Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Cara Semak Pendrive Sama ada palsu / tiruan atau original

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pendrive tiruan merujuk kepada storan kapasiti rendah yang telah digodam supaya kelihatan storan yang lebih besar daripada yang sepatutnya hadir di dalam storan pendrive tersebut. Pendrive tiruan ini boleh beroperasi secara normal pada kapasiti sebenar sebelum di hack  tetapi apabila ia telah melepasi tahap kapastiti ‘sebenarnya’, file di dalamnya akan mula corrupt dan turut berpotensi data loss.

Anda boleh menggunakan perisian h2testw yang boleh membantu anda melihat jumlah storan sebenar pada storan yang disyaki tiruan. Cuma melalui cara ini ia mengambil masa yang agak lama kerana ia akan menjalankan proses kemasukan dan bacaan data yang sebenar. Storan generic selalunya mempunyai writing speed sehingga 3 hingga 12MB per saat dan ini mungkin memakan masa kira-kira 10 hingga 40GB per jam

Jadi untuk mencari sama ada pendrive yang dibeli atau kad memori adalah original atau palsu, anda perlu mengikuti langkah-langkah di bawah.

Langkah 1: Muat turun h2testw.zip fail.

Langkah 2: Extract untuk mendapatkan fail exe.

Langkah 3: Mula ia, Klik pada Pilih Sasaran dan Pilih pendrive anda atau kad memori (Pastikan ia diformat Sebelum menggunakan alat ini)Langkah 4: Sekarang anda perlu klik pada Write + Verify dan tunggu untuk beberapa minit semasa ia melengkapkan proses tersebut.

Langkah 5: Selepas Siap ia akan menunjukkan kepada anda mesej lengkap tanpa sebarang kesilapan, Ia bermakna anda pendrive atau memori kad adalah asli dan tidak mempunyai masalah.

Tetapi jika ia mendapati kesilapan, maka ia adalah palsu dan mempunyai masalah.

Contoh Test result,ke atas pendrive 16GB
Hasil semakan mendapati pendrive hanya mempunyai 1.8 GB sahaja tidak seperti yang didakwa mmepynuai kapasiti 16GB


Ksempulannya, kita mempunyai satu cara mudah untuk periksa sama ada pendrive atau Kad Memori adalah original atau yang palsu.Sekiranya anda telah pun terbeli pendrive yang disyaki palsu.Anda tidak perlu buangnya ke dalam tong sampah sebaliknya anda masih boleh gunanya tetapi hanya pada kapasiti yang sebenarnya maksud di sini sebelum ini pendrive didakwa mempunyai kapasiti 64GB tetapi selepas disemak ianya hanya ada 4GB sahaja.Maka anda boleh guna pendrive itu setakat 4Gb sahaja.

Saya berharap ia akan membantu anda.No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca