Assalamualaikum dan Salm Sejahtera.
Admin ingin berkongsi dengan anda tentang resepi bagi menghasilkan kulit bagi durian crepe.Terdapat banyak jenis dalam menghasilkan kulit atau "batter" ini. Kalau yang nak mudah dalam membuat durian crepe mungkin hanya akan menggunakan tepung gandum sahaja.Hasilnya adalah sedap. Namun bagi yang jenis suka mencuba bolehlah anda buat kulit durian crepe..seperti di bawah ini:-
1. Batter crepe 2 jenis tepung
50 gm tepung hongkong/tepung superfine1 sd besar tepung ubi
1 biji telur (size A)
2 sd besar gula castor
3 sd kecil butter (yg dicairkan)
200 ml air (nk guna fresh milk/santan cair pun ok)
1 sd kecil esen vanila
2. Batter crepe 5 jenis tepung
20 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung kastard
10 gm tepung jagung
1 bji telur (gred A)
1 sdu besar gula castor
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
1 sdu kecil esen vanila
80 ml susu cair
110 ml air
3. Batter crepe 7 jenis tepung
10 gm tepung hongkong
10 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung jagung
5 gm tepung hoen kwe (warna kuning)
5 gm tepung kastard
1 sdu besar gula castor
2 bji telur (gred A)
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
80 ml susu cair
110 ml air
sukatan menggunakan sudu (dr Chahaya Shiela)
2 sudu besar Tepung Hongkong
2 sudu besar Tepung Ubi Kayu
2 sudu besar Tepung Kastard
2 sudu besar Tepung Jagung
2 sudu besar Tepung Kentang
2 sudu besar Tepung Superfine
4 sudu besar Tepung Naik Sendiri
2 sudu besar Gula Icing
2 biji Telur ~~ buang talipusat
1/2 tin Susu Cair
1 sudu kecil Garam Halus
3 sudu besar mentega yang dicairkan
2 cawan Air
3 helai Daun Pandan (kisar b'sama dgn 2 cawan air,kemudian tapis)
Sedikit Pewarna hijau
4. Batter crepe guna santan
400 gm santan (campur air) /santan dlm kotak (campur air)
40 gm tpg custard/tpg hoen kiew
60 gm tpg hong kong
50 gm tpg naik sendiri
15 gm tpg ubi
25 gm tpg jagung
1 biji telur (size A)
1 sd kecil esen vanilla
2 sdu besar buttercup cair
Cara2:
-satukan semua bhn2 kering dan ayak
-satukan semua cecair
-satukan dan gaul rata kesemua bahan,kemudian tapis utk sebatikan tepung yg berketul2 tu
-boleh terus masak atas fry pan tanpa mnggunakan minyak (atau utk permulaan bleh sapu sikit minyak pd fry pan) (sila adjust api,jgn tlalu kecik/besar)..bila mengelembung,trus angkat..x perlu masak kedua2 bahagian
Kredit to puansyurga
No comments:
Post a Comment