Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Petua elakkan bunga tayar kereta tidak rata,angin tayar kurang,tayar cepat rosak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Tahukah anda bahawa tekanan angin kenderaan anda tidak cukup atau sesuai dengan tayar kenderaan anda akan mendedahkan anda dengan kemalangan dan juga merabak wang poket anda.Semua sedia maklum bahawa harga tayar kenderaan bukannya murah.Sebiji tayar kenderaan saiz 15 inci dalam RM 150 ke atas.Kebiasaanya tayar baru bertahan minima selama 2 tahun sebelum diganti dengan yang baru.

Apa perasan anda jika anda perlu beli tayar baru walaupun tak sampai setahun pakai disebabkan permukaan tayar tidak rata dan makan dalam. Ianya antara kesan daripada masalah kekurangan tekanan angin kenderaan adalah :
1.    Stereng jadi berat dan ketat tambah-tambah lagi bila nak parking atau jika menelusuri jalan yang berselekoh.


2.    Tayar yang bergerak di bawah tekanan angin rendah akan mengalami kenaikan suhu dan pengurangan kemampuan membawa beban akibat lenturan dinding sisi yang berlebihan.


3.    Sudah tentu ianya mempercepatkan jangka hayat tayar anda. Tayar akan mudah rosak dan tidak seimbang.


4.    Menyebabkan penggunaan petrol bertambah dan sudah tentu menambah beban perbelajaan wang.


Masalah tayar selesai sekiranya tekanan anginnya mencukupi dan sentiasa dijaga dengan pemeriksaan sekurang-kurangnya dua minggu sekali.


Bila buat pemeriksaan tayar anda kena ke stesen minyak dan gunakan pam angin dengan setting tertentu megikut jenis tayar kenderaan anda memastikan keadaan angin tayar kenderaan dalam keadaan seimbang.Kadangkala pemeriksaan ini menyusahkan.

Bagaimana admin atasi masalah di atas iailah dengan pasang penutup tiub tayar yang memantau jumlah angin tayar kenderaan.Kalau angin tayar cukup,signal tiub menjadi warna hijau manakala kalau signal merah bermakna tayar anda kekurangan angin.Mudah bukan.

Nak tahu rupa tiub tersebut? Lihat post admin yang terdahulu. 

Mulai Jun 2016 isi rumah gagal asing sisa sampah di kompaun RM1,000

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sebenarnya admin masih blur dan kurang pendedahan maklumat tentang pelaksanaan pengasingan sisa pepejal.Selama ini sampah rumah admin dimasukkan dalam satu plastik hitam sahaja (botol, plastil, kertas dan sisa makanan).

Nampaknya admin kena berubah sikap untuk belajar membuat pengasingan sampah sebelum diambil oleh lori sampah Majlis tempatan.Walaupun dimaklumkan bahawa hanya 7 negeri sahaja yang terlibat dengan Peraturan di bawah Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) iaitu  isi rumah di Kuala Lumpur dan Putrajaya serta enam negeri iaitu Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perlis dan Kedah perlu mengasingkan sisa pepejal mereka.Namun pelaksanaan bagi seluruh negeri admin tidak pasti.Walaubagaimanapun admin yang tinggal di negeri Perak sepatutmya mula melatih diri dalam mengasingkan sampah pepejal seperti yang disarankan.Menurut laporan dari BERNAMA, Kerajaan sedang dalam peringkat akhir untuk menentukan kadar kompaun terhadap isi rumah yang gagal mengasingkan sisa pepejal mereka dari punca mulai 1 Jun ini.Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Halimah Sadique berkata, bagi rumah atas tanah kompaun yang dicadangkan ialah RM50 bagi kesalahan kali pertama, RM100 bagi kesalahan kali kedua dan RM500 bagi kesalahan kali ketiga.

Bagi kediaman bukan atas tanah (non landed property), cadangan kompaun adalah RM100 bagi kesalahan pertama, RM200 bagi kesalahan kedua dan RM500 bagi kesalahan kali ketiga.

"Bagi kesalahan kali keempat dan seterusnya, kami akan bawa mereka ke mahkamah dan denda maksimum ialah RM1,000," katanya semasa menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa bagi Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2015) 2016 pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Akta 672 yang memandatorikan isi rumah mengasingkan sisa pepejal dari punca (rumah) berkuat kuasa sejak September lepas, namun kerajaan memberikan ruang masa sehingga 1 Jun ini untuk melaksanakan tindakan terhadap mereka yang tidak mematuhi peraturan itu. - Bernama


 

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca