Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Malaysia Kempunan Piala Thomas Lagi dan Kisah Liew Daren Si Kambing Hitam

Sesuatu yang menyedihkan apabila impian menjulang Piala Thomas 2014 tidak kesampaian. Yang pasti ini mungkin pencapaian terbaik setelah 12 tahun. Mungkin kita akan terpaksa menunggu mungkin 12 tahun lagi atau lebih untuk ke final Piala Thomas.

Dato Lee Chong Wei mungkin akan bersara selepas ini.Siapakah yang mampu menggalas bebanan Dato Lee Chong Wei dalam perseorangan negera.Sudah pastinya, calon itu masih tercari-cari sehingga kini. Malaysia perlu melakukan perubahan dalam melahirkan bintang baru kerana admin melihat pihak badminton Malaysia masih bergantung penuh pada Dato Lee Chong Wei untuk menang sejak sekian lama di mana pertandingan antarabangsa.

Berbalik kepada Piala Thomas 2014, yang pasti Dato Lee Chong Wei telah melaksanakan kewajipannya dengan cemerlang bagi pasukan Malaysia. Hakikatnya impian rakyat Malaysia menjadi musnah Malaysia gagal membawa pulang Piala Thomas setelah kalah dengan pasukan Jepun 3-2, malam tadi. Perlawanan yang berlangsung di Stadium Tertutup Siri Fort, New Delhi menyaksikan Jepun buat pertama kalinya menjulang Piala Thomas dan pertama kali berjaya sampai ke perlawanan akhir.

Permata Harapan Negara Dato LCW

Ternyata Jepun tidak gentar berhadapan dengan Malaysia, pemenang lima kali Piala Thomas dan dengan 15 penampilan di perlawanan akhir.Kemenangan Jepun ini juga sekali gus membuktikan kemenangan mereka ke atas pasukan China bukanlah suatu kebetulan.Kedua-dua pemain dua negara memberikan persembahan cemerlang yang akhirnya membawa kepada perlawanan penentuan – perseorangan ketiga antara Liew Daren dan Takuma Ueda.Walaupun corak permainan Liew Daren banyak dipertikaikan oleh rakyat Malaysia seolah-olah kualiti permainana taraf kampung dan tidak layak mewakili negara.

Bergu kedua gagal menyumbang mata untuk Malaysia
Rata-rata rakyat Malaysia berfikiran bahawa Liew Daren punca kekalahan pasukan Malaysia sedangkan kita sebenarnya mampu memenangi Piala Thomas ini terutama yang peminat badminton fanatik yang menuding jari kegagalan menjulang Piala thomas pada Liew Daren. Jangan sesekali kita mengkambinghitamkan Liew Daren atas kekalahan ini dan bukan mudah baginya menghadapinya takala ini.

Namun kita tidak boleh terburu-buru menghukum Liew Daren semata-mata kerana beliau adalah pemain terakhir menjadi penentu kemenangan negara. Ianya merupakan satu  perlawanan yang cukup sengit sebenarnya bagi Liew Daren kerana beliau berada di kedudukan ke-66 dunia manakala Takuma Ueda berada di kedudukan ke-25.Jadi di situ kita boleh bayang kemampuannya.Dan tidak dinafian tekanan mental buat Liew Daren untuk menghadapinya.

Kali terakhir kita layak ke final Piala Thomas ialah 12 tahun lepas.Kali terakhir kita menang  Piala Thomas ialah 22 tahun yang lepas manakala Pertandingan Piala Thomas dan Piala Uber diadakan 2 tahun sekali.Berikut adalah keputusan penuh final Piala thomas 2014 adalah seperti berikut :-


Perlawanan Pertama
Lee Chong Wei (M'sia) lwn Kenichi Tago
Malaysia menang 21-12, 21-16.

Perlawanan Kedua
Tan Boon Heong/Hoon Thien How lwn Kenichi Hayakama/Hiroyuki Endo
Malaysia tewas 21-12, 17-21, 19-21.

Perlawanan Ketiga
Chong Wei Feng lwn  Kento Momota
Malaysia tewas 5-21, 17-21.

Perlawanan Keempat
Goh V Shem/Tan Wee Kiong lwn Keigo Sonoda/Takeshi Kamura
Malaysia menang 19-21, 21-17, 21-12.

Perlawanan Kelima
Daren Liew (MAS) lwn Takuma Ueda (JPN)
Malaysia tewas 12-21, 21-18, 21-17

Yang pasti kita akan berusaha sehingga menjulang Piala Thomas dan masa akan pasti tiba.Insyaallah

Hukuman Berat bagi Penyalahgunaan Daun Ketum di Malaysia

Daun ketum telah digunakan secara tradisional untuk mengeluarkan angin dalam badan dan meningkatkan tenaga untuk melakukan kerja berat. Malahan, air daun ketum juga dikatakan telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat penyakit tertentu seperti merawat sakit belakang, demam, batuk dan penyakit cacing serta sebagai penawar diabetes, darah tinggi dan lain-lain. Namun air daun ketum telah disalahgunakan oleh penagih dadah kerana ianya mengandungi bahan-bahan psikoaktif mitragynine yang memberi kesan stimulan, sedatif dan euphoria yang boleh menyebabkan penagihan.

Daun ketum mengandungi bahan aktif mitragynine iaitu sejenis alkaloid psikoaktif. Bahan ini dikawal dibawah Akta Racun 1952 dibawah peraturan kawalan psikotropik. Terdapat juga 24 bahan lain yang terkandung didalam ketum antaranya ajmalin, corynanthedine, mitaphylline, paynanthesine, speciophylin dan speciogynine.

Mitragynine iaitu bahan aktif dalam air daun ketum adalah bahan psikotropik yang dikawal di Malaysia. Mitragynine disenaraikan dalam Jadual Ketiga Racun (Bahan-Bahan Psikotropik), Akta Racun 1952.
Menurut Seksyen 30 Akta Racun 1952, adalah satu kesalahan bagi aktiviti pengimportan, pengeksportan, pengilangan, penjualan dan pemilikan bahan-bahan psikotropik yang tersebut.

Hukuman Kesalahan menggunakan Ketum
Dari Aspek Perundangan

• Dikawal di Australia, Malaysia, Myanmar dan Thailand
• Thailand mengharamkan penggunaannya semenjak tahun 1943
• Memandangkan kesan bahaya akibat penyalahgunaan daun ketum. Disama kelaskan dengan kokain dan heroin. Kajian Dr. Sangun Suwanlert pada tahun 1975 mendapati bahawa daun ketum mempunyai ciri-ciri ketagihan
• Di Malaysia sejak 1 Jan 2003, Mitragynine adalah bahan psikotropik yang
• Disenaraikan dalam Jadual Ketiga (Section 30) Psychotropic Substances Akta Racun 1952. Sesiapa yang mengimport, mengeksport, mengilang, membekal, menjual dan memiliki atau menggunakan Bahan Psikotropik secara haram (tanpa dibenarkan mengikut undang-undang) adalah menjadi satu kesalahan di bawah Seksyen 30(3) Akta Racun 1952. (disemak 1989)

Hukuman

• Jika sabit kesalahan di bawah Seksyen 30(3) boleh dikenakan denda di bawah Seksyen 30(5) Akta Racun 1952 iaitu denda sehingga RM10,000 atau penjara sehingga 4 tahun atau kedua-duanya sekali.

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca