Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Misi menangkap Pokemon di Teluk Senangin,Perak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Baru-baru ini kecoh dalam wassap salah satu group admin yang Pokemon Go sudah boleh dimuat turun di Malaysia.Apa lagi admin terus ambil peluang install dalam handphone ketika on the way bercuti di teluk Senangin baru-baru ini.

Memang pada awalnya memang admin tak tahu sangat cara bermain tetapi lama kelamaan admin dapat memahami cara pemainannya.

Yang pasti kalau nak main Pokemon Go ini kena ada backup powerband.Admin untung pada ketika itu admin menaiki kereta sebagai penumpang.So berpeluanglah admin untuk menangkap  pokemon sepanjang perjalanan menuju ke Teluk Senangin.

Di Lumut memang banyak tempat pokemonstop dan tempat battle bagi pokemon. 

Contoh Pokemonstop
 Di sini kalau jumpa kita boleh dapat item percuma seperti pokemon ball, potion dan lain-lain.

Inilah jumlah pokemon yang admin dapat kumpulkan sepanjang masa bercuti di Teluk Senangin.Kebanyakkan pokemon yang admin dapat kebanyakkannya jenis spesis laut.Maklumlah duduk di tepi laut kan.hahahaha.




Adakah  game pokemon go ini menyeronokkan? Ya bagi admin.memang seronok bagi yang mula-mula main maklumkan satu dunia tengah 'boom' dengan game ini.Yang tak syoknya kena bergerak mencari pokemon.Leceh sangat.Itu yang jadi malas balik,Hahahaha.Bagi anda yang suka pengembaraan oklah kot dengan game ini.Admin lebih suka bermain game Clash Royale berbanding Pokemon Go.Tak perlu keluar peluh.Ngeeeee....


 
Inilah satu contoh pokemon yang berjaya ditangkap oleh admin ketika admin bercuti di teluk Senangin baru-baru ini.


Kesimpulannya,game ini kalau nak main pastikan anda berjalan kaki (naik kenderaan sambil on Pokemon Go adalah dilarang keras bahaya woo!!! ) dan sentiasa alert dengan keadaan sekeliling mana tahu pokemon muncul secara tiba-tiba.Jangan sesekali menceroboh tempat orang tanpa kebenaran semata-mata nak tangkap pokemon.Berkenaan dengan pengharaman game ini kepada umat Islam di Malaysia,admin mengambil langkah pro aktif ke atas nasihat mufti itu. 

Pengalaman menginap di Chalet Sri Senangin di Teluk Senangin,Perak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Baru-baru ini admin bersama keluarga mertua telah berjaya melakukan satu aktiviti riadah 2 hari 1 malam di Teluk Senangin,Perak. Kami berkonvoi dari rumah pada jam 12.00 tengahri dengan sebuah kereta dan sebuah van menuju ke Teluk Senangin yang mengambil masa dalam 2 jam setengah untuk sampai ke chalet Teluk Senangin.

Dengan kekuatan anggota seramai 9 dewasa dan 6 kanak-kanak akhirnya telah berjaya menjejakkan kaki di chalet Sri Senangin ini kira-kira jam 3.00 petang. Sebaik sahaja kami sampai di sana,kami terus dapatkan kunci chalet dengan Miss Nana (kerani chalet) yang menantikan kehadiran kami.

Admin telah menempah chalet family suite berharga RM 250 semalam memandangkan hanya itu sahaja yang tinggal kerana chalet lain sudah full booking untuk family day company.Chalet yang admin booking nih boleh memuatkan seramai 12 orang.Chalet Family suite ini  merupa sebuah bilik yang dilengkapi 2 katil kelamin dan 3 katil bujang yang disusun bersebelahan. Terdapat bilik air yang dilengkapi 2 pintu untuk memudahkan selepas mandi laut terus masuk ke bilik air menggunakan pintu dari luar.Bilik air agak besar dan mempunyai bekas air takungan dan paip getah.


Keadaan chalet agak memuaskan. Dilengkap denagn kipas angin siling 2 buah namun hanya satu sahaja boleh guna.Satu lagi rosak.Kalau on switch, akan black out satu perkampungan chalet Sri Senangin.Hehehe... Aircond ada sebuah untuk menyejukkan keadaan bilik.Di luar chalet ada disediakan meja makan dan tempat BBQ.

Kedudukan Chalet ini betul-betul di menghadap ke laut dan berada di penghujung sekali.Duduk di chalet ini terasa macam duduk di kawasan pantai peribadi sebab tidak berkongsi dengan yang lain penginap.

Muat ke chalet untuk 15 orang kami (3 keluarga) ? Secara amnya memang tak muatlah. Adik ipar admin terpaksa tidur di berada sorang diri manakala yang lain terpaksa berhimpit-himpit di atas katil.Mertua admin pula tidur di lantai beralas toto yang kami bawa bersama.Pihak chalet hanya menyediakan 5 bantal dan 5 selimut.Tuala tidak disediakan namun sekiranya ada permintaan kena minta dengan Miss Nana.Keadaan dalam chalet bersih dan kemas.Gambar ruang dalam chalet admin lupa ambik sebab kamera digital tak bawa.Cuma keadaannya masih tidak berubah macam blogger Kiera Sakura menginap sebelum ini.Gambar di bawah adalah gambar pinjam dari blog Kiera Sakura. :)

2 katil kelamin
 
2 katil bujang yang disusun selari dgn kati kelamin
 
1 katil bujang

Kemudahan lain di chalet Sri Senangin  ada surau,ada dewan makan jenis terbuka dan kedai makan.Sewaktu admin menginap di sana tempahan chalet full booking.Ada rombongan staff buat family day meninap di sini.So admin tak lah terasa terganggu sangat sebab chalet kami di hujung sekali dan menganggu sesiapa.Itu yang menariknya chalet Family Suite Sri Senangin nih.Sesuatu yang tak menyenangkan admin menginap di sini adalah kehadiran lalat yang berkeliaran.

Satu penambahbaikan yang admin nampak adalah pihak chalet menyediakan dapor gas bersama tong gasnya sekali.Ini berbeza dengan pengalaman Kiera Sakura yang terpaksa sewa tong gas.Alas kaki pun ada disediakan di bilik air dan juga di pintu depan untuk mengesat pasir dan kebasahan.


Selepas makan tengahari jam 3.30 petang,kami berehat-rehat sambil melayan deruan ombak depan mata. Adik ipar admin mula mengeluar joran untuk mencuba nasib agar ada ikan yang sudi menjamah umpannya.Admin keluar ke bandar untuk mencari bahan untuk BBQ malam nanti. Pada jam 5.30 petang, family admin mandi manda sepuas-puasnya hingga pukul 7.00 petang.Admin tak sempat mandi sebab sampai ke chalet sudah malam.Frust wooo tak dapat mandi laut...huhuhuhu




Pada malam hari,family mula memasak seperti kentang goreng,nugget.Proses BBQ juga sudang berjalan,yang mana kami tidak membawanya di pondok BBQ yang disediakan sebaliknya BBQ di tempat terbuka.Aktiviti memancing masih diteruskan dengan berbekalkan 3 joran memang ada sambutan ikan-ikan di lautan menyambar umpan walaupun keadaan air laut surut ketika itu.




Keesokkannya, admin yang ketagih tak dapat mandi semalam,mengambil peluang mandi laut awal pagi jam 8.30 dan terjun laut.Hahahaha..kami bersarapan pagi dengan nasi goreng dengan telur dada dan bersiap-siap untuk bergerak pulang.Pada jam 11.30 pagi kami pun bergerak meninggalkan chalet Sri Senangin.Semoga kita bertemu lagi.



 
PS : Admin ingin merakam terima kasih kepada panduan berguna oleh blogger Kiera Sakura yang menceritakan pengalaman beliau menginap di Sri Senangin Chalet pada Disember 2015. Banyak maklumat yang kami perolehi sebagai persediaan awal menghadapi sebarang kekurangan sewaktu  menginap di sana.

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca