Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Saluran Air Ke Mesin Basuh Samsung 7.0 kg Perlahan cara mengatasinya

air masuk perlahan
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Kali ini admin nak berkongsi masalah mesin basuh problem.
Problem di mana air masuk ke dalam mesin menjadi sangat perlahan sehinggakan mesin basuh berhenti sendiri (apabila masa yang diberikan air dalam mesin tak juga penuh-penuh). 


Ada cakap-cakap mengatakan sekiranya dibiarkan benda ini berlarutan akan menyebabkan sistem komputer menjadi panas dan akhirnya mengalami kerosakan.

Salah sebab ini berlaku  adalah filter water inlet valve tersumbat.Kalau sudah dicuci filter itu masih hadapi masalah yang sama maka  water inlet valve yang rosak.Getah valve di dalamnya menghalang air daripada terus mengalir keluar dengan laju. Solutionnya ialah kita terpaksa menukar dengan inlet valve yang baru

Sebenarnya cara membaikinya tidak susah. Anda hanya beli beli alat gantinya sahaja iaitu water inlet valve.Bagi masalah admin mesin samsung 7.0 kg so kena beli kat kedai baiki peralatan elektrik. Admin beli dengan harga RM 70 seunit.kalu ikutkan lagi murah sebenarnya.Kat shoppe boleh dapat dalam RM 38 sahaja.tetapi sebab urgent orang rumah nak basuh pakaian terpaksa beli juga.


water inlet valve samsung 7.0kg
Caranya dengan suiz elektrik,cabut soket power warna biru dan tarik ke atas water inlet valve sehingga tercabut.Selepas tu gantikan yang baru ikut cara sebelum ini.Siap.Tak sangka mudah sungguh cara ganti alat ini.Kalau bawa ke kedai mau berhari2 nak siap sedangkan masalah kecil ja..tup tup harga repair RM 150...tepuk dahi.hahahaha.

selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca