiada pembayaran drp pihak pembeli kpd akaun bank penjual, si penjual boleh menyaman malu si pembeli atas tuduhan tidak berasas tersebut. (tersalah tuduh, tak pasal2 si pembeli kena sue pulak).


Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia atau lebih dikenali sebagai Tribunal Pengguna mempunyai cawangan di setiap negeri. Anda boleh semak di sini http://ttpm.kpdnkk.gov.my/


Cara-cara untuk membuat laporan di Tribunal Tuntutan Pengguna adalah seperti berikut:


1- Pergi ke cawangan Tribunal Pengguna yang berdekatan.

2- Buka fail dengan bayaran RM5.

3- Pastikan anda membawa sekali bukti pembayaran/bank statement, alamat peniaga online business itu dan segala maklumat mengenainya.

4- Kes akan dibawa ke mahkamah tribunal tuntutan pengguna. Sekiranya didapati bersalah, peniaga tersebut akan di arahkan oleh mahkamah untuk membuat pembayaran balik kepada anda.



sumber asal

cara ukur dan memilih bingkai cermin mata baru tetapi kekal saiz yang lama

Bagi sesiapa yang berkaca mata.Ini ada tips terbaik untuk anda yang ingin membuat bingkai cermin mata yang baru.

Biasanya kita akan buat cermin mata,kita kalau boleh nak kekal saiz bingkai yang asal walaupun tukar bingkai yang baru.Ada setengah kedai cermin akan agak-agak saiz bingkau dengan ukur bingkai lama dengan bingkai yang baru.

Sebenarnya ada cara yang mudah untuk ketahui saiz bingkai cermin mata sebenarnya. Pada tangkai bingkai kaca mata, terdapatnya 3 nombor yang amat mustahak untuk anda rujuk.

Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, 3 nombor ini dicetak sebelah menyebelah di banagian tangkai bingkai cermin mata.
  • Nombor pertama mewakili lebar kaca mata (tidak termasuk ketebalan bingkai).
  • Nombor kedua mewakili lebar penyambung bingkai kiri dan kanan yang dipanggil 'bridge'.
  • Nombor ketiga mewakili panjang tangkai bingkai kaca mata tersebut.

Daun rerama menyembuhkan penyakit kulit psoriasis,gatal celah kangkang

Daun Rerama yang kini semakin popular dipercayai mempunyai khasiat tersendiri untuk merawat penyakit KANSER atau BARAH serta sakit-sakit kronik yang lain.
 
Penggunaan Daun Rerama untuk merawat penyakit kanser merupakan satu ikhtiar perubatan dan pakar-pakar perubatan telah mengesahkan bahawa Daun Rerama dapat merawat penyakit berkaitan sel darah merah.

Ujian makmal Institut Bioteknologi Melaka menunjukkan daun rerama mengandungi tiga belas sebatian kimia yang digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis ubat-ubatan.Kajian saintifik penyelidik Jabatan Sains Bioperubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM turut berjaya menemui ciri-ciri anti kanser dan anti keradangan pada tumbuhan berkenaan.Kajian UPM menyatakan daun rerama bukan sahaja boleh merawat Barah atau Kanser tetapi berupaya merawat.

Semua jenis Kanser, SLE, Thyroid, Leukimia,Darah tinggi, Kencing manis, Kolesterol/Asid Urik, Gout, Masalah berkaitan darah, Stroke, Senggugut, Asma, Migrain, Resdung, Demam campak, Tibi, Denggi, Masalah usus, Masalah sendi, HIV, Angin dalam badan dan juga Sebagai makanan tambahan.

Caranya dengan merebus daun tersebut untuk diminum dua kali sehari.
Ramai yang telah mencuba air rebusan daun rerama dan mendapat impak positif serta beransur pulih seperti sediakala.Sebanyak 13 sebatian kimia semulajadi terkandung dalam daun rerama yang boleh merawat bukan sahaja KANSER,malah PELBAGAI PENYAKIT lain seperti:
  • Kanser(payudara/usus/peparu/serviks/ovari dll)
  • SLE (system lupus erythemotosus)
  • Denggi
  • Stroke
  • Darah tinggi
  • Kencing manis
  • Masalah usus (gastrik/sembelit/cirit-birit)
  • Asma
  • Migrain
  • Resdung
  • TB
  • Demam campak
  • Dan semua penyakit berkaitan dengan darah serta sesuai untuk minuman kesihatan tambahan
Berdasarkan pengalaman mengamalkan yang sudah mengamalkan meminum air daun teh rerama melalui testimoni pelanggan mereka, dengan meminum teh daun rerama hijau dapat membantu:
  • Dapat mengecilkan sel kanser dalam masa 1-2 bulan
  • Menghilang sel kanser
  • Menghilangkan tumor di kepala
  • Luka pesakit kencing manis kering dalam masa seminggu
  • Tekanan darah menjadi stabil untuk pesakit darah tinggi
  • Mampu mengurangkan penderitaan pesakit SLE
  • Gout/sakit sendi/masalah kulit/resdung hilang dalam satu minggu
Manfaat dan Khasiat Daun Rerama Lainnya:
  • Mencegah tumor
  • Melancarkan kencing
  • Melancarkan aliran darah
  • Menyembuhkan penyakit kulit
  • Mencegah penyakit lupus    
  •  
    Apakah Krim yang dapat menyembuhkan penyakit kulit?
    Inilah krim yang dimaksudkan.

     


    sangat berkesan untuk merawat penyakit kulit.Admin guna 2 botol sahaja dapat menyelesaikan masalah penyakiut kulit admin. Sebotol harga RM 50 bagi 25mg (agak mahal kan) tetapi kalo anda beli banyak botol akan dapat murah.Admin biasa beli kat shoppe.Admin beli 3 botol dengan harga RM 110.Admin jimat RM 40 tambahan pula free pos. 

     

Krim Herba Mujarab Hilangkan Gatal Celah Kelangkang

Sering gatal di celah kelangkang?
Jangan digaru! Ketahui cara untuk mencegah serta merawat gatal celah kelangkang. Kegatalan merupakan simptom masalah kulit yang sangat merunsingkan. Ianya berkekalan dan agak kronik.

Walaupun masalah ini boleh datang dalam berbagai bentuk dan rupa, ianya kebiasaan datang dengan bengkak,kemerahan, dan kulit gatal.

Apabila lapisan kulit atas terkoyak (luka), bahagian ini akan lebih senang dijangkiti kulat dan  bakteria, terutama sekali bakteria Staphylococcus Aureus.Kawasan kulit gatal akan menjadi rasa pedih, keluar air bernanah dan meningkatkan risiko parut hitam yang mencacatkan.Untuk mengatasi masalah Gatal ini, anda perlukan penyelesaian yang dapat  melegakan kulit dengan cepat, mengelakkan kegatalan, membunuh bakteria, dan  mengurangkan radang.

Kegatalan mungkin terjadi lebih teruk jika digaru dan mendatangkan masalah radang yang lebih serius. Mungkin pada waktu siang, di mana kita lebih sedar, kita boleh mengawal daripada menggaru. Tetapi bagaimana dengan pada waktu malam, sewaktu kita sedang tidur? Tanpa sedar, anda akan berasa kegatalan dan menggaru kawasan terjejas. Ini lebih teruk lagi pada kanak-kanak yang mempunyai kulit yang lebih nipis.


Cara yang terbaik untuk mengawal masalah kegatalan ini, terutamanya pada waktu malam, ialah dengan menggunakan " KRIM GATAL ".Sebelum anda memilih Krim Gatal, ada beberapa kriteria yang perlu anda pastikan ianya dari
bahan digunakan semulajadi,Anti bakteria & kulat ,menghilangkan kegatalan dan melembapkan kulit.


Krim apakah yang dimaksudkan... selanjutnya

Petua saya turunkan Kolesterol 5.6 mmol/L ke 5.02 mmol/L dalam 2 minggu

Ramai orang zaman sekarang ada kolesterol tinggi. Ini biasanya berpunca dari amalan pemakanan seseorang itu. Antara penyebab kolesterol tinggi seperti banyak makan makanan berminyak, kurang bersenam dan amalan gaya hidup yang kurang sihat seperti hisap rokok.

Kesan kolesterol tinggi boleh menyebabkan sakit jantung & stroke. Jika tindakan tidak diambil untuk mengawal dan mengurangkan kolesterol, seseorang adalah sangat mudah untuk terkena serangan sakit jantung & stroke (angin ahmar). Dua penyakit ini adalah sangat merbahaya kerana ia berlaku secara tiba-tiba.

Jika terkena serangan sakit jantung, kesan terbesar biasanya adalah mati mengejut. Jika rawatan pantas tidak dibuat, potensi untuk mati pada saat berlakunya serangan sakit jantung tersebut adalah sangat tinggi. Mati tiba-tiba dari sakit jantung adalah antara penyebab terbesar kematian di Malaysia.

Jika terkena serangan angin ahmar (stroke), kesan terbesar biasanya adalah lumpuh. Lumpuh boleh berlaku kepada sebahagian badan atau seluruh badan. Jika rawatan pantas tidak dibuat (seperti fisioterapi), potensi untuk kekal lumpuh adalah sangat tinggi. Sekiranya lumpuh, seseorang akan memerlukan bantuan alat & pertolongan orang untuk menjalankan aktiviti seharian. Ini sudah tentu akan menyusahkan pesakit & orang lain.


Admin salah seorang yang mempunyai masalah kolesterol tinggi.Setiap kali cek darah di klinik,kadar kolesterol selalunya lepas border yang ditetapkan.baru-baru ni admin cek kadar kolesterol admin adalah 5.6,apa lagi dapatlah sesi kaunseling percuma dari kakitangan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara( LPPKN ) semasa sesi pemeriksaan kesihatan percuma.

Dari situlah admin terasa keinsafan untuk menurunkan kadar kolesterol.Apa yang admin lakukan adalah membeli produk yang dapat menurunkan kadar kolesterol.Sama ada suplemen atau minuman.Jadi dari perbandingan harga yang dibuat maka admin akhirnya memilih susu Omega PLUS® ialah satu-satunya susu yang mengandungi ACTICOL®, iaitu sejenis sterol tumbuhan yang dapat membantu merendahkan tahap kolesterol dengan menghalang penyerapan kolesterol dalam aliran darah.Admin membeli pek kecil 150g dengan harga RM 8.90.




Selepas 2 minggu minum susu omega,admin kena buat ambil darah untuk temujanji doktor.Admin terkejut dengan result darah terutamanya bahagian kolesterol.Wow...kadar hanya 5.02 mmol/L berbandingan sebelum ini 5.6 mmol/L.Pertama kali dapat result kolesterol dengan tanpa bold. Haahahaha..alhamdulilah.



Kesimpulannya,kalau anda ingin turunkan kolesterol dalam darah.Amalkan susu ini.

Ganti tablet/hanphone anak anda dengan MP4 Player for Kids dengan koleksi 440 video

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Adakah anak-anak kecil anda selalu menonton koleksi cerita upin ipin dan koleksi lagu didi and friends di handphone anda hingga abis data internet ? 

Menimbulkan masalah jika anak tidak mahu melepaskan handphone anda dan mula memberontak jika handphone diambil. Admin adalah seorang yang menghadapi masalah ini.Hahahaha...

So admin dah jumpa gajet terbaik untuk anak admin yang berumur 3 tahun ini iaitu MP4 Player for Kids dengan koleksi 440 video didalamnya.Admin beli secara online di Shoppe.terdapat banyak saiz skrin yang ditawarkan dengan harga berpatutan.



KEISTIMEWAAN :
✔️Full HD LCD
✔️Speaker kuat dan jelas
✔️Battery boleh cas
✔️Support kebanyakkan format Video dan MP3
✔️Perisian percuma Video Doa dan Zikir, ABC, 123, Upin Ipin, Disney kartoon, Pada Zaman 

    Dahulu, Didi & Friends, Thomas & Friends dan lain-lain lagi yang menarik.

🎮 Jimat kuota internet
🎮 Tidak perlu buka Youtube sepanjang masa
🎮 Anak-anak tidak menggunakan handphone anda lagi
🎮 Boleh tonton di mana-mana saja anda berada (Kedai makan,dalam kereta atau balik kampung)
🎮 Ringan dan comel
🎮 Sangat sesuai untuk kanak-kanak


Admin beli dengan harga RM 120 bersama saiz memory kad 16gb dengan isian 440 video  untuk kanak-kanak.Tak perlu buang masa download di Youtube dah.Senang kerja.Skrin admin beli iaitu 7.5 inci.

Harap2 lepas ini anak tak bebal lagi dah sampai baling handphone sampai retak.Hahahaha....

Rawatan slipped disc / tulang belakang di Dr Spina Kuala Kangsar

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anda pernah mengalami sakit tulang belakang dan sakit lutut ?Admin seringkali mengalami masalah di atas. Kesakitan ini mengganggu pergerakan harian dan menjejaskan kesihatan secara amnya. Pelbagai usaha dilakukan  seperti berbekam,mengurut dan rawatan ubat di hospital namun masalah itu masih ada.

Baru-baru ini admin berpeluang mendapatkan rawatan di Dr Spina Kuala Kangsar iaitu Pusat Chiropractic & Physiotherapy Centre yang merupakan satu-satunya cawangan di Perak yang menawarkan rawatan sakit tulang belakang dan yang berkaitan dengannya.

Bagaimana admin boleh terjumpa ngan pusat Dr Spina? Admin secara tidak sengaja terjumpa di facebook ketika mencari rawatan kiropratik. Jadi admin menghubungi pusat ini untuk bertanya kos rawatan.Dimaklumkan  
Dr Spina Kuala Kangsar tengah buat promosi RM 25 rawatan dengan syarat like dan share facebook Dr Spina Kuala Kangsar.Wow..murah dan admin tertarik dengan promosi ini.

Admin mengambil peluang hari cuti minggu untuk berkunjung ke Dr Spina Kuala Kangsar.Sampai saja di sana admin disambut mesra oleh pekerjanya. Bersandarkan like dan share facebook admin dapat rawatan RM 25 sahaja kai sekali sesi rawatan.

 

Inilah rawatan RM 25 yang ditawarkan kepada admin.Kalau tak salah admin harga normal bagi rawatan  ini berharga RM 130 satu sesi. Masa rawatan dalam sejam lebih.Mula-mula admin diberikan rawatan terapi oksigen sewaktu menunggu giliran untuk berjumpa Physiotherapist untuk mengetahui masalah yang dihadapi.Ianya tertakluk kepada pengunjung kali pertama sahaja ditawarkan harga ini.

Kesimpulannya, admin rasa ada perubahan hasil rawatan ini walaupun iainya tertama kali terutamanya rawatan "golek kiri kanan" yang bertujuan untuk menyusun kembali struktur tulang belakang.Apa yang admin rasa kesannya sakit lutut kurang. Namun begitu,sekali rawatan tidak cukup untuk menghilang rasa sakit.Ianya perlu rawatan yang kerap sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Ada pesakit slipdisk datang buat rawatan di sini yang berkesempatan admin bertemubual yang  memberi maklumbalas positif mendapatkan rawatan di sini.
Dr Spina ini menawarkan pakej rawatan  bawah RM 1000 bagi 10 kali rawatan.


Ini alamatanya : -

Dr Spina Kuala Kangsar Perak
No. 8B, Jalan Dato Sagor
Pusat Bandar
33000 Kuala Kangsar
Perak
Tel : 05-7700122 / 016-4200109



Semoga bermanafaat.

Kehebatan Shila Amzah nyanyi lagu Korea,Beautiful - 크러쉬 CRUSH - GOBLIN OST

Jejaka Korean terpukau kehebatan Shila Amzah nyanyi lagu Beautiful - 크러쉬 CRUSH - GOBLIN OST. Tidak dinafikan bakat yang dimiliki penyanyi kelahiran Malaysia, Shila Amzah.Pemilik nama penuh Nurshahila binti Amir Amzah ini mula mencipta kerjaya di persada seni tanah air namun melebarkan sayapnya sehingga ke persada antarabangsa.

Shila berhijrah ke China pada tahun 2012 untuk mengembangkan bakatnya. Beliau terpilih untuk menyertai pertandingan nyanyian anjuran sebuah stesen televisyen di Hunan.Namun tahukah anda bahawa selain Shila Amzah nyanyi bahasa Mandarin dan Inggeris,beliau juga turut berjinak-jinak menyanyi dalam bahasa Korea kerana meminatinya.


Walaupun beliau tidak fasih langsung berbahasa Korea tetapi Shila amzah mampu menyanyikan lagu Korea dengan baik.Salah satu lagu cover Korea Shila Amzah telah mendapat reaksi luar biasa dari jejaka Korea yang menilai cara nyanyian Shila Amzah dengan lagu bertajuk Beautiful - 크러쉬 CRUSH - GOBLIN OST. 

Sesuatu yang mengejutkan apabila jejaka Korea ini mendakwa Shila Amzah memang fasih bahasa Korea berdasarkan sebutan dalam nyanyian lagu tersebut.Agak membanggakan apabila mereka memuji kecantikan penyanyi berbakar besar ini. 



 

Cara terbaik merawat masalah tonsil bengkak

Sakit anak tekak ataupun bengkak tonsil boleh terjadi pada sesiapa saja. Tak kira umur samada kanak-kanak ataupun yang dewasa.Tonsil sebenarnya adalah sebahagian sistem pertahanan badan kita. Tonsil bertindak untuk menghalang bakteria yang cuba masuk melalui saluran penafasan kita.Tompokan putih menunjukkan ada jangkitan kuman.

Tonsil hanya bertindak pada peringkat tahun pertama kita lahir sahaja. Selepas itu, limfa akan ambil peranan untuk “menapis” semua bakteria yang cuba masuk.Apabila tonsil dijangkiti kuman ataupun bakteria (sejenis bakteria streptococcus), dipanggil tonsillitis. Apabila ia akan membengkak dan menyebabkan kita sakit dan susah untuk menelan makanan. Ia boleh membawa kepada demam-demam, batuk, pening dan muntah-muntah.
.
Lebih teruk, bengkak tonsil ini akan menyempitkan saluran penafasan kita dan akan menyebabkan nafas berbau.Bengkak tonsil akan surut secara semulajadi tetapi dengan pengambilan antibiotik akan mempercepat proses penyembuhan. Tonsil akan bengkak berulang kali jika sistem pertahanan badan lemah kerana jangkitan kuman.
.
Dan sebenarnya ada kes yang kritikal apabila tonsil membengkak hingga teruk dan jangkitan kuman merebak ke organ dalaman penting iaitu ke bahagian jantung dan buah pinggang.

Jom saya kongsikan disini cara yang mudah, senang dan murah untuk hilangkan bengkak tonsil.

 Cara mudah untuk hilang bengkak tonsil:

1. Makan aiskrim vanilla

Cara ini paling mudah dan senang. Tambahan mudah untuk pujuk anak-anak yang memang susah nak makan ubat kan.

Beli aiskrim perisa vanilla (kalau boleh yang dalam bekas, bukan yang stick). Elak ambil aiskrim yang perisa chocolate ataupun strawberi ke.

Bengkak tonsil boleh dirawat dengan aiskrim vanila

Memang boleh surut bengkak tonsil. Ini pengalaman diri sendiri.

2. Berkumur dengan air garam

Ini bertujuan untuk matikan kuman-kuman yang ada di sekitar tonsil. Garam dibancuh dengan air suam dan kemudian dikumur kan.
.
Bengkak tonsil boleh dirawat dengan air garam. Lakukan berulang. 
 Sselamat mencuba

Amalkan makan kunyit hidup untuk rawat penyakit radang sendi dan kuruskan badan

Kunyit atau dalam bahasa saintifiknya, Curcuma Longa adalah sejenis tumbuhan renek dari keluarga halia, Zingiberaceae.  Daun, bunga dan rizom nya boleh digunakan dan berkhasiat. 

Dimanfaatkan sebagai bahan makanan, ubatan dan juga aroma dan warna.Kunyit berasal dari Asia Tenggara. Ia telah menjadi tanaman untuk perdagangan di India, China, Indochina dan Indonesia.Pokok kunyit mudah ditanam. Biasa dijadikan pokok hiasan di halaman rumah. Boleh juga ditanam di dalam pasu.

Pokoknya boleh mencecah sehingga 1Meter tinggi. Cuaca di Malaysia dengan suhu dan kekerapan hujan yang tinggi amat sesuai untuk penanaman kunyit.
Kunyit kaya dengan Vitamin C dan B-6. Juga tinggi kandungan Potasium dan mineral seperti zat besi, kalsium dan magnesium. Disamping zat2 lain yang boleh dirujuk di atas.

Tumbuhan yang ajaib ini digunakan untuk rawatan anti radang, anti malaria, anti bakteria, anti fungal, anti protozoa, anti viral dan perangsang tubuh yang lemah.Juga untuk rawatan terseliuh, cacing pita, kudis buta, psoriasis, acne dan radang kulit

Baik untuk pesakit neuralgia iaitu sakit saraf terutama di bahagian muka dan kepala dan untuk pesakit reumatik iaitu sakit di bahagian sendi.

Dalam sejarah perubatan India, kunyit dianggap sebagai antibiotik semulajadi terbaik, Pada masa yang sama ia digunakan untuk memudahkan proses penghadaman dan memperbaiki perjalanan usus
.

Kelebihan dan kebaikan KUNYIT
  • Agen antiseptik + antibakteria semula jadi, berguna dalam pembasmian luka + terbakar
  • Apabila digabungkan dengan kembang kol, ia telah terbukti dapat mencegah kanser prostat dan menghentikan pertumbuhan kanser prostat yang sedia ada
  • Menghalang kanser payudara daripada merebak ke paru2
  • Mengurangkan risiko leukemia terhadap kanak2.
  • Boleh menghalang dan memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer dengan menghapuskan penumpukan plak amyloyd di dalam otak
  • Boleh mencegah daripada berlaku dalam pelbagai bentuk kanser yang berbeza
  • Anti-radang yang bekerja tanpa kesan sampingan
  • Boleh membantu dalam metabolisme lemak dan membantu dalam pengurusan berat badan
  • Telah lama digunakan dalam perubatan Cina sebagai rawatan untuk kemurungan kerana ciri2 anti-radang, ia adalah satu rawatan semula jadi untuk artritis dan artritis reumatoid
  • Meningkatkan kesan chemotherapy drug Paclitaxel + mengurangkan kesan sampingan
  • Harapan kajian sedang dijalankan ke atas kesan kunyit pada barah pankreas
  • Menghentikan pertumbuhan saluran darah baru di dalam tumor barah
  • Sangat pantas dalam penyembuhan luka2 + membantu dalam pembentukan semula kulit yang rosak
  • Boleh membantu dalam rawatan psoriasis dan lain2 keadaan kulit radang

Cara penggunaan kunyit :-


1. Melalui Masakan
2. Beli dalam bentuk pil kat farmasi
3. Makan secara mentah (bersihkan kulitnya,potong kecil-kecil dan telan (macam makan ubat).

Jus terbaik untuk rawatan Radang sendi atau Arthritis

Radang sendi melibatkan kerosakan tulang rawan. Rawan melindungi sendi, membolehkan ia bergerak dengan lancar. Ia menyerap kejutan apabila tekanan diletakkan pada sendi, seperti bila berjalan. Tanpa jumlah rawan mencukupi, tulang akan bergesel, menyebabkan kesakitan, bengkak (keradangan) dan ketegangan.

Radang sendi diklasifikasi sebagai salah satu penyakit reumatik iaitu keadaan di mana penyakit berbeza pada setiap individu dengan rawatan, komplikasi dan prognosis dengan ciri yang berbeza.

Osteoartritis (OA) - Tanda terbentuk perlahan-lahan dan menjadi lebih buruk semakin masa berlalu. Terdapat sakit di sendi, sama ada semasa atau selepas penggunaan atau selepas tempoh tidak aktif.

Sendi akan menjadi regang, terutama pada pagi. Pesakit mungkin lebih sukar menggunakannya dan rasa kehilangan fleksibiliti .

Ketulan keras, atau taji tulang boleh muncul di sekitar sendi. Dalam beberapa kes, sendi mungkin bengkak. Biasanya sendi yang terlibat adalah di bahagian pinggang, tangan, lutut dan tulang belakang.

Rheumatoid arthritis (RA) - Pesakit sering mendapati sendi sama dalam setiap bahagian badan membengkak dan sengal.

Jari, tangan, kaki dan pergelangan tangan adalah paling biasa terjejas. Gejala paling teruk pada waktu pagi setelah bangun tidur dan kesakitan boleh berlangsung selama 30 minit. Tangan boleh menjadi merah dan bengkak.

Nodul rheumatoid (lebam tisu di bawah kulit lengan pesakit). Pesakit dengan artritis reumatoid rasa letih kebanyakan masa dan berlaku penurunan berat badan.

Sendi lebih kecil biasanya lebih mudah terjejas. Selalunya pesakit dengan artritis rheumatoid mempunyai masalah dengan beberapa sendi pada masa sama.

Radang sendi agresif boleh merebak dari sendi kecil di tangan, pergelangan tangan, buku lali dan kaki ke siku, lutut, pinggang, leher, bahu dan rahang.

Secara keseluruhannya, gejala radang sendi adalah seperti berikut:

  • Sakit sendi.
  • Sendi bengkak.
  • Keupayaan sendi bergerak makin kurang.
  • Merah pada kulit di sekeliling sendi.
  • Ketegangan, terutamanya di waktu pagi.
  • Hangat sekeliling sendi.
JUS ANNONA adalah Produk PERTAMA di Malaysia yang menggunakan DURIAN BELANDA sebagai bahan utama.


  • Melegakan masalah sakit Urat Sendi & Kejang Otot
  • Membantu mengawal paras Kencing Manis & Darah Tinggi
  • Membantu Mengurangkan Kolestrol
  • Membantu masaalah Sembelit Teruk
  • Membantu masalah Alahan Resdung Kronik
  • Masalah Kulit seperti Ekzema Dan Psoriasis
  • Membantu melegakan Gastrik dan Ulser
  • Masalah Selalu Letih & Lesu Badan dan sukar tidur
  • Mengurangkan masalah Migrain & Anemia
  • Anti Tumor Dan Anti Kanser dan Penawar bagi pelbaga jenis sel Kanser.

Ed Sheeran - Perfect, Cover by Shila Amzah mendapat pujian dari pendengar luar negara

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Kali ini post admin berkisahkan tentang lagu bertajuk Perfect nyanyian Ed Sheeran yang tengah popular di seluruh dunia.Pelbagai cover version lagu Perfect ini telah dinyanyikan oleh artis Youtube termasuklah Shila Amzah.

Apa yang menariknya lagu perfect nyanyian  versi wanita yang dinyanyikan oleh Shila Amzah pada admin cukup memukau.Shila Amzah mendendangkannya dengan cara yang tersendiri dari nyanyian original Ed Sheeran.Lagu ini mendapat pujian dari youtuber dari pelbagai negara yang memberi reaksi kepada cover Perfect Shila Amzah.lagu ini telah di upload oleh Shila Amzah pada 24 November 2017 di Youtube Channel Shila Amzah.




 Bagaimana pendapat anda tentang lagu ini?

cara terbaik hilangkan uban tanpa mewarnai rambut

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
 
Kali ini admin ingin berkongsi tips atasi rambut beruban. Rambut beruban kini berlaku tidak kira usia.Proses penuaan akan membawa kepada perubahan yang kurang menyenangkan, salah satunya adalah uban. Tetapi proses penuaan bukanlah faktor utama yang menyumbang kepada penumbuhan uban. Faktor genetic, menjalani proses kimoterapi, kekurangan zat adalah juga punca utama Uban.

Salah satu langkah mudah untuk atasi masalah rambut beruban  iaitu mewarna rambut tetapi kebiasaannya produk tersebut dijual dengan harga yang mahal dan hanya bertahan 1-2 bulan sahaja. Lebih buruk lagi, produk tersebut mengandungi bahan kimia yang merbahaya sehingga boleh merosakkan rambut dan kulit kepala.


Hasil carian admin mendapati terdapat satu jenis minyak rambut yang dapat mengatasi masalah rambut beruban. Yang penting pengguna mesti memakainya setiap hari.Kesannya akan dilihat dalam tempoh 1-2 bulan dengan pemakaiannya yang konsisten.

Produk yang admin maksudkan adalah seperti di bawah.


Salah satu keburukan krim ini adalah baunya yang kurang menyenangkan.Akan tetapi admin rasa masih boleh terima baunya. Andai kata orang bertanya senang sahaja berterus teranglah kata sedang memakai krim rambut hilang uban.Harga dalam RM 14-16 bagi berat 200 gram.

Selamat mencuba :)

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca