Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Lagu Terbaru Shila Amzah popular Cinta Hati di Malaysia manakala di China dengan lagu Tian Shen Ji. Hebat !!!

Selepas kejayaannya  mendapat tempat ke tiga dalam pertandingan I Am Singer 2014. shila Hamzah tidak toleh ke belakang lagi dalam memburu impian meneroka dunia hiburan antarabangsa di mana beliau pada 2.7.2014 telah pun mengeluarkan satu single chinese pertamanya yang bertajuk Tian Shen Ji.

Lagu ini merupakan OST bagi sebuah permainan online yang bertajuk ASTA: The War of Tears and Winds. Sebuah laman pencarian Cina yang bernama Baidu juga turut mengesyorkan Tian Shen Ji dalam Hot Search Word. Di forum-forum terkemuka Cina ramai yang memuji kekuatan vocal Shila Amzah yang dikatakan mereka sangat tebal dan jelas. Di dalam lagu Tian Shen Ji ni Shila Amzah turut mengadaptasi vocal ala-ala chinese opera gitu. dan apabila mendengar kali pertama lagu ini pasti tidak menyangka bahawa ianya dinyanyikan oleh artis Malaysia berbangsa Melayu. Memang  bulu roma menjadi tegak bila mendengarnya. Syabas Shila..





《 tian shen ji 》
hei an zhong wo jin wo chan dou de shuang shou
ben xiang ye jin tou
xiang zhu ding de su ming
zai jin sheng bu xiu
zai lun hui dou bu gou
wo fang xia na wen rou
ni qing fu dao shang xiu
wo wei shi yan yu lun hui xiang shou
meng hui tian gong xin suo you
tu re chen ai jin
xiao leng yue ru gou
yu tian dou
mo hui tou
chen shi zhong zhan zhuan lun hui duo shao ge qiu
ceng wei si nian shou
guo wang qian chen sui feng er shi bu zai liu
reng wei xin nian zhi niu
you xiang bi shi nian you
zai kan dao shang de xiu
wo wei shi yan yu lun hui xiang shou
meng hui tian gong xin suo you
tu re chen ai jin,xiao leng yue ru gou
yu tian dou
mo hui tou
wo wei shi yan yu lun hui xiang shou
meng hui tian gong xin suo you
tu re chen ai jin
xiao leng yue ru gou
yu tian dou
bu hui tou

Selamat Hari Kemerdekaan ke 57 / 2014 Kerna Di sini Lahirnya Sebuah Cinta

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini bertarikh 31 Ogos 2014 adalah Ulang Tahun Hari Kemerdekaan Malaysia ke 57. Kepada seluruh warganegara Malaysia; ucapan dari admin kepada anda semua  "Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Negara ke 57.Semoga negara Malaysia kekal aman, damai, harmoni dan maju serta dijauhkan dari segala bencana dan malapetaka. Semoga juga Allah SWT sentiasa melindungi dan memberi rahmat dan berkat buat kita semua di bumi Malaysia yang bertuah ini..Tema sambutan Hari Kemerdekaan ke-57 pada tahun 2014-
 "Malaysia di sini lahirnya sebuah cinta"




Lirik Lagu Tema Hari Kemerdekaan Ke 57 Tahun 2014

Cinta
Cinta kepada nusa
Kini dan selamanya
Tak berbelah bagi
Cinta bergema
Sejarah kebangkitan
Semangat bagai pahlawan
Alangkah oh bertuahnya
Kita
Punya rasa yang dalam
Pada pertiwi ini
Kita terus berganding ke mercu
Chorus
Di sini lahirnya sebuah cinta
Cinta yang semarakkan
Penyatuan kita semua
Di sini lahirnya sebuah cinta
Curahkan sepenuhnya
Jasa dan budi kita
Segala cabaran
Kita terus tempuhi
Jangan ada yang leka
Tetap berjuang
Di sini lahirnya sebuah cinta
Cinta yang semarakkan
Penyatuan kita semua
Di sini lahirnya sebuah cinta
Curahkan sepenuhnya
Jasa dan budi kita
Ayuhlah berbakti
Hingga akhirnya

PS : Tema sambutan tersebut yang dipetik daripada lirik lagu ‘Warisan’ yang dipopularkan oleh penyanyi Allahyarham Sudirman Arshad.

Pelan Internet Termurah RM 28 sebulan (1GB data + Masa Panggilan 50 minit ) cukup berbaloi?

Pada 26 Ogos 2014 genaplah sebulan penghijrahan sementara admin daripada menggunakan perkhidmatan Celcom kepada UMobile.  Macam mana admin boleh  nak beralih angin adalah untuk merasai  pelan data yang boleh dikatakan termurah sekarang ini di pasaran berbanding yang lain. 

Untuk pengetahuan anda, admin masih mengekalkan nombor lama Celcom kerana handphone admin menyokong 2 simkad.

Jadi admin nak beri testimoni pasal pelan Unlimited Mobile Internet Umobile RM 28 (1 Gb Data, 50 minit masa panggilan dan 30 sms) yang  hampir sebulan admin menggunakannya.Seperti yang kita sedia maklum UMobile ni boleh dikatakan antara syarikat telekomunikasi yang tidak kurang hebatnya menawarkan pelan-pelan yang cukup berbaloi kepada pengguna jika nak dibandingkan dengan pesaingnya yang dah berkurun bertapak di Malaysia walaupun kawsan liputannya dia tak besar dan tertumpu kepada bandar besar.  Tapi pihak UMobile menjalinkan usahasama bersama syarikat Maxis sebagai partner mereka untuk menyediakan perkhidmatan ‘Domestic Roaming (DR)’ kepada pelanggan UMobile.

Dengan kata lain pengguna masih boleh nak call atau pun sms orang lain walaupun takde line UMobile kat kawasan itu sebab akan dicover oleh line Maxis tadi.  Kalau nak tau samada DR tu aktif atau tidak boleh tengok dekat skrin henset masing-masing.  Kalau keluar nama Maxis maknanya
Domestic Roaming sedang dalam keadaan aktif.

Memandangkan admin tinggal di daerah Hulu Perak,Perak dan setakat ni memang ada masalah dari segi liputan 3G.  Bagi kawsan luar bandar seperti temat tinggal admin line 2G memang ada cuma line UMobile3G agak terhad.Ini menyebabkan admin menjadi cukup hampa dengan liputan Umobile kerana 3G diperlukan untuk sambungan internet.


Pelan ni saya dibekalkan dengan kuota data internet sebanyak 1GB sebulan, 50 minit panggilan percuma dan 30 sms percuma.  Tapi kalau kuota data sudah sampai limit sebelum genap tempoh sebulan terlebih pakai maka kelajuan internet yang akan dikawal oleh Umobile kepada 64kbps. Sebab itulah ianya dipanggil Unlimited internet Pelan.  Untuk panggilan dan sms tu pulak kena bayar ikut kadar standard yang ditetapkan bila benda free tadi dah habis digunakan.

 
Pada pandangan admin,pelan ini memang cukup untuk penggunaan sebulan bagi yang mencari pelan berjimat iaitu tidak sampai RM 30 sebulan.  Dengan  melayari internet yang ringan , ber-whatsapp dan ber-Facebook. Dari segi kelajuan internet  memang laju bila berada dalam kawasan 3G dan sangat lembab dalam kawasan liputan 2G.

Kesimpulannya, bagi admin setakat ini pelan terbaik yang ditawarkan dan cukup berbaloi jika dibanding pelan Celcom yang admin pakai sekarang. Kebiasaaanya admin topup RM 30 untuk aktif airtime sebulan meliputi masa panggilan dan sms sahaja. Kalau nak langgan internet Celcom  kena  bayar lain dan pilih pelan mobile internet celcom iaitu RM 5 sehari/RM 17 seminggu dengan kuota ataupun Pelan Sosial Chat Celcom . Kesudahannyai kita sebagai pengguna kena keluar duit juga akhirnya. Itu yang frust sekali bagi admin. Yang pasti admin amat mengharapkan Celcom akan ada pelan macam Umobile ini.

Apa yang admin kongsikan adalah pandangan peribadi setakat yang admin guna dan pengalaman masing-masing mungkin berbeza untuk setiap individu.  Tapi kalau anda  tengah atau pun pernah guna UMobile, anda sangatlah dialu-alukan untuk share pengalaman masing-masing kat bahagian komen.Terima kasih.

Dalam Kenangan : Pelawak Maidin Ibrahim meninggal dunia 1938-2014

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Yang pasti kehidupan di dunia hanyalah sementara. Tahun 2014 menyaksikan negara kita kehilangan banyak anak-anak seni meninggal dunia. Pelawak veteran, Maidin Ibrahim, 76, meninggal dunia pada 13 Ogos 2014 yang lalu akibat serangan jantung di rumahnya di Kampung Pokok Tai, Gurun, jam 2 petang. Allahyarham yang juga dikenali sebagai Pak Tam atau mesra dipanggil Mamu.

Allahyarham meninggalkan seorang isteri dan lima orang anak iaitu seorang lelaki dan empat perempuan berusia antara 32 hingga 45 tahun dan 13 orang cucu.Maidin yang dilahirkan di Pokok Keras, Bagan Lalang, Butterworth itu mula menceburi bidang seni sejak 1950 bersama kumpulan boria di kampung. Allahyarham pernah menggondol anugerah Aktor Pembantu Terbaik menerusi drama Pinang Durian pada Anugerah Skrin 2001. Selain berlakon drama, Allahyarham juga popular menerusi filem Anak Mami dan sitkom Salam Pantai Timur. Dalam dunia lakonan, Maidin banyak berlakon drama-drama komedi termasuklah filem antaranya Anak Mami The Movie, Nana Tanjung dan Mami Jarum Junior.

Pemergian Maidin Ibrahim ini merupakan suatu kehilangan besar bagi dunia hiburan lawak di Malaysia. Pasti pemergian beliau sangat dirasai oleh peminat-peminat yang sudah sekian lama mengenali beliau sejak muda hinggalah ke hari ini. Beliau merupakan seorang pelawak yang serba boleh yang mempunyai identiti yang tersendiri.

Admin masih terkenang saat lakonan beliau bersama teman lawaknya iaitu Pie yang sentiasa muncul dalam kaca tv pada suatu masa dahulu terutama lakonan filem Mami Jarum arahan Prof Madya A. Razak Mohaideen pada tahun 2002. Tidak sedar cepatya masa berlalu walaupun filem Mami Jarum sudah berusia 12 tahun dan masih lagi ditayangkan sehingga kini di TV. Lakonannya cukup bersahaja dan mencuit hati dengan gaya dan loghat utaranya yang membuatkan penonton tidak kering gusi melihat telatahnya dalam filem.Namun kemunculan pelawak generasi baru telah turut sama menenggelamkan nama Mamak Maidin Ibrahim. Kini tidak akan ada lagi kelibat Mamak Maidin Ibrahim buat selamanya untuk beraksi menghiburkan peminat. Yang tinggal hanyalah kenangan dan memori kemeriahan lawaknya di suatu masa dahulu.

Maidin Ibrahim dalam filem Mami Jarum

Sekalung ucapan takziah buat semua ahli keluarga Allahyarham Maidin Ibrahim. Semoga Allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Al- Fatihah

Kenali Program Skim Cepat Kaya dari tahun 1990 sehingga 2014

Skim cepat kaya merupakan satu skim di mana sejumlah wang akan didepositkan atau dilaburkan kepada penganjur skim cepat kaya dangan janji dan syarat bahawa wang deposit tersebut akan dipulangkan kembali dengan faedah atau keuntungan. 

Faedah dan keuntungan yang ditawarkan biasanya lebih tinggi daripada apa yang ditawarkan oleh institusi-institusi kewangan berlesen.


Rasanya dah banyak kali diulang-ulang nasihat yang sama kepada mangsa skim cepat kaya. Bila keluar/tumbuh lagi skim cepat kaya yang terbaru, mula rambang mata. Masyarakat kita pula sangat gemar nak cepat kaya dengan cara yang paling mudah.

Kenali Era Skim-Cepat-Kaya-MLM-manipulasi


1980 – 1990

Daripada tahun 1980-an sehingga 1990-an generasi lama menyaksikan kejatuhan skim-skim cepat kaya seperti Pak Man Telo, Labu Peram, Platinum Lane, Skim 350 dan banyak lagi. Ketika ini, perbankan Internet masih tidak wujud. Majoriti pelaburan dibuat melalui serahan tangan dan melalui mesin deposit tunai. Pulangan pelaburan pula ada yang dihantar menggunakan kenderaan ke rumah-rumah pelabur. Selepas kes serbuan dan penutupan skim ini, ia terus senyap sepi.


2006 – 2007



Pada tahun 2006, fenomena skim cepat kaya kembali gempar dengan kemunculan berpuluh-puluh syarikat pelaburan Internet seperti Swiss Cash, EA Index, DanaFutures, E-Barrel, Arabic Fund dan banyak lagi.

Pada tahun 2007, skim-skim pelaburan Internet ini mula ditutup dan pusat operasi mereka diserbu oleh pihak berkuasa.

Majoriti penganjur-penganjur dan individu di sebalik tabir skim ini masih bebas kerana tiada bukti kukuh untuk mendakwa mereka.


2008 – 2010

Penganjur sama yang terlibat di dalam pelaburan Internet pada tahun 2006 kembali dengan cara lebih kreatif. Kali ini, mereka mengaktifkan semula skim ini dengan cara mendaftar sebagai koperasi.

Mereka menyalahgunakan lesen koperasi untuk kutip duit melabur dan dijanjikan pulangan lumayan sama ada melalui ‘introducer bonus’ atau melalui pelaburan dibuat. Mereka meyakinkan pelabur dengan mengatakan pelaburan yang dibuat itu dilaburkan di dalam sektor pertanian, penternakan dan hartanah.







Mereka mendakwa koperasi mereka memiliki tanah-tanah seluas berhektar-berhektar untuk digunakan atas tujuan-tujuan di atas. Semakin tinggi pelaburan, semakin tinggi pulangan setiap bulanan diterima. Pembayaran keuntungan itu dibuat tanpa dijelaskan terperinci mengenai prestasi perniagaan. Akaun-akaun perniagaan mereka juga tidak diaudit.

Majoriti koperasi yang mengamalkan skim pelaburan cepat kaya ini telah ditutup. Sebahagian sahaja diserbu dan dibekukan akaun oleh Bank Negara. Baki yang lain sengaja ditutup atas tujuan untuk melesapkan duit peserta. Penutupan itu telah dirancang lebih awal.


2011 – 2013

Tamat kisah skim cepat kaya koperasi , kini timbul pula skim berasaskan Forex dan Emas.

Kami tidak mahu mengulas panjang mengenai skim pelaburan emas berikutan kes serbuan ke atas syarikat Genneva pada tahun lepas dan tempoh hari 5 individu berkait rapat dengan syarikat ini akan dihadapkan ke Mahmakan Seksyen atas tuduhan pengubahan wang haram sebanyak RM 937 juta.

Hati-hati dengan mana-mana syarikat pelaburan emas yang menawarkan pulangan setiap bulan atas pembelian emas. Ia satu operasi bisnes yang tidak logik. Cara betul ialah dengan membeli emas sama ada jongkong, dinar atau barang kemas di kedai-kedai emas atau melalui institusi kewangan berlesen. Keuntungan diperolehi melalui jualan semula emas tersebut dengan harga lebih tinggi.

Berkenaan dengan Forex pula, kami tidak mahu mengulas mengenai urusniaga mata wang asing melalui Internet yang dibuat secara individu. Walaupun telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, namun status hukumnya masih diperdebatkan di kalangan pedagang-pedagang Forex.

Kami hanya mahu mengulas mengenai segelintir syarikat yang menjadikan Forex sebagai wayang. Syarikat-syarikat ini membina platform graf yang dipanggil Metatrader4. Mereka membenarkan klien membuka akaun Forex sama ada akaun Demo atau Real. Syarikat ini kelihatan seperti memenuhi kriteria dan ciri-ciri asas broker Forex yang sah.

Namun, itu semua dibuat untuk mengaburi mata. Di belakang tabir, syarikat ini menawarkan pulangan bulanan di atas pelaburan yang dibuat. Laman web broker ini juga tidak menunjukkan dengan jelas siapa pengasas, board of directors, dan staf-staf yang terlibat. Ayat-ayat di laman web mereka adalah skrip sama yang dipakai oleh laman-laman web syarikat skim cepat kaya yang lain.

Mereka juga menyatakan kononnya mereka didaftarkan secara sah di negara-negara seperti Cyprus, Panama, Virginia Island, South Africa dan di lokasi-lokasi luar pesisiran pantai.

Modus operandi di belakang tabir ialah, apabila klien mendepositkan jumlah tertentu untuk membuka akaun Forex, duit dagangan mereka itu akan dipaparkan di skrin ‘trading station’. Untuk menarik minat klien atau pelabur, biasanya mereka akan ditawarkan bonus berupa modal tambahan di dalam akaun mereka. Contohnya, klien mendeposit 1000 usd, mereka akan diberi modal tambahan sebanyak 1000 usd, menjadikan jumlah modal untuk didagangkan di pasaran Forex berjumlah 2000 usd.

Dari manakah duit itu datang? Duit yang dipaparkan itu sebenarnya hanya wujud ‘on screen’ sahaja. Modal tambahan itu sebenarnya tidak wujud dan biasanya diberikan syarat-syarat tertentu supaya pelabur sukar untuk melakukan pengeluaran.


Di belakang tabir, deposit asal itu dipusing untuk membayar pelabur lama dan membayar komisyen kepada pihak yang menjadi ‘introducer’. Dagangan Forex mereka seolah-olah dilakonkan di skrin sahaja. Ia sebenarnya tidak wujud, yang wujud hanyalah ‘money game’ semata-mata.


2014 ??

Kami tidak tahu apakah lagi idea-idea penganjur skim cepat kaya ini. Mereka terdiri daripada orang yang sama. Apabila sudah melesapkan duit pelaburan berjuta-juta ringgit, mereka akan rehat dahulu berbulan-bulan sebelum kembali dengan skim terbaru.

Mereka sungguh licik. Mereka akan terus menjadikan sesuatu produk, saham, emas, perak atau forex sebagai wayang untuk mengaburi mata pihak berkuasa dan bakal pelabur supaya modus operandi sebenar di belakang tabir sukar dikesan.

Tidak mustahil pada tahun 2014, skim cepat kaya ini akan berlindung pula di sebalik nama kelab kebajikan. Itu jangkaan kami berdasarkan penubuhan beberapa kelab kebajikan yang mempunyai pelan pelaburan dengan pulangan tetap setiap bulan.

Akhir sekali, pegang pada kata-kata ini untuk menyelamatkan duit kita daripada hangus ditelan skim-skim anjuran syaitan bertopeng manusia…

     Sesuatu yang menguntungkan tetapi seakan terlalu mustahil untuk diterima akal, berkemungkinan besar merupakan satu penipuan

Sumber

Krim Paling Berkesan menghapuskan jerawat, freckles, melasme dan bintik gelap dengan berkesan

Cream yang berasal dari Thailand yang paling digemari kerana berkesan dan murah. Ia senang dibeli dan digunakan. Produk yang terkenal di China, Asia Tenggara dan Asia Selatan. Sangat berkesan untuk jerawat, jeragat dan dan hilangkan dark spot pada kulit. Ia terkandung dalam paket kedap udara untuk menjaga kualiti cream.

Ia bukan sahaja menyediakan pemakainya perlindungan UV, tetapi juga penawar kulit yang mempunyai bintik hitam di atasnya. Atas sebab ini ia adalah sangat popular bukan sahaja di kalangan wanita, tetapi juga di kalangan orang-orang yang keluar dan bekerja di luar. Arche Pearl Cream juga dikenali untuk keberkesanan pemutihan kulit .

Perkara unik tentang krim Arche ini adalah keupayaannya untuk mengawal jerawat. Arche adalah yang terbaik untuk kulit terdedah jerawat dan ia bukan sahaja mengawal jerawat, ia memastikan bahawa jerawat tidak meninggalkan parut jerawat dan juga bahawa jerawat tidak pernah kembali lagi. Ini membezakannya daripada semua krim jerawat Thai yang lain dan sesuai untuk kedua-dua lelaki dan wanita..


Krim ini mempunyai 3 ciri-ciri istimewa seperti :
  • Untuk menghapuskan jerawat, freckles, melasme dan bintik gelap dengan berkesan.
  • Untuk whitens kulit dan menghilangkan kedut.
  • Boleh digunakan sebagai krim asas untuk perlindungan matahari muka, jerawat mencegah, freckles, melasme, dan bintik gelap daripada berulang.



Bahan yang terkandung dalam krim  :

This product does NOT contain mercury or hydroliquinone.

Petrolatum, Mineral oil, CI 77891, Ceresin, Beeswax, Lanolin, Cetyl alcohol, Talc, CI 77947,Fragrance, Niacinamide, Allantoin, Zinc oxide, Titanium dioxide, C12-15, Alkyl Benzoate, Caprylic/Caprice Triglyceride, Melaleuca, Alternifolia (Tea tree) leaf oil, Pearl powder, Stearyl Glycyrrethanate, Polyhydroxystearic acid, Aluminum stearate, Alumina, CI47000, CI26100

Petronas Bakal Jadi Mangsa Boikot Pengguna MInyak Gara-Gara Sekaki Payung ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Setiap kali ada sebarang promosi isi minyak, pasti kebanyakkan rakyat Malaysia tidak melepaskan peluang yang ada untuk mendapatkannya terutama promosi di musim perayaan.Baru-baru ini pihak Petronas ada menawarkan kepada pengguna untuk mengisi minyak sebanyak RM200 berpeluang mendapat satu unit payung edisi terhad. Peraduan ini yang bermula 20 Julai 2014 hingga 15 September 2014 itu nampaknya mengalami rungutan oleh ramai pengguna yang telah menyertai program tersebut.

Cara yang cukup mudah adalah dengan setiap pengisian minyak RM20 akan diberi satu cop pada borang kecil yang disediakan, sehingga penuh 10 cop bersamaan RM200 berserta resit yang diberi anda boleh mendapatkan payung tersebut.



Jelas sekali ramai yang kecewa dengan jawapan yang diberikan pihak stesen minyak Petronas setiap kali ingin menebus payung tersebut. Hampir ke semua peserta peraduan mendapat jawapan yang sama, iaitu “payung kehabisan stok”.Kesan kekecewaan pengguna stesen minyak petronas terhadap promosi payung ini bakal disuarakan dalam bentuk boikot terhadap setesen minyak petronas.Rata-rata peserta peraduan ini menyatakan rasa tidak puas hati mereka seolah-olah ditipu oleh pihak Petronas dengan promosi ini.Banyak komen-komen berunsurkan negatif terhadap Facebook Petronas kerana gara-gara sekaki payung.



Kesimpulannya,alasan edisi terhad adalah satu alasan tidak wajar bagi Petronas kepada pengguna yang bermati-matian mengumpulkan  borang penyertaan bersama 10 cop. Ini kerana kehabisan stok berlaku tidak sampai pertengahan tempoh promosi dijalankan. Sewajarnya pihak Petronas menambah stok payung dengan kadar segera sebelum tempoh berakhir kerana kesan kegagalan promosi payung edisi terhad akan memberi kesan dalam penjual minyak Petronas itu sendiri.

Difahamkan ramai pengguna minyak  Petronas ini telah menyuarakan untuk boikot mengisi minyak di stesen tersebut Mungkin kesan boikot bakal beri kesan jangka panjang kerana pengguna minyak mempunyai banyak pilihan jenama minyak alternatif sekaligus Petronas kehilangan pelanggan setia mereka.

Cara mudah anda menerima pahala berterusan setelah anda mati selain doa anak-anak soleh.

Wakaf adalah satu ibadah menyerahkan harta yang kita miliki untuk kegunaan Umat Islam dengan niat sebagai ibadah untuk mendekatkan diri kita kepada Allah Subhanahu Wa Taala.Para Fuqahah (ahli fiqh dan ulama’) berpendapat amalan wakaf merupakan ibadah yang berbentuk sedekah jariah yang menjanjikan ganjaran pahala yang berkekalan dan mengalir terus kepada pewakaf buat selama-lamanya dan sangat dituntut dalam agama Islam.

Ia merupakan suatu amal soleh yang mana pahalanya akan diberikan secara berterusan oleh Allah Subhanahu Wa Taala kepada pewakaf selagi mana harta atau ain yang diwakafkan itu kekal dan dimanfaatkan oleh orang ramai. Kedudukan harta wakaf adalah kekal sebagai hak Allah Taala, dengan demikian kedudukan harta waqaf tidak boleh dimiliki, dijual, dihibah ( diberi ) , diwarisi dan dipusakai.

Allah S.W.T telah mensyariatkan wakaf, menganjur dan menjadikannya sebagai salah satu agenda untuk mendampingkan diri kepadanya dan memberikan pahala yang cukup besar bagi sesiapa yang menginfaqkan harta mereka ke jalan Allah Taala sebagaimana firman Allah :-

﴿ مَّثَلُ ٱلَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمۡوَٲلَهُمۡ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنۢبَتَتۡ سَبۡعَ سَنَابِلَ فِى كُلِّ سُنۢبُلَةٍ مِّاْئَةٍُ حَبَّةٍ۬‌ۗ وَٱللَّهُ يُضَـٰعِفُ لِمَن يَشَآءُ‌ۗ وَٱللَّهُ وَٲسِعٌ عَلِيمٌ ﴾
سورة البقرة : ۲٦١
Mafhumnya :-
“ Bandingan ( pahala ) orang-orang yang membelanjakan harta mereka pada jalan Allah seumpama sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai dan tiap-tiap tangkai itu pula terdapat seratus biji. Dan ingatlah Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas ( KurniaNya ) lagi Maha Mengetahui”.
( Surah Al-Baqarah Ayat 261 )

Rasulullah S.A.W sendiri amat menggalakkan umatnya supaya memperbanyakkan sedekah jariah sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah R.A yang bermaksud :-

عَنْ ‏أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِىَ اللهُ تَعَالى عنه ‏أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ‏ ‏صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ‏ ‏قَالَ : ‏ ‏إِذَا مَاتَ ابْنُ آدَمَ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلاَّ مِنْ ثَلاثَةٍ : صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ ، اَوْعِلْمِ يُنْتَفَعُ بِهِ ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ. ‏
﴿ رواه مسلم ﴾
Maksudnya :-
“ Apabila matinya seseorang anak Adam itu maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah , ilmu yang dimanfaatkannya dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakan kepada kedua ibubapanya.
( Hadis Riwayat Muslim )
Di dalam kitab Tanbihul Ghafilin oleh Abullaits Assamarqandi telah dihuraikan aktiviti-aktiviti yang memberi kesan manfaat dan pahala yang berpanjangan seperti berikut:

“Yazid Arraqqasyi meriwayatkan dari Anas r.a. berkata: ‘Tujuh macam yang dapat
diterima pahala sampai sesudah matinya:

1. Siapa yang membangun masjid maka ia tetap mendapat pahalanya selama ada orang sembahyang di dalamnya.
2. Siapa mengalirkan air sungai, selama ada yang minum daripadanya.
3. Siapa yang menulis mushaf ia mendapat pahala selama ada orang yang membacanya.
4. Orang yang menggali sumur (perigi) selama masih ada orang mempergunakan airnya.
5. Siapa yang menanam tanaman selama dimakan oleh manusia atau burung.
6. Siapa yang mengajar ilmu yang berguna, selama dikerjakan oleh orang yang mempelajari.
7. Orang yang meninggalkan anak salih mendoakan dan membaca istighfar baginya; yakni jika mendapat anak lalu diajari ilmu dan Al-Qur’an, maka ayahnya akan mendapat pahalanya selama anak itu melakukan ajaran-ajarannya, tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri; sebaliknya jika dibiasakan berbuat lacur fasik maka ia mendapatdosanya tanpa mengurangi dosa orang yang berbuat sendiri.”

Jelas bahawa program wakaf amat luas dan tidak terbatas kepada projek “keagamaan” semata-mata tetapi meluas kepada apa-apa aktiviti yag menepati amal yang soleh dan berkepentingan awam. Boleh disimpulkan bahawa aktiviti baik yang berterusan dan mendatangkan manfaat kepada pihak lain adalah dalam ruang lingkup wakaf atau sadaqah jariah.


BAGAIMANA UNTUK MEMULAKANNYA?

1) Wakaf naskah Al Quran secara online

https://docs.google.com/forms/d/1sOGQTTZKBV-L0nRHNeZtwI9818rSPNaksJ5VlZDl3q0/viewform

Dengan bantuan kita, semoga insan yang kurang berkemampuan dapat memegang dan membaca Al-Quran. Mudah-mudahan menjadi bekalan pahala yang tidak putus-putus untuk kita, para pewakaf.

2) Sumbangan bagi pembinaan Pusat Tahfiz

 DANA PEMBINAAN AL-TAHFIZ BAYU SYAHADAH RANAU,SABAH

Contoh Bukti Sumbangan



Banyak lagi perkara yang kita bersedekah ke jalan Allah sebagai contoh  berdekatan tempat tinggal anda sendiri seperti surau,masjid dan sebagainya.

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca