Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Seks Ketika Haid Berpotensi dijangkiti kuman HIV 6 kali ganda

Kajian Mengenai Bahaya Seks Ketika Haid

Melakukan hubungan seks ketika haid mempunyai banyak risiko, menurut kajian yang dijalankan oleh Dr. Diana Antoniskis (MD) dari Kumpulan Penyelidikan dan Pendidikan (The Research And Education Group) yang beribu pejabat di Oregon, dalam artikel yang bertajukWomen With HIV Infection, risiko jangkitan kuman HIVmeningkat di kalangan wanita yang mengadakan hubungan seks ketika haid ataupun dengan lelaki yang tidak berkhatan.

Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control And Prevention) di Amerika, pada Perhimpunan kesebelas Pertubuhan Antarabangsa Berhubung Penyakit-Penyakit Jangkitan Seksual di New Orleans yang diadakan pada 27 hingga 30 Ogos pada tahun 1995 melaporkan, menjauhi hubungan seks ketika haidataupun ketika mengalami pendarahan di bahagian faraj adalah penting untuk mengurangkan risiko dijangkiti kuman HIV bagi lelaki dan wanita.

Laporan itu juga menjelaskan, wanita yang mengadakan hubungan seks ketika haid meningkatkan risiko dijangkiti AIDS sebanyak enam kali ganda. Persetubuhan pada waktu haid juga boleh mengakibatkan pendarahan yang teruk ke atas wanita. Kajian yang dilakukan oleh Dr. Winnifield Cutler dan rakan-rakannya dari Institut Athena Bagi Kesihatan Wanita di Chester Springs menunjukkan, wanita yang hampir putus haid atauperimenopausal, yang kerap mengadakan hubungan seks ketika haid sering kali mengalami masalah pendarahan yang teruk daripada biasa.

Kebiasaannya kes-kes seperti ini akhirnya terpaksa menjalani pembedahan berisiko tinggi untuk membuang rahim atau hysterectomy dan ovari atau ovariectomy. Penemuan ini dilaporkan di dalam Journal of Psychosomatic Obstetrics and Gynaecology pada tahun 1996. Bagi golongan wanita, tiub fallopian dan ovari mereka boleh diserang kuman bakteria sehingga menyebabkan keputihan, sakit dan demam yang kuat.

Risiko untuk menghidap penyakit ini adalah tinggi di kalangan mereka yang melakukan hubungan seks ketika haid. Hal ini disebabkan, kebiasaannya tiub fallopian dan ovari dilindungi daripada serangan bakteria oleh bahan asid yang terdapat di kawasan faraj atau vagina.

Ketika wanita itu didalam keadaan haid, kawasan faraj menjadi alkali justeru memudahkan kuman untuk membiak dan mendatangkan penyakit terutamanya apabila berlaku persetubuhan pada waktu itu.

Oleh yang demikian, hukum pengharaman persetubuhan ketika haid oleh agama Islam adalah amat baik kerana ia mendatangkan banyak manfaat dari sudut kesihatan. Walaubagaimanapun Islam tidak melarang diantara suami isteri bergurau senda dan bergaul mesra semasa haid, asalkan perbuatan itu tidak membawa kepada persetubuhan.

Menurut Hadith yang diriwayatkan oleh Bukhari, Aisyah pernah ditanya oleh Masruq bin Ajdak, “Apakah yang boleh dilakukan oleh suami semasa isterinya sedang dalam keadaan haid?” Lalu Aisyah menjawab, “Apa-apa sahaja kecuali bersetubuh.” (Hadith Sahih Bukhari)

Rujukan: Dr. Danial bin Zainal Abidin (M.B.Ch.B., Universiti Alexandria) Pengarah Urusan Danial Zainal Consultancy (M) Sdn. Bhd. dan Penulis bagi PTS Publications & Distributors Sdn Bhd

Transfer Non Claim Bonus (NCB) kereta lama anda ke kereta baru untuk penjimatan berbaloi-baloi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Rasanya isu NCB kereta banyak pemilik kereta tidak berapa tahu tentang hal ini.Apa yang saya pointkan di sini bahawa anda boleh pindahkan NCB kereta lama contohnya 55% NCB ke kereta baru anda. Di mana anda boleh mendapatkan penjimatan bagi kepada insurans kereta baru.Banyakkan berapa ribu  anda boleh berjimat.. kurang-kurang seribu lebih atau lebih bergantung kepada jenis kereta.



Kadar NCB berubah bergantung pada berapa 'tempoh' kita tak claim..


Tempoh      0 tahun              NCB 0 %
Tempoh      1 tahun              NCB 25 %
Tempoh      2 tahun              NCB 30 %
Tempoh      3 tahun              NCB 38. 3 %
Tempoh      4 tahun              NCB 45 %
Tempoh      > 5 tahun           NCB 55 %



Pihak insurans akan issue 1 surat utk mengesahan NCB withdrawal dengan jumlah % NCB yg kita layak. Surat tu kita hanya perlu serahkan penjual kereta untuk mohon insurans untuk kerete baru.

Ia boleh dipindahkan dari kereta lama ke kereta baru, jika kereta lama anda mempunyai 55% NCD,anda boleh pindahkan ke kereta baru anda dengan syarat kedua-dua kereta dia atas satu nama pemilik yang sama.






  1.  Kalau anda jual keta lama dan beli kereta baru, anda boleh transfer NCD ke kereta baru…dgn syarat, nama pemilik kenderaan adalah sama.
  2. Kalau anda beli kereta baru tanpa jual kereta lama, anda ade option samaada nak transfer atau tidak…kalau transfer, maka NCD kereta lama will back to 0% in the next renewal.
  3. Kalau jual kereta tanpa beli kereta baru, % NCD akan berkurangan tahun demi tahun sehingga jadi 0%.

Secara ringkasnya ialah :-

  1. pergi ke pejabat insuran kereta lama anda
  2. beritahu anda ingin mengeluarkan NCD kereta lama anda untuk dipindahkan ke kereta baru
  3. anda dikehendaki membayar wang tambah untuk kereta lama
  4. pihak insuran akan mengeluarkan satu surat ENDORSEMENT
  5. bawa surat ENDORSEMENT kepada pihak insuran kereta baru anda
  6. pihak insuran tersebut akan proses surat pemindahan anda.
  7. anda perlu membayar insuran baru anda.
  8. akhir sekali.pihak insuran akan keluarkan polisi baru anda.
  9. pemindahan NCD anda selesai


Selamat Mencuba.

Amalan Sedekah Paling Afdal Pada Bulan Ramadhan

Tangan Yg Memberi lebih Dari Yg Menerima
 Assalamualaikum..

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud,’ Barang siapa memberikan makanan untuk berbuka kepada orang yang berpuasa, maka ia memperoleh pahala sama dengan orang yang berpuasa; sedangkan pahala orang yang berpuasa itu sendiri tidak berkurang sedikit pun. (Hadis At Tirmidzi) Hadis ini mendorong kita umat Islam supaya tidak mementingkan diri sendiri pada bulan Ramadan, akan tetapi menggalakkan umatnya menjaga kepentingan orang lain.

Amalan bersedekah yang amat dianjurkan Islam dan akan mendapat ganjaran pahala yang besar di sisi Allah SWT. Rasulullah SAW sentiasa menunjukkan teladan kepada umatnya dalam perbuatan bersedekah. Sabda Rasulullah yang bermaksud, “Jagalah kalian dari neraka, meskipun hanya dengan separuh kurma.’ (Hadis Bukhari). Di sini jelas kepada kita bahawa Islam sangat menekankan kepada amalan bersedekah dan nilai sedekah itu tidaklah hanya tertakluk kepada banyaknya yang dihulurkan seseorang, akan tetapi terletak pada nilai keikhlasan niat di hati.

Satu hadis Nabi bermaksud, dari Ibnu Abbas, berkata: “Rasulullah SAW adalah orang yang paling dermawan dan lebih besar kedermawannya pada bulan Ramadan ketika Jibril menemuinya. Jibril biasanya menemuinya setiap malam Ramadan, lalu tadarus al-Quran (dengan Nabi SAW). Sungguh Rasulullah ketika ditemui Jibril menjadi orang yang lebih bermurah hati dalam memberikan kebaikan, sehingga lebih banyak daripada tiupan angin.’ (Hadis Bukhari dan Muslim) Jadi berasaskan kepada hadis itu dapat disimpulkan bahawa kita sebagai umat Islam sangat dituntut dalam membudayakan amalan bersedekah, lebih-lebih semasa menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadan yang penuh berkat itu. 

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda yang bermaksud, “Barang siapa yang bersedekah sebesar biji kurma dari hasil yang baik dan Allah SWT hanya menerima sesuatu yang baik saja. Nescaya Allah SWT akan menerimanya dengan tangan kanan-Nya, lalu memeliharanya untuk diberikan kepada pemiliknya sebagaimana salah seorang daripada kalian memelihara anak kudanya hingga (pahala sedekahnya itu) menjadi seperti gunung”. (Hadis Bukhari). Begitulah indahnya ajaran Islam yang menggalakkan umatnya bersedekah dan Allah SWT sendiri menjamin pahala untuk orang yang mengamalkannya sebagai agenda kehidupan mereka. 

Diantara keutamaan bersedekah antara lain:

1. Sedekah dapat menghapus dosa.
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:“Sedekah dapat menghapus dosa sebagaimana air memadamkan api.” (HR. Tirmidzi, di sahahihkan Al Albani dalam Shahih At Tirmidzi, 614)


2. Orang yang bersedekah akan mendapatkan naungan di hari akhirat.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam menceritakan tentang 7 jenis manusia yang mendapat naungan di suatu, hari yang ketika itu tidak ada naungan lain selain dari Allah, iaitu hari akhirat.
Salah satu jenis manusia yang mendapatkannya adalah:
“Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia menyembunyikan amalnya itu sampai-sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya.” (HR. Bukhari no. 1421)

3. Sedekah memberi keberkatan pada harta.
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
“Harta tidak akan berkurang dengan sedekah. Dan seorang hamba yang pemaaf pasti akan Allah tambahkan kewibawaan baginya.” (HR. Muslim, no. 2588)”
4. Allah melipatgandakan pahala orang yang bersedekah.
Allah Ta’ala berfirman:“Sesungguhnya orang-orang yang bersedekah baik laki-laki mahupun perempuan dan meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik, nescaya akan dilipat-gandakan (ganjarannya) kepada mereka; dan bagi mereka pahala yang banyak.” (Surah Al-Hadid: ayat 18)

5. Terdapat pintu syurga yang hanya dapat dimasuki oleh orang yang bersedekah.
“Orang yang menyumbangkan dua harta di jalan Allah, maka ia akan dipanggil oleh salah satu dari pintu syurga: “Wahai hamba Allah, kemarilah untuk menuju kenikmatan”. Jika ia berasal dari golongan orang-orang yang suka mendirikan solat, ia akan dipanggil dari pintu solat, yang berasal dari kalangan mujahid, maka akan dipanggil dari pintu jihad, jika ia berasal dari golongan yang gemar bersedekah akan dipanggil dari pintu sedekah.” (HR. Bukhari no.3666, Muslim no. 1027) 
6. Sedekah dapat membebaskan dari seksa kubur.
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Sedekah akan memadamkan api siksaan di dalam kubur.” (HR. Thabrani, di shahihkan Al Albani dalam Shahih At Targhib, 873)

7. Sedekah dapat mencegah pedagang melakukan maksiat dalam jual-beli
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Wahai para pedagang, sesungguhnya syaitan dan dosa keduanya hadir dalam jual-beli. Maka hiasilah jual-beli kalian dengan sedekah.” (HR. Tirmidzi no. 1208, ia berkata: “Hasan shahih”)
8. Orang yang bersedekah merasakan dada yang lapang dan hati yang bahagia.
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memberikan permisalan yang bagus tentang orang yang dermawan dengan orang yang kedekut:
“Perumpamaan orang yang kedekut dengan orang yang bersedekah seperti dua orang yang memiliki baju besi, yang bila dipakai menutupi dada hingga selangkangannya. Orang yang bersedekah, dikeranakan sedekahnya ia merasa bajunya lapang dan longgar di kulitnya. Sampai-sampai hujung jarinya tidak terlihat dan baju besinya tidak meninggalkan bekas pada kulitnya. Sedangkan orang yang kedekut, dikeranakan kedekutnya ia merasakan setiap lingkar baju besinya merekat erat di kulitnya. Ia berusaha melonggarkannya namun tidak boleh.” (HR. Bukhari no. 1443)
Kesimpulannya, masih banyak lagi dalil-dalil yang mengkhabarkan tentang manfaat sedekah dan keutamaan orang yang bersedekah. Tidakkah hati kita terpanggil?



Celcom Broadband SKMM Dengan Bulanan RM25 Pilihan Terbaik Untuk Penjimatan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Kenapa perlu bayar lebih RM60 sebulan untuk bil broadband jika anda boleh berjimat? Sesuai untuk pengguna internet tahap sederhana seperti pelajar-pelajar sekolah dan universiti. Dengan kelajuan sehingga 384 kbps (3G) dan jika berada di dalam liputan HSDPA, kelajuan sehingga 1.5 Mbps. Kuota download 800MB data namun setakat ini testimoni pengguna pek SKMM Malaysia memberi maklumbalas bahawa ia tanpa had – unlimited.Jadi, inilah peluang terbaik untuk bertukar kepada pakej yang lebih murah dan berbaloi dengan nilai wang anda.
BROADBAND SKMM 1MALAYSIA : -

Produk apa ini ? Nampak macam menarik jer? Stater pack/broadband SKMM kerjasama dengan Celcom ( Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia ).

Jika beli broadband ini, apa yang anda dapat?
Dapat Starter Pack ( macam sim card ) tanpa modem.

Jenis modem apa yang boleh digunakan bersama sim card ini?
Pelbagai jenis modem seperti Huawei, sebaiknya modem Celcom. Modem Maxis/Digi boleh digunakan sekiranya telah di unlock.

Hanya dapat Stater pack sahaja?
Selain starter pack dapat PERCUMA 30 hari penggunaan internet.

Di manakah boleh dapat modem?
Modem ada dijual di kedai-kedai komputer. Lebih mudah beli jenama yang telah di unlock ( boleh digunakan semua line telco ). Harga antara RM100 - RM200.

Broadband ini jenis postpaid atau prepaid?
Prepaid.

Berapa sebulan kena bayar?
Hanya RM25 / sebulan / 30 hari.

Jika habis prepaid mesti topup semula?
Ya, topup hanya RM25 untuk sebulan / 30 hari. Sebaiknya topup hari ke 31. Nombor sim anda akan dilupus sekiranya tiada topup sehingga hari ke 50 selepas habis kredit.

Di manakah dijual topup RM25 ini?
Reload topup di mana-mana kedai topup. Boleh beli kad topup RM30. Baki RM5 boleh ditambah bulan depan RM20. Boleh juga RM50 untuk surf internet selama 2 bulan. 


Mesti bayar/topup RM25 setiap bulan ke? Ada syarat tambahan?
Ya, jika ingin surf internet. Cuma RM25 untuk sebulan. Jika tidak, internet anda disekat. Tiada caj tersembunyi dan sebarang syarat. Tiada juga ikatan perjanjian.

Kelajuan 384kbps je?
Kelajuan adalah berdasarkan 384kbps. Boleh laju lagi bergantung pada keupayaan modem yang digunakan. Ramai pelanggan yang dapat kelajuan menjejah 1.5mbps. Kelajuan ini terhad pada 800MB, selepas 800MB ni tetap boleh connect sebab unlimited broadband. Ramai pelanggan mendapat lebih 2GB data.

Boleh buat panggilan/SMS/MMS ?
Tidak boleh. Hanya data sahaja. Maksudnya, guna untuk surf internet sahaja.

Boleh guna pada handphone / galaxy tab ?
Boleh digunakan pada handphone/ galaxy tab jika tidak mahu guna pada laptop/pc.

Bagaimana tentang coverage ?
Coverage bergantung pada broadband. Coverage menggunakan line Celcom.

Apabila sudah beli sim pack ini, jika tidak mahu guna, boleh simpan sampai bila?
Jika beli, mesti activate sebelum tarikh tamat di pack . Pada pack ada ditulis tarikhnya (Contohnya Jun 2013 ).

Siapa boleh pakai pek ini?
Mereka yang berumur diantara 13 tahun sehingga 25 tahun.



CARA PENGAKTIFAN Celcom Broadband SKMM RM25

1. Type “BROADBAND ACTIVATE” and send to 28882
2. You will receive a message stated “free internet access for one month”

 
Selepas tamat internet sebulan percuma, reload RM25 dan ikuti cara dibawah ini:

1. Type sms “broadband skmm” send to 28882
2. Reply “YES”
3. Now enjoy surfing again for another month.


Nota kaki : Kalau nak topup, selok-eloknya tunggu hari ke -31 atau sehari selepas tempoh kredit expired.

Nasyid Ya Tayba With Lyric dan English Translation


Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana

Lammasaa Rilmarkabnaa Saani Saaru-ul Dam-ai Maa-Ja-Faani
Aakhazu Kalbi Ma Jinaani
Ya Taiba Yaati Malwal Haana
Yaati Malwal Haana

Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana

Qiblaati Baitullahi Saabir Al-Laani Yaumal-Laki Zaayeer
Ya Turah Haltaraani Naazir Lilkaaba Tug Murnib Aamaana
Wa Tug Murnib Aamaana

Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana

Nabina Agla Um-Nniyaati Azur-rak Lov Mar-Rab Hayaati
Wab-Jiwa-Rak Salli Salaati Wazkur Raab-bi-wat-lul Quraa'na
Wat-lul Quraa'na

Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana

Bushraki-il Madina Bushraki Bi-Kudumil-Haadi Ya Bushraki
Fa Haal-Li Maawa Fihi Maaki Ataman-Na Fan-Nooru Sabaana
Nooru-Kum Sabana

Ya Taiba Ya Taiba Ya Dawal Aiyyaana
Shtiknaa Lak Wilhawana Daana
Wilhawana Daana



Translation

Chorus
O Tayba, O Tayba
O cure of the patient
we missed you, and passion has called us to you

As the ship departed, it forgot me
they sailed away and my tears never dried up
they took my heart and my soul with them
O Tayba, you're the distracted's love

Chorus

My direction of prayer (my Qiblah), the house of Allah, I'm patient
perhaps a day will come to visit you
I wonder, Will I be looking upon alkaaba
and being overwhelmed with it's safety..

Chorus

Our prophet, my best wishes, to visit u,
At least once in my life
and near you, to perform my prayers
to praise my Lord, and to recite Qur'an

Chorus

O Madina, How lucky you are
for the coming of the loadstar
May I have a shelter beside you
Indeed, your light has enchanted us

CARA UNTUK MENGESAN KEDAI MAKAN YANG MENGGUNAKAN PELARIS

Mungkin ramai antara kita menganggap zaman serba moden dan canggih ini tiada lagi yang guna unsur-unsur syirik dalam kehidupan seharian. Jangan terkejut jika ada kedai yang berani menggunakan khidmat jin untuk melariskan perniagaan.Jadi, bagaimana cara untuk mengesan jin-jin tersebut?

Cara mudah untuk tahu sesebuah kedai mempunyai pelaris (khadam jin) adalah dengan membaca ayat Qursi 3 kali di luar kedai. Sebaiknya semasa di dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7 kali ke arah kedai. Cukup sekadar tiup perlahan-lahan sampai habis nafas.Sekiranya ada pelaris di kedai tersebut, “khadam” akan marah dan akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. Kalau dah sebegitu, eloklah kita jangan makan di kedai tersebut.

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca