Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Plan Celcom X2 Dimansuhkan digantikan Celcom Xpax24 yang tidak berbaloi-baloi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pada tahun 2011  Celcom telah memperkenalkan pelan panggilan baru untuk para pengguna Xpax, dimana melaluinya Celcom X2 menawarkan panggilan serendah 28 sen untuk setiap 10 minit.Melalui pakej terbaru ini, Celcom menawarkan penjimatan sehingga 92%, dimana para pengguna dalam rangkaian Celcom boleh menikmati panggilan serendah 28 sen untuk 10 minit, dan 28 sen untuk 5 minit panggilan ke talian lain.
Admin sendiri merupakan pengguna Celcom X2 sehingga sekarang. Sebelum ni admin menggunakan pelan Xpax Mid lepas itu bertukar ke Celcom Blue, yang saya akui amat mahal dan tidak berbaloi kadarnya.

Apabila Celcom memperkenalkan pelan X2  saya dapati pelan ini dari satu segi lebih berbaloi dari Celcom Blue. 28 sen untuk 10 minit itu memang murah.Semestinya orang mempertikaikan jika kita bercakap 1 minit, 2 minit, atau 30 saat sekalipun, tetap 28 sen. Tetapi cuba bayangkan dari sudut positif  kita tidak berasa terikat dan takut dengan tempoh percakapan kita.

Plan Celcom X2

Kita bebas bercakap 1 minit, 2 minit, 5 minit dan masih 28 sen. Kalau telco lain, kita takut-takut nak cakap lama sebab kita tahu kadarnya adalah per minit.Lebih rasional kiranya, cakap lama atau sekejap, murah kan? Memandangkan kadar 28 sen tu utk 10 minit, cakaplah segala benda yang nak dicakapkan, tak payah  call berkali-kali dalam sehari. Cakap sejam pun baru RM1.68, kalah 8pax/15pax, Activ10 dan Friends & Family!

Kadar SMS nya juga lebih murah, dan lebih murah dari UOX/SOX sendiri! 1 sen ke nombor Celcom dan 5 sen ke telco lain (UOX/SOX kan 6 sen off-net). Kalu Celcom Blue, saya kena top up at least RM30 nak dapatkan kadar mcm ni, dan valid hanya untuk sebulan! Kalu dah dapat kadar panggilan/SMS yang sebegitu murah, mestilah ada fungsi lain yang perlu ‘dikorbankan’. Sebab tu pelan baru ni tidak ada  8pax/15pax dan segala2 bonus yang biasa seperti free call/SMS seminggu masa birthday.

Plan Celcom X24


Malangnya plan celcom X2 telah dimansuhkan  pada 01. Julai 2013 dan digantikan dengan Celcon Xpax24 yang jelas tidak memberi keuntungan kepda pelanggan Celcom secara maksimum seperti Celcom X2.Bermula 1 julai 2013 semua pendaftaran baru nombor  xpax akan terus didaftar dengan pelan x3. tapi pengguna sedia ada pelan x2 boleh terus guna pelan tu sehinggalah bertukar plan yang lain.Rasanya payah nak bertukar ke plan lain kerana sudah ada rungutan dari pelanggan setia celcom yang mendapati plan X24 agak mahal dan tidak berbaloi-baloi.

Rungutan diterima di Celcom Customer Service

Untuk makluman anda, pelan Xpax24 hanya boleh membuat penukaran ke pelan Celcom Frenz atau pelan Celcom First Voice sahaja. Caj RM5 akan dikenakan untuk proses pertukaran pelan. Anda hanya perlu menaip > MIG FRENZ/MIG PRIME/PREMIER/ELITE
Ini adalah maklumat tambahan untuk pelan Celcom Frenz untuk rujukan anda:
Voice Call - 30 sen/min
Video Call - 30 sen/min
SMS - 15 sen/SMS
MMS - 50 sen/MMS
International SMS - RM0.15/ SMS
International MMS - RM1.00/ MMS

Daily Internet - RM3/sehari (200MB) / Kelajuan akan diturunkan kepada: 64kbps. Untuk melanggan SMS - Internet hantar ke 28882.Tempoh sah 24 jam selepas pengaktifan. Cth: 2pm 1March sehingga 2pm 2 March .Kalau dilihat plan  Celcom Frenz ini,murah ke? Sudah tentu tidak.


Kesimpulannya,pelanggan setia Celcom telah kehilangan satu plan yang betul-betul memberikan keuntungan kepada mereka.Bagi anda yang di luar sana yang masih menggunakan plan Celcom X2 bahawasanya anda tergolong dalam golongan yang masih  beruntung untuk menikmati plan ini.

Komen admin kepada pihak Celcom, korang wajib melihat balik plan yang ditawarkan kepada pelanggan setia Celcom. Jangan kerana mengejarkan keuntungan jangka pendek pihak Celcom akan kehilangan pelanggan setia dalam jangka masa panjang.Yang pasti Celcom mesti memasukkan elemen Hot Ticket Maxis dalam plan baru Celcom akan datang atau mengaktifkan semula plan X2 demi pelanggan setia anda.


27 comments:

  1. Xpax24 mmg mahal.Internet kata untk tmpoh sbulan tp tak sampai 3 hari kouta sah habis.. Rugi la klu tiap2 bln mcm ni. Byr internet mahal, call, sms mahal.. Rs rugi pun ada. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya celcom xapax24 mmg mhal dri plan x2...plan x2 sy...scra automatik dorg tkr ke plan xpax24..pa nk jd dgn celcom skrg...

      Delete
    2. Marilah beralih ke simcard ToneExcel, no lama boleh dikekalkan . . .

      http://toneexcel.biz/418462

      Delete
    3. Anonymous3:45 AM

      jom guna Onexox. kol serendah 6 sen / 30 minit,
      boleh mesej biasa ke 0103355600.
      intenet rm30/ 1.5gb

      Delete
    4. Jom beralih ke tone excel..flat rate 28sen call 10sen sms ke semua rangkaian..topup RM30 (free 1gb + cash back 3%) topup RM50 (free RM20 + cash back 3%)..
      Ikram TE S16 IDP797001 email : legasi87@yahoo.com

      Delete
  2. alhamdulilah...syukur sy masih pakai X2 ni. memang jimat sgt2... call mak di kg pon mak hairan nape ckp lame2. Tp dgn pakai X2 ni panggilan murah dn lama boleh sembang2...terbaik X2...

    ReplyDelete
  3. Anonymous7:47 AM

    Alhamdulillah masih guna nombor pelan x2

    ReplyDelete
  4. Anonymous7:29 AM

    X2 sms dah jd2 Sen. Tipu betullah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan Oktober 2014 mula naik kadar sms 2 sen per sms...Celcom nak hapuskan saki baki pengguna X2 yang ada ni kot...Huhuhuhu

      Delete
    2. huhuhu celcom mkin mahal la

      Delete
  5. Celcom axiata nak sedut slagi boleh hingga dpt tawan MAS der

    ReplyDelete
  6. Clcm dulu call careline free sekarang ada cas... plan uox sms dah2sen... plan xpax24 mmang mahai laa call skjp je... klau mcm ne mmang xguna clcm laaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous3:47 AM

      jom guna simkad xox.
      mesej biasa ke 0103355600.

      Delete
  7. mcm mna nk stop subcribe yg mkn kredit kita bila kta topup ye???

    ReplyDelete
  8. JOM TUKAR SIMKAD KEPADA TUNE TALK TONE EXCEL DAN MENJADI AHLI KOMUNITI YANG MEMBERI PELBAGAI GANJARAN TUNAI YANG LUMAYAN...
    info lanjut layari http://tunetalk.ws/658490.php

    ReplyDelete
  9. JADI PENGGUNA YANG BIJAK

    ReplyDelete
  10. Anonymous7:08 AM

    pelan iox nak ke pelan xpax24 boleh x

    ReplyDelete
  11. guna lah altel..call murah
    kredit pun tahan lebih lama..nak kekalkn no lama pn boleh
    0199000570

    ReplyDelete
  12. Anonymous8:36 AM

    Saya punya still plan x2 tapi sms dah jadi 16sen..call pon mahal..nak tukar pelan..pelan ape yg berbaloi untuk celcom ye?

    ReplyDelete
  13. Sya jg pngguna Celcom lbh 6thun.. dr Celcom UOX, tukar ke Postpaid Plansbb xthn lar asyik2 kredit kena mkn lps tempoh langganan expired.. msa prepaid blnja dlm RM100.. langgan data rm18/minggu/1GB.. drg xda plan bulanan msa tu.. jd lps tukar ke postpaid rm88 ngtkan blh jmt lg.. cehh lg truk jdnya.. bil setiap bln hmpir rm200.. mna thn.. smpai ada kwn rekemenkan sya Onexox.. syukur gla2 mt n puas hati.. blnja sbulan dlm rm40-rm70 sja.. sepa mo cuba pkai Onexox blh whatsapp sa 0145597781.. mmg rugilar klau xpkai Onexox.. internet lajuuuuuuu..

    ReplyDelete
  14. aku yang kecewa3:15 AM

    ak kecewa beb......28sen 10 minit mmg murah...tp skli voice mail 28 sen burn.......
    bayangkn lau 20 voice mail dlm sehari......dhlah keja penyelia site...budak2 tmpt keja ssh nk contc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous8:09 AM

      assalamu'alaikum..
      tak nak sim tu jual dekat aku boleh ?
      aku punya dah kena terminated , huhu..
      lama dah aku cari sim ni
      contact 0193292645 / 0145060198

      Delete
  15. aku guna Friendi lagi best

    ReplyDelete
  16. Celcom x2 masih 28sen 10 minit ke skrg ni..?? 24/12/15

    ReplyDelete
  17. Anonymous6:50 PM

    Sy nyesal tukar pada simkad toneplus... Dulu sy guna celcom x2 call murah je.. Skrg call mahal. Sy nk tukar celcom burung hantu unlimited 4g internet tgk kawan2 download movie 10gb semalam 1am ~7am lagi berbaloi2

    ReplyDelete
  18. sekarang kan ada m4gic sim dan xpax turbo yg untung

    ReplyDelete
  19. Masih pakai x2 buat call je.. murah. Berbaloi lgi.. hihi..

    ReplyDelete

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca