Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Morning after pill berkesan mencegah kehamilan bagi kes dirogol

Kontrasepsi darurat melingkungi penggunaan ubat atau alat untuk mengelakkan kehamilan dalam masa lima hari selepas hubungan seks. Kesemua berkesan untuk mengurangkan risiko kehamilan selepas hubungan seks tanpa perlindungan dengan peratus kegagalan.

Bermakna satu daripada 100 orang wanita mengandung selepas menggunakannya.Ia sebenarnya telah wujud sejak tiga puluh tahun yang lalu dan selamat digunakan serta dianggap sebagai satu rahsia perancangan keluarga yang telah disimpan dengan baik.
Penggunaannya tidak meluas di negara kita. Satu daripada sebab utamanya ialah kurangnya pengetahuan mengenai kontrasepsi darurat ini.

Kontraseptif darurat bertindak dengan cara: 
 1. Melambatkan atau mengelakkan ovulasi (pelepasan ovum dari ovari)
2. Mengurangkan kemungkinan persenyawaan dengan mengganggu pergerakan ovum dan sperma
3. Membuatkan selaput dalam rahim (endometrium) tidak sesuai untuk implantasi (penyematan) Jadi, kontrasepsi darurat tidak menyebabkan keguguran kerana ia bertindak sebelum implantasi. Dari sudut perubatan, kehamilan dianggap berlaku selepas implantasi.

Morning after pill -Postinor 2


Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca