Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Bayi Mengalami Alahan Laktosa dan Kenali Susu Tanpa laktosa / Susu laktosa Free

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apakah alahan laktosa? Alahan laktosa adalah ketidakupayaan untuk menghadamkan gula susu atau laktosa.Ianya berlaku kerana kekurangan enzim lactase secara sementara atau kekal. Enzim lactase ini terdapat di lapisan dalam usus.

Mesti Cuba : Kulit Durian Crepe Menggunakan 2 / 5 / 7 jenis tepung


Assalamualaikum dan Salm Sejahtera.

Admin ingin berkongsi dengan anda tentang resepi bagi menghasilkan kulit bagi durian crepe.Terdapat banyak jenis dalam menghasilkan kulit atau "batter" ini. Kalau yang nak mudah dalam membuat durian crepe mungkin hanya akan menggunakan tepung gandum sahaja.Hasilnya adalah sedap. Namun bagi yang jenis suka mencuba bolehlah anda buat kulit durian crepe..seperti di bawah ini:-


1. Batter crepe 2 jenis tepung

50 gm tepung hongkong/tepung superfine
1 sd besar tepung ubi
1 biji telur (size A)
2 sd besar gula castor
3 sd kecil butter (yg dicairkan)
200 ml air (nk guna fresh milk/santan cair pun ok)
1 sd kecil esen vanila

2. Batter crepe 5 jenis tepung
20 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung kastard
10 gm tepung jagung
1 bji telur (gred A)
1 sdu besar gula castor
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
1 sdu kecil esen vanila
80 ml susu cair
110 ml air

3. Batter crepe 7 jenis tepung

10 gm tepung hongkong
10 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung jagung
5 gm tepung hoen kwe (warna kuning)
5 gm tepung kastard
1 sdu besar gula castor
2 bji telur (gred A)
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
80 ml susu cair
110 ml air

sukatan menggunakan sudu (dr Chahaya Shiela)

2 sudu besar Tepung Hongkong
2 sudu besar Tepung Ubi Kayu
2 sudu besar Tepung Kastard
2 sudu besar Tepung Jagung
2 sudu besar Tepung Kentang
2 sudu besar Tepung Superfine
4 sudu besar Tepung Naik Sendiri
2 sudu besar Gula Icing
2 biji Telur ~~ buang talipusat
1/2 tin Susu Cair
1 sudu kecil Garam Halus
3 sudu besar mentega yang dicairkan
2 cawan Air
3 helai Daun Pandan (kisar b'sama dgn 2 cawan air,kemudian tapis)
Sedikit Pewarna hijau

4. Batter crepe guna santan

400 gm santan (campur air) /santan dlm kotak (campur air)
40 gm tpg custard/tpg hoen kiew
60 gm tpg hong kong
50 gm tpg naik sendiri
15 gm tpg ubi
25 gm tpg jagung
1 biji telur (size A)
1 sd kecil esen vanilla
2 sdu besar buttercup cair

Cara2:
-satukan semua bhn2 kering dan ayak
-satukan semua cecair
-satukan dan gaul rata kesemua bahan,kemudian tapis utk sebatikan tepung yg berketul2 tu
-boleh terus masak atas fry pan tanpa mnggunakan minyak (atau utk permulaan bleh sapu sikit minyak pd fry pan) (sila adjust api,jgn tlalu kecik/besar)..bila mengelembung,trus angkat..x perlu masak kedua2 bahagian


Kredit to puansyurga

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca