Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Penyanyi Ann Yang Popular Lagu Cinta Melankolia Meninggal Dunia


Dunia seni hiburan tanah air dikejutkan dengan pemergian seorang lagi penyanyi "Cinta Melankolia" yang popular sekitar tahun 80-an yang dikenali sebagai Ann. Menurut sumber iaitu dari blog Zarul Umbrella, Aan meninggal dunia pada 12.2.2012 dan telah selamat dikebumikan selepas waktu Zohor pada hari yang sama juga.
Aan berbaju putih-credit gambar to http://wwwenche.blogspot.com/

Sama-sama kita doakan supaya rohnya ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.
Al-Fatihah

Menjijikkan Apabila Telur Ayam Tidak Dibasuh Dahulu Sebelum Digunakan

Salam sejahtera,
Pernah beli murtabak atau roti canai telur? Pernah perhati bagaimana makanan itu dimasak? Agak-agak anda rasanya tukang masak basuh ke tak telur yang digunakan? Pasti menjijikan kalau anda perasan yang telur yang digunakan tidak dibasuh terlebih dahulu. Apa yang menimbulkan masalah ialah apabila sesetangah penebar roti canai atau murtabak, tidak membasuh telor yang digunakan. Ini kerana tempurung telur yang tidak dibasuh mengandungi najis (bercampur tahi ayam). Apabila penebar roti canai tadi memegang telor yang tidak dibasuh tadi, menyebabkan tangan penebar tadi bernajis, dan terus menggaulkan dengan tepung, dan secara langsung telah menggaul najis dalam roti canai ataupun murtabak.Begitu juga dengan tukang masak yang menggunakan telur ayam sebagai salah satu bahan dalam masakkannya.
Dinasihatkan juga kepada sesiapa sahaja, apabila hendak menggunakan telor dalam masakan, hendaklah membasuh telor terlebih dahulu. Perkara ini sangat penting kerana makanan akan menjadi darah daging kita, jika darah daging kita dari sumber yang haram maka menyebabkan hati jadi gelap, malas buat ibadah, anak-anak menjadi nakal, mudah melakukan perkara yang dilarang agama, doa tidak diterima dan banyak lagi kesan makan dari sumber yang haram.

Dalam sebuah kisah yang terkenal. Suatu hari Saad bin Abi Waqqas bertanya kepada Rasulullah,
Telur ayam ada kesan tahi ayam
“Ya Rasulullah, doakan aku kepada Allah agar aku dijadikan Allah orang yang makbul doanya.” Rasulullah menjawab: Hai Sa’ad! Baguskanlah makanan engkau nescaya adalah orang yang) diperkenankan permintaan, dan demi (Allah) yang diri Muhammad di tangan-Nya, sesungguhnya seorang hamba yang memasukkan sesuap makanan haram ke perutnya, tiada diterima Allah amalannya empat puluh hari (Riwayat Tobroni).

Dalam hadis yang lain Rasulullah saw telah bersabda: "setiap daging yang tumbuh daripada yang haram,maka nerakalah yang lebih layak baginya (Riwayat Tirmizi)".
Pastikan makanan kita bersih dan suci tanpa was-was.
Wallahu a’lam

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca