Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Bahaya Guna Surat khabar Sebagai Penyerap Minyak Makanan Bergoreng

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Lama juga admin tidak update blog disebabkan kekangan masa kerana berada di luar daerah berkursus dan juga sibuk dengan kenduri kendara. Apa admin nak berkongsi di sini adalah amalan turun temurun peniaga menggunakan surat khabar untuk menyerap minyak dari makanan bergoreng  akan membahayakan kesihatan orang-orang yang memakan makanan itu. Kenyatan ini  dikeluarkan pleh  perunding Racun Negara Pusat iaitu Dr T. Jayabalan melalui akhbar The Star.

Kenyataan beliau ini dibuat berdasarkan ulasan beliau terhadap aduan oleh orang ramai bahawa sesetengah penjual makanan memilih untuk menggunakan surat khabar untuk menyerap minyak yang berlebihan daripada makanan goreng sebelum menjual mereka kepada pelanggan.

Beliau berkata ia adalah satu amalan yang berisiko kerana bahan kimia dalam dakwat mungkin mengandungi penyebab kanser ."Pelarut yang digunakan untuk membubarkan dakwat pada surat khabar. Ini pelarut boleh karsinogenik."Makanan Pengambilan yang bercampur dengan bahan kimia ini meletakkan orang berisiko mendapat penyakit-penyakit kronik yang serius," kata Dr T. Jayabalan.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang presiden SM Mohd Idris berkata penjaja harus dilarang daripada menggunakan surat khabar untuk menyerap minyak daripada makanan goreng."Majlis-majlis tempatan perlu membuat ia satu keperluan bahawa semua penjaja dilarang daripada amalan-amalan tersebut sebelum memberikan mereka lesen operasi," katanya.Mohd Idris berkata  kertas coklat adalah pilihan yang lebih selamat untuk membungkus makanan.

Sumber

Padah ingin punggung cantik tapi hilang tangan dan kaki

Apryl Brown
Los Angeles: Seorang ibu kepada dua anak semalam menceritakan bagaimana impiannya untuk memiliki pinggul lebih menarik berakhir dengan tragedi apabila dia terpaksa membuang kedua-dua tangan dan kakinya, selain hampir-hampir menemui ajal. Apryl Michelle Brown tidak menyangka keputusannya memilih suntikan silikon di pasaran gelap menyebabkan dia berdepan maut.

Semua gara-gara bahan yang digunakan untuk menyuntik pinggul Apryl bukan silikon sebenar, sebaliknya hanya sejenis pelekat industri yang cuma sesuai digunakan di bilik mandi. Sebelum itu, Apryl berasa pinggulnya tidak cukup menarik dan mahu menukarnya melalui suntikan silikon. Kata Apryl, 46, dia menyangka prosedur itu tidak membahayakan walaupun ketika itu dia mendapatkan khidmat daripada pihak yang tidak bertauliah.

“Hakikatnya, bahan yang digunakan itu tidak sesuai untuk manusia,” katanya.Insiden yang mengubah keseluruhan hidup Apryl mengalami itu berlaku pada 2004 apabila dua wanita menemuinya di salun kecantikan yang diusahakannya. Kata Apryl, wanita terbabit datang ke situ untuk mencantikkan rambut mereka.

“Seorang daripada mereka menawarkan suntikan silikon tanpa lesen yang sedia memberikan khidmat ke rumah pelanggan. “Untuk membuktikan keberkesanan suntikan itu, wanita terbabit menunjukkan rakannya yang memiliki pinggul menarik,” katanya. Melihat keadaan itu, Apryl berkata, dia menyangka keajaiban berlaku dalam hidupnya. Namun, keputusan Apryl mempercayai wanita terbabit ternyata membawa dia ke ambang maut. Apryl membayar upah kira-kira RM3,000 untuk dua suntikan pada pinggulnya.

Selama dua tahun selepas itu, kawasan suntikan berkenaan menjadi keras dan warna kulit menjadi kehitaman. Tahun-tahun berikutnya, Apryl terpaksa menanggung kesakitan yang berterusan dan tidak dapat berbuat apa-apa kerana doktor berpendapat, terlalu bahaya jika silikon itu dibuang. “Saya terseksa sentiasa dan menjadi pengunjung biasa hospital kerana terpaksa bergantung kepada ubat penahan sakit.

Pada 2011, satu pembedahan bagi membuang bahan itu dijalankan tetapi gagal, menyebabkan pinggul Apryl berlubang dan menjadi punca kepada jangkitan kuman yang nyaris meragut nyawanya. Doktor terpaksa meletakkan Apryl dalam keadaan koma selama dua bulan dan sepanjang tempoh itu menjalankan 27 pembedahan - bermula dengan memotong pinggulnya.

“Mereka menyelamatkan nyawa saya tetapi berlaku gangren pada tangan dan kaki, memaksa doktor memotong kedua-dua tangan dan kaki saya,” katanya. Di sebalik insiden itu, Apryl mengakui tidak ada sesiapa yang boleh dipersalahkan kecuali dirinya sendiri.

“Semuanya bermula kerana saya mahukan pinggul lebih besar,” katanya. - Daily Mail

Photo Credit: Kawai Matthews

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca