Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Juruterbang pesawat ke Tokyo akui dapat berhubung pesawat MH370 sesaat sebelum pesawat itu menghilang

Kabar terbaru yang dapat memberi petunjuk penting bagi keberadaan pesawat Malaysia Airlines dengan nomor penerbangan MH370 yang hilang pada Sabtu (8/3/2014) baru saja diterima. New Straits Times Malaysia melaporkan, seorang pilot pesawat Boeing 777  yang terbang 30 menit lebih awal dari MH370 memberitahu bahwa dia berkomunikasi dengan awak pesawat MH370 sesaat sebelum pesawat itu menghilang.

Pilot yang meminta identitasnya dirahasiakan itu mengatakan, dia diminta oleh petugas air traffic control Vietnam untuk mencoba menghubungi MH370, karena otoritas setempat tidak bisa menghubungi pesawat itu. "Otoritas mengalami kesulitan menghubungi mereka, pesawat saya sudah berada di atas wilayah udara Vietnam dan saya diminta membantu menghubungi".

Pilot yang sedang menuju ke Bandara Narita, Tokyo itu mengaku berhasil berkomunikasi dengan MH 370 sekitar pukul 01.30 Sabtu dini hari. Pilot itu menanyakan, apakah MH370 sudah memasuki wilayah udara Vietnam atau belum.

"Saya yakin itu suara co-pilot antara Kapten Zaharie atau Kapten Fariq, namun suara relatif statis, ada banyak interference, dan mumbling (bergumam)".

Setelah itu, komunikasi hilang. Pilot itu meyakini bahwa suara itu bahkan dapat didengar oleh kapal-kapal di laut di bawah mereka. Dia mengira tidak ada masalah serius, mengingat kehilangan kontak adalah hal biasa.

"Jika Kapten Zahari mengalami kesulitan, pastilah dia akan mengeluarkan panggilan MayDay. Namun saya tidak mendengar apapun sama seperti yang lain".
- KOMPAS.COM -

Saksi melihat pesawat disyaki MH370 terbang rendah pada jam 1.30 pagi

 Dua nelayan di Kelantan mendakwa melihat sebuah pesawat terbang rendah, kira-kira lapan batu nautika dari Pantai Kuala Besar, Kota Bharu, awal pagi Sabtu lalu.

Azid Ibrahim, 55, berkata dalam kejadian jam 1.30 pagi itu, dia sedang memancing bersama seorang rakan apabila jelas dapat melihat pesawat terbabit terbang di bawah awan, tidak seperti biasa.

“Kami pelik kerana biasanya, pesawat tak terbang serendah itu. Kami takut ia terhempas, tapi pesawat terbabit terus terbang rendah menuju arah utara,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Azid berkata, dia menonton televisyen kelmarin dan terkejut apabila mengetahui kehilangan pesawat MH370 bersama 227 penumpang dan 12 kru sebelum rakan yang bersamanya ke laut, bercerita kisah mereka melihat sebuah pesawat terbang rendah kepada penduduk lain.

“Pagi tadi (semalam), beberapa anggota polis datang ke rumah mengambil keterangan bagi membantu siasatan kehilangan pesawat itu. Saya kemudian diminta ke balai polis untuk buat laporan selain menunjukkan lokasi terakhir melihat pesawat terbabit,” kata bapa lima anak itu yang membuat laporan di Balai Polis Pengkalan Chepa.

Ditanya sama sama ada melihat asap atau api dari pesawat itu, Azid berkata, mereka tidak melihat tanda menunjukkan pesawat berkenaan mengalami masalah.- Berita Harian 2014/03/10 - 05:44:29 AM

Pesawat carian Singapura temui objek terapung berhampiran lokasi kemalangan MH370

Pihak berkuasa Singapura memberitahu penyelamat Vietnam pada jam  02:40 pm bahawa pesawat carian mereka telah menemui objek mencurigakan terapung 100km selatan barat daya-of Tho Chu Pulau Vietnam, menurut akhbar Tuoi Tre yang mempunyai pemberita mengiringi operasi penyelamat.

Bulatan merah menunjukkan lokasi sesuatu objek terapung yang tidak dikenali berhampiran lokasi kemalangan berupa sebagai Malaysia Airlines penerbangan MH370 itu.

Vietnam baru sahaja mengarahkan helikopter dan sebuah kapal pengawal pantai tergesa-gesa kepada kawasan yang berhampiran lokasi kemalangan yang dilaporkan Malaysia Airlines MH370 penerbangan mana pesawat carian Singapura telah mengesan satu objek terapung yang tidak dikenali pada petang Ahad.

Pihak berkuasa Singapura memberitahu penyelamat Vietnam di 02:40 bahawa pesawat carian mereka telah menemui objek mencurigakan terapung 100km selatan barat daya-of Tho Chu Pulau Vietnam, menurut akhbar Tuoi Tre yang mempunyai pemberita mengiringi penyelamat.

Malaysia Airlines pesawat MH370 telah dilaporkan berlanggar 53 batu nautika (275km) dari pulau tersebut, yang terletak 85 batu nautika (153km) dari Ca Mau - wilayah selatan Vietnam.

A Vietnam Mi 171 helikopter telah dikerahkan ke kawasan tersebut untuk mengenal pasti objek, berkata Tuoi Tre. Leftenan Jeneral Vo Van Tuan, seorang pegawai tentera Vietnam yang sedang mengikuti carian Vietnam untuk pesawat dari satu jawatankuasa penyelamat negara, telah mengarahkan CSB 2003 pengawal pantai kapal untuk mempercepatkan ke arah mana berada objek.

Updated: 2014/03/09 16:46 GMT + 7 
http://tuoitrenews.vn/society/18185/floating-object-found-near-reported-mh370-crash-site

Telefon bimbit penumpang MH370 dapat dihubungi namun tiada jawapan menjadi misteri

Laporan media Cina yang beberapa keluarga telah dapat menghubungi telefon bimbit orang tersayang mereka yang menaiki MH370, tetapi tiada panggilan dijawab.Keluarga seorang penumpang di hilang Malaysia Airlines penerbangan berjaya berdering telefon bimbitnya - tetapi tiada siapa yang menjawab.Video ini menunjukkan saudara-mara saat seorang lelaki Cina di kalangan 239 orang dikhuatiri mati selepas jet penumpang hilang secara misteri di mana telefon beliau masih hidup berdering di televisyen.

Sumber



Walking Wings ajar cara anak bawah satu tahun cepat berjalan sendiri

Pasangan suami isteri yang baru dikurniakan anak lazimnya berasa teruja dan tidak sabar untuk melihat bayi mereka pandai berjalan.Mereka sudah pasti berbangga memberitahu rakan-rakan bahawa bayi mereka yang comel sudah mula bertatih dan berjalan jatuh.

Berjalan ada kaitannya dengan keseimbangan dan perkembangan motor. Bagi sebahagian kanak-kanak, mampu berdiri adalah satu pencapaian, manakala melangkah setapak demi setapak adalah satu matlamat yang mesti dicapai tanpa merasai penat.

Ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa bagi membantu anak-anak belajar berjalan.Sebagai contoh, galakkan mereka berdiri dan berpegang pada perabot untuk menambah kestabilan dan membantunya belajar mengimbangkan diri dengan betul. Apabila anak lebih yakin, dia akan lebih suka bergerak di sekeliling perabot itu untuk mendapatkan mainan kegemarannya.

Walking Wings adalah cara yang lebih selamat untuk menyokong bayi untuk berlatih berjalan. Berbanding cara kuno oleh ibubapa mengajar anak berjalan di mana kanak-kanak boleh tercedera apabila anda memegang satu tangan.





 Tips untuk melatih baby berjalan.

1.  Kurangkan letak anak dalam baby walker. Bila dah lebih 10 bulan, rajin-rajin letak baby kat bawah dan biar dia main / berusaha untuk bangun sendiri bila nak bergerak. Kalau selalu sangat dalam walker akan menyebabkan baby malas dan tiada keyakinan.

2.  Masa ajar anak berjalan, biarkan kaki baby tanpa stokin / kasut. Ni untuk memudahkan baby kita menyeimbangkan badan dan mengawal pergerakan. Lagipun baby boleh rasa jari-jari dia sentuh lantai dan dia akan lebih yakin bertatih.

3. 
Bayi akan lebih cepat berjalan apabila dibantu oleh ibubapa mereka. Ibubapa boleh menggalakkan anak berjalan dengan dengan berlutut di hadapan anak, sambil memegang tangannya semasa dia berjalan. Rajin-rajin lah bawa anak tatih keliling satu rumah. Mula-mula main bertatih 3,4 langkah dengan dibantu oleh sorang lagi yang akan sambut baby. Then boleh start jalan dengan memegang kedua2 tangan dia. Jalan la dari hujung sini ke hujung sana.

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca