Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Kenapa anda perlu tinted kereta anda

Rata-rata di jalan raya, kita melihat kebanyakan kenderaan menggunakan cermin gelap sama ada terus gelap (tidak nampak langsung pemandu di dalam kenderaan) atau agak gelap (berdasarkan peratus ketelusan cahaya). 
Orang ramai boleh memperolehi ‘tinted film’ di kedai-kedai aksesori kenderaan dengan begitu mudah malah ada yang berani menyatakan ‘tinted film’ yang dijual mendapat kebenaran JPJ. Hakikatnya, JPJ tidak pernah memperakui mana-mana jenama ‘tinted film’ bagi tujuan pemakaian cermin gelap.


Kenapa anda perlu tinted kereta anda?

1. Haba panas cahaya matahari

Biasalah kat malaysia ni amat panas. Jadi nak elakkan haba yg mungkin membahayakan kita dan juga bahang panas terik seeloknye tintedlah kereta anda....kalau pasang airsond pun susah nak sejuk sebabkan panas terik matahari...kalau dah tinted aircond jadi cepat sejuk...

2.Melindungi kulit dari sinaran UV yang membahayakan.

Ianya juga dapat memelihara kulit anda...dari cahaya matahari yg merbahaya.Kalau kulit kita terdedah terlampau lama ada kemungkinan besar mendapt kanser kulit.

3. Sebagai perlindungan tambahan kepada kemalangan dan kecurian.
Jika berlaku sebarang kemalangan, dapatlah serba sedikit melindungi anda dan kalau tak ada tinted, cermin depan akan terus berkecai dan menyebabkan kecederaan yg lebih serius berlaku jika berlaku kemalangan. Selain itu, bagi pemandu2 wanita pula, sering kali mereka meletakkan handbag di seat sebelah, apa yg berlaku, senanglah peragut2 memecahkan cermin tingkap lalu terus mengambil handbag anda...dengan adanya security tinted, amat susah mereka utk memecahkan cermin tingkap anda.

4. Pemanduan yang lebih selamat.

Bahang cahaya matahari yg terik menyebabkan anda mudah mengantuk....dengan adanye tinted glass dapat mengurangkan bahang matahari dan kurangkan keletihan mata anda sewaktu memandu.

5. Mengelakkan aksesori kenderaan anda pudar

Mengelakkan berlakunye kerosakan aksesori kereta anda seperti seat kulit, dash board dan sebagainya. Dengan adenya tinted ini maka dapatlah serba sedikit protect all item in your car.

Maklumat Tinted Filem Yang Perlu Anda Ketahui sebelum pasang pada kereta anda..


1. VLT (Visible Light Transmission) - kadar penembusan cahaya
Ini adalah hal penting sekali diambil kira dalm pemasangan tinted. Jikalau anda tidak mahu bermasalah dengan JPJ kemudian hari.Adalh lebih baik mematuhi kadar yang ditetapkan oleh JPJ iaitu VLT cermin hadapan iaitu 70% manakala bahagian tepi dan belakang dengan kadar VLT 50%.


2. UV (Ultra-violet) Rejection - sinaran UV yang membahayakan manusia
Memilih filem tinted yang memberi perlindungan yang tinggi amatlah digalakkan. Namun di pasaran tinted kereta Malaysia kebiasanya memberi  perlindungan sehingga 99% UV.


3. IR (Infra-red) Rejection: Haba kepanasan
IR maksudnya panas. Memilih filem tinted yang memberi perlindungan haba yang tinggi amatlah bagus.Kebiasaanya filem tinted yang mempunyai IR 90%  ke atas akan membuatkan kereta anda cepat sejuk dan tidak memerlukan penggunaan aircond yang tinggi yang akan meninggikan kos minyak kereta anda.Namun begitu tinted yang tinggi kadar IR memang mahal dan boleh mencecah ribuan ringgit untuk pemasangan 6 cermin kereta.

Kesimpulannya, jangan terpedaya dengan penjual tinted yang menawarkan pakej murah untuk pemasangan tinted kereta anda.Pastikan  anda peka terhadap 3 isu yang di atas dalam pemasngan tinted.Kebiasaanya pakej murah dalam RN 250 ke bawah menwarkan kadar IR (Infra-red) Rejection dalam lingkungan 60% ke bawah bermakna kereta anda lambat sejuk dan perlu kos minyak yang lebih bagi menampung pemasangan aircond di tahap maksima.

Bagaimana nak pasang tinted kereta ikut standard JPJ?

Kalau nak pasang tinted ni, perlu ikut standard JPJ untuk pemasangan cermin gelap pada kenderaan ni. Seperti dalam gambar atas tu yang mana cermin depan (windscreen) hendaklah telus cahaya tidak kurang 70%, manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%.. Boleh rujuk blog rasmi JPJ ataupun website JPJ untuk peraturan ni.


Tindakan yang boleh dikenakan kepada pemilik kenderaan yang didapati melanggar peraturan cermin gelap:

  1. JPJ mengeluarkan Notis PG1 iaitu Larangan Penggunaan Kenderaan dengan tempoh selama 10 hari. Dalam tempoh ini, pemilik kenderaan dikehendaki menukar cermin gelap kepada cermin yang mematuhi tahap ketelusan cahaya yang dibenarkan.
  2. Pemilik kenderaan dikehendaki membawa kenderaan kembali ke Pejabat JPJ untuk pemeriksaan. Setelah dipastikan cermin kenderaan telah ditukar, JPJ akan mengeluarkan Notis Menarik Balik Larangan iaitu PG2.
  3. Walau bagaimana pun, sekiranya pemilik kenderaan gagal mematuhi Notis PG1 (iaitu tidak membawa kenderaan kembali ke Pejabat JPJ untuk pemeriksaan), JPJ akan mengeluarkan saman JPJ 22 kerana gagal mematuhi Notis PG1.
  4. Penalti bagi pemilik kenderaan yang gagal mematuhi Notis PG1 adalah kompaun maksimum RM300 dan kenderaan disenaraikan hitam sehingga Notis PG1 dipatuhi.
Oleh itu, berhati-hati dengan penggunaan cermin gelap kenderaan anda. Pastikan peratus ketelusan cahaya adalah mematuhi peraturan yang ditetapkan. Bukan tidak dibenarkan memakai cermin gelap TETAPI dengan peratus ketelusan cahaya yang dibenarkan.

Bakteria Yang Hidup Dalam Mulut Manusia Boleh Membunuh


Assalamualaikum...
Sejenis bakteria yang berada dalam mulut didakwa mampu membunuh jika ia memasuki saluran darah, menurut penyelidikan saintis di Switzerland.

Penyelidik mendapati sejenis bakteria yang dipanggil Streptococcus tigurinus, boleh memasuki saluran darah walaupun jika gusi berdarah.

Hasil kajian yang dilakukan terhadap seorang pesakit, mendapati bakteria dalam darah pesakit itu menyebabkan dia diserang endokarditis (radang jantung), meningitis dan spondylodiscitis (radang tulang belakang).

Kajian yang diketuai Dr Andrea Zbinden dari Universiti Zurich itu diterbitkan dalam International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.
Koloni Streptococcus Tigurinus

Zbinden berkata, mereka kini sedang melakukan kajian lanjut mengenai serangan bakteria tersebut supaya ia dapat dirawat segera.

Sumber: Sinar Harian

Kesimpulan penjagaan gigi dan mulut adalah penting bagi menjamin kesihatan.Gunakan ubat gigi yang terbaik yang memberi perlindungan kepada gigi anda.

Mesti Baca : Pengemar Kuning Telur Ayam

Telur ayam adalah merupakan makan utama penduduk di seluruh dunia dan juga makanan paling berkhasiat untuk manusia kerana di dalam sebiji telur ada sebanyak 9 nutrien penting untuk tubuh badan seperti Vitamin B2,Vitamin D,Vitamin B5 dan lain-lain.Tapi,adakah kamu tahu di sebalik kuning telur ini ada makhluk lain yang akan terhasil?Dan makhluk kecil ini akan menyerap segala nutrien yang ada pada putih telur?

Aku sudah silap,putih telur bukanlah bahagian kepak anak ayam tapi adalah "centre" untuk anak ayam membesar dengan membekalkan embrio anak ayam,makanan yang cukup and one more thing baru aku tahu bahagian luar yang menutup telur ini akan jadi "kantung" sementara sebelum anak ayam yang comel lahir.





Badan Segar Wajah Berseri Dengan Khasiat Buah Prune Sebagai Diet Harian

Baru-baru ini balik kampung. dan adik ipar ada promosi jus prune yang dikatakan dapat menyembuhkan penyakit terutama penyakit autoimun seperti ezema. Hasil google dari internet mendapati bahawa buah prun ini secara amnya ialah buah plum yang dikeringkan. Buah Prune ini juga sangat baik kerana mempunyai mineral dan polyphenol yang tinggi serta nilai ORAC yang tinggi. Bila dilaksanankan proses pengeringan, buah Prune ini mengalami peningkatan daya anti-pengoksidaannya sehingga mencapai 6 kali ganda dari asal.

Buah Prun mempunyai daya pemulihan seperti:
  • Menentang Jangkitan
  • Penyakit sistem jantung
  • Pengurangan kolesterol
  • Kencing manis
  • Pencegahan kehilangan daya ingatan dan penyakit Alzheimer
  • Penyakit Diverticular
  • Pengurangan risiko tanggungan estrogen kanser
  • Meransang kepadatan tulang
  • Membersihkan hati
  • Membersihkan usus perut

Nilai antioksida prune adalah tertinggi di antara semua jenis  buah-buahan  dan sayur- sayuran.Nilai antioksida yang tinggi berkesan dalam  melambatkan proses  penuaan,   memperbaiki tekstur kulit, melindungi sel-sel badan,  mencegah penyakit  kanser  dan lain-lain.

• Kaya dengan zat-zat mineral yang dapat  menyeimbangkan pH darah  atau   memelihara pH  
   pada tahap yang sihat.

• Boron dapat memperbaiki rembesan hormon dan mencegah kehilangankalsium melalui air  kencing.

• Kandungan zat potassium yang tinggi dari sodium yang rendah adalah berfaedah kepada pesakit
   hipertenal.

• Kaya dengan fiber dan pektin yang dapat merangsangkan pergerakan usus,  mencegah dan
   memperbaiki keadaan sembelit dan perut yang tidak selesa.

• Fenol berkesan dalam menyekat pertumbuhan bakteria dan merupakan antibakteria bagi
  makanan dan luka.

• Polisakarida prun yang telah diaktifkan  dapat mengaktifkan fungsi keimunan  badan, seperti
  Alpa- interferon dan sel-sel pembunuh semulajadi agar  menguatkan sistem keimunan.

• Sumber zat besi untuk vegetarian.


Bagaimana hendak mendapatkan khasiat buah prune ini? Anda boleh pilih senarai produk di bawah ini. 



BRANDS MIKI PRUNE ESSENCE
Mahal produk ni mungkin sebab ianya MLM punya produk.
Harga biasa, RM115.00....dikatakan sebotol ni mangandungi 1500 biji prune.

Kalau pandai cari agen, mungkin dapat harga murah....

atau

BRANDS INNER SHINE PRUNE ESSENCE
Tak mahal pun..
Kalau kedai biasa, RM23.50..
Watson atau Guardian, RM23.90..
Kalau ada promosi, turun mencecah RM21++..
Mengandungi pati prune dan pati delima.Agak pekat dan manis.

atau


BRANDS SUNSWEET PRUNE JUICE
Yang ini tak mahal mana ..
Kalau kedai biasa, hanya RM12.50..
Buat masa ini...inilah pilihan saya...:)
Mengandungi 100% buah prune..agak cair dan tahap manis sederhana.

Bangkai ikan sardin terdampar di pelabuhan Ohara, Jepun

OHARA, Jepun 8 Jun - Perairan di bandar pelabuhan Ohara, di sini bertukar menjadi warna merah selepas lebih 200 tan ikan sardin yang telah mati ditemui terdampar di pelabuhan itu sejak 3 Jun lalu.

Keadaan tersebut menghasilkan bau yang tidak menyenangkan di pelabuhan itu, yang terletak di bahagian utara perairan Lautan Pasifik, di wilayah Chiba.

Menurut penduduk bandar Isumi yang terletak berdekatan pelabuhan itu, usaha memindahkan bangkai ikan-ikan itu untuk dilupuskan sudah dijalankan, namun ia tidak berhasil kerana ombak kuat terus membawa bangkai ikan-ikan baru ke situ.

"Kejadian aneh ini sangat luar biasa. Walaupun berpuluh-puluh trak mengandungi bangkai ikan- ikan itu sudah diangkut untuk dilupuskan, namun jumlah bangkai ikan yang terapung di pelabuhan itu seakan-akan tidak berkurangan," kata seorang penduduk.

Ekoran itu, pelabuhan itu telah ditutup dari 1 hingga 5 Jun lalu, menyebabkan nelayan tempatan menghadapi masalah.

Tahun lalu, berjuta-juta bangkai ikan ditemui terapung dekat pelabuhan King Harbour, California yang dipercayai mati akibat kekurangan oksigen kerana terperangkap, menurut pakar.

Penduduk tempatan percaya bangkai ikan berwarna perak yang terapung memenuhi King Harbour, Pantai Redondo, selatan Los Angeles itu dibawa oleh ombak kuat, lalu terdampar di situ. - AGENSI

Jom Buat Cheesy Wedges KFC Sendiri Di Rumah

Cheesy Wedges.. it's sooo yummy!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Kini KFC Cheesy Wedges dah boleh dibuat di rumah. Tak perlu susah nak ke KFC. Dengan bahan-bahan yg sedia ada di pasaran, untuk buat Cheesy Wedges ini adalah semudah ABC.Tentu korang penah makan cheesy wedges KFC, dengan sos cheese  yang lazat hingga menjilat jari dan ada yang sampai menjilat kotak sekali. Hehehehehe....
Serbuk Chezzy
Terbayang-bayang lemak berkrim rasanya memang tak leh tahan kan.. kalau saya pi KFC mesti order Cheesy Wedges, macam dah jadi satu menu wajib. Hari ni saya makan cheesy wedges buatan sendiri, di mana sos cheesy wedges ni saya beli dekat Forum Carigold.com. Sedap sangat, kalo ikut rasa  99% macam sos cheesy di KFC.  Bahan-bahannya yang lain ada di pasaraya  dan mudah  pulak nak sediakannya.

Kalau korang jimat duit,so tak payah dah pi beli KFC dah lepas ni.. Buat je kat rumah sepinggan boleh kongsi makan satu family. Mudah, sedap dan murah ! Pertama sekali anda perlu dapatkan potato wedges dan yang kedua, anda perlu ada Cheese Powder.
Cara penyediaan cheese sauce yang amat mudah, cuma perlu tambahkan dengan air panas dan kacau hingga sebati.Sila ikut cara menyediakannya seperti di bawah ini :-

Masuk serbuk dalam mangkuk

Tambah air panas dan kacau

Sos Chezzy yang dah siap :)

Inilah Cheezy Wedges Yang Dihasilkan. Yummy bukan!!!

Anda berminat mencuba membuat cheesy wedges KFCdi rumah... saya rekemen penjual CHEZZY ALONSOO dari Carigold.com untuk mendapatkan harga terbaik dan lagi berbaloi. Maklumat di bawah dipetik dari info penjual Alonso dari forum Carigold.Com. Kenapa saya beriaya-ia rekemen penjual nie...tiada udang di sebalik batu okay..sekadar tolong sahaja dan berkongsi kesedapan Sos Chezzy dengan korang semua. :)

Korang boleh contact saudara Alonso ( Ebby sabillullah ) dari Forum Carigold.com di talian 017-2078626 untuk order serbuk Cheezzy ini:-

Harga untuk sepeket 200 gram : RM10
Jika poslaju utk SEMENANJUNG :
200gm = RM10 sepeket + RM6
400gm = RM20 utk 2 peket + RM6
600gm = RM30 utk 3 peket + RM7
800gm = RM40 utk 4 peket + RM9
1KG = RM50 utk 5 peket + RM9

Kos poslaju ke SARAWAK:

200gm = RM10 sepeket + RM9
400gm = RM20 utk 2 peket + RM9
600gm = RM30 utk 3 peket + RM10
800gm = RM40 utk 4 peket + RM12
1KG = RM50 utk 5 peket + RM12

Kos poslaju ke SABAH:
200gm = RM10 sepeket + RM9
400gm = RM20 utk 2 peket + RM9
600gm = RM30 utk 3 peket + RM11
800gm = RM40 utk 4 peket + RM13
1KG = RM50 utk 5 peket + RM15


Selamat Mencuba !!!!

Potong Kuku Cara Yang Betul Dapat Elak Cekam Kuku

Cekam Kuku menyakitkan
Ingrown toenail/Onychocryptosis (juga dikenali sebagai kuku tumbuh ke dalam,) adalah bentuk umum dari penyakit kuku. Ini adalah keadaan yang sering menyakitkan di mana kuku tumbuh sehingga memotong ke sisi salah satu atau kedua-dua kuku. Sementara kuku tumbuh ke dalam boleh berlaku baik di kuku tangan dan kaki, tetapi berlaku paling paling kerap terhadap kuku kaki.

Punca Cekam Kuku
Penjagaan kuku yang tidak sempurna, termasuk memotong kuku terlalu pendek, dibulatkan di hujung atau terkelupas di tepi bukannya memotong lurus melintasi kuku. Kasut yang tidak muat kaki, kerana  terlalu sempit boleh menyebabkan bentuk jari-jari kaki dalam tahap perkembangan kaki (sering pada mereka yang di bawah umur 21), menyebabkan kuku untuk ‘curl’ dan menekan ke dalam kulit.Daging kuku menjadi terluka dan kuku untuk tumbuh tidak teratur dan tertekan ke daging. Predisposisi,  berbentuk seperti kuku biasa, kuku kecacatan yang disebabkan oleh penyakit, atau faktor genetik.

Proper Cut adalah cara yang sebetulnya
 Tips Cegah Cekam Kuku

1.Potong lurus kuku, kuku tidak boleh dipotong sepanjang curve(lengkung), atau terlalu pendek.
2.Elakkan memotong kuku pendek dari daging di sekitarnya.
3.Elakkan memakai kasut yang terlalu kecil atau terlalu sempit, atau dengan terlalu kecil ‘tempat jari kaki’.


Petua Tradisional Merawat Cekam Kuku

1.Ambil sebiji limau nipis atau kasturi, dipotong sedikit bahagian atasnya.
2.Bakar limau tersebut sehingga warna bertukar kekuningan.
3.Biarkan limau berkenaan suam suam kuku.
4.Selepas itu, cucuk bahagian jari yang mencengkam atau bernanah itu pada bahagian limau yang telah dipotong tadi.
InsyaAllah kuku yang bernanah akan mengecut dalam tempoh beberapa hari sahaja.

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca