Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Khasiat Minyak Buah Zaitun Dalam Penjagaan Kesihatan

Buah Zaitun
Minyak zaitun yang dihasilkan dari pohon zaitun merupakan produk asli hasil tani di benua Asia Kecil dan taburannya bermula dari Iran, Syria dan Palestin sehingga keseluruhan Mediterranean semenjak 6,000 tahun yang lalu.


Pohon zaitun yang berkat ada disebut dalam Al-Quran, sebanyak 7 ayat dalam surah An-Nur-35, Al Mu'minuun-20, At Tiin-1, Al An'aam-99 & 141, An Nahl-11, dan ´Abasa-29. Semenjak 1400 tahun yang lalu, Nabi Muhammad SAW telah menasihatkan umat Islam agar menggunakan minyak zaitun untuk kesihatan dan penjagaan badan, di mana Baginda SAW sendiri menggunakannya sebagai minyak rambut.


KEGUNAAN DAN KELEBIHAN MINYAK ZAITUN
 1. Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian
 2. Menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis
 3. Mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone)
 4. Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut
 5. Antioksidan dan antikanser
 6. Membantu keseimbangan metablisme tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik (khasnya bagi kanak-kanak)
 7. Membekal vitamin E
 8. Kecantikan (kulit dan rambut)
 9. Kestabilan asid lemak
 10. Memberi kesuburan kulit wajah
 11. Membantu mencegah keracunan
 12. Menyingkir parasit pada usus   dan membantu menjauhkan kanser usus
 13. Membantu menyihatkan rambut dan menghilangkan kelemumur
 14. Dengan campuran sedikit garam, boleh menjadi ubat mujarab bagi penyakit gigi dan gusi
 15. Mengandungi bahan anti penuaan dan membantu mengatasi kesan melecur
 16. Membantu menguatkan tenaga batin
 17. Sebagai bahan urutan yang membantu menguatkan organ, sendi dan otot serta melegakan sakit
 18. Membantu melegakan athritis dan sciatica
Di pasaraya akan ada pelbagai jenis minyak ini. Yang mana perlu dipilih? Dalam mana-mana jenama pun, ada 3 kategori minyak zaiton.


Jenis-jenis Minyak Zaiton
Extra Virgin Olive Oil
Merupakan minyak zaitun paling murni dengan kadar keasidan 0.5-1 peratus. Warnanya kehijau-hijauan dan sesuai untuk dijadikan sos salad.


Pure Olive Oil
Minyak zaitun jenis ini mengandungi tahap keasidan melebihi 4 peratus. Berwarna kekuning-kuningan dan biasanya digunakan sebagal pengganti minyak untuk menggoreng dalam masakan Itali.


Extra Light Olive Oil 
Minyaknya adalah hasil banyak pemprosesan dan mengandungi hanya sedikit sahaja kuantiti minyak zaitun di dalamnya kerana dicampur dengan pelbagai minyak lain.


Note: Anda perlu memilih yang dilabel Extra Virgin kerana itulah kualiti terbaik jika kita ingin mendapatkan segala manfaat dari minyak ini terutama menjaga kesihatan badan. 


Cara penggunaan minyak zaitun:
 • Campurkan 2 sudu ke dalam setiap masakan
 • Sapukan ke muka bagi kecantikan wajah dan menghilangkan parut jerawat
 • Ambil secara mentah sekurang-kurangnya 2 sudu makan setiap hari
Selamat Mencuba. :)

Kisah Gempar: Kelisa Paling Besar Dijumpai Terlekat Di Longkang Besar di MalaysiaKelisa Terlekat Di Longkang Besar
Salam Sejahtera,


Sekadar ingin merenggang urat-urat muka anda dengan satu foto yang agak melucukan. Rasa simpati pun ada kepada tuan empunya kereta.

Software Wajib Yang Perlu Ada Dalam PC/Lapop Anda

Salam sejahtera,


Selepas memasang sistem operasi atau memasang semula sistem operasi (dalam bahasa biasa kita panggil reformat) maka sesebuah komputer akan mula beroperasi dengan keadaan kosong, maka bermulalah satu perosalan “Apa perisian yang perlu saya pasang selepas reformat komputer?”


Untuk kali ini,disenaraikan perisian yang wajib / perlu ada dalam komputer anda bagi pengguna Windows.Setiap software semua adalah versi percuma dan ada juga yang kena beli. Oleh itu, pilihlah perisian yang berkeprluan sahaja dan pastikan yang original.
PERISIAN-PERISIAN WAJIB YANG PERLU ADA DALAM KOMPUTER/LAPTOP ANDA ADALAH :-


1. Software Antivirus - berfungsi sebagai pertahanan bagi komputer anda.Kalau komputer/Laptop anda tiada anti-virus, saya gerenti komputer anda problem dan terpaksa dihantar kedai baiki komputer kerana apa;virus,malware buat sarang dalam komputer anda. So pilihan anti-virus yang disyurkan adalah seperti dibawah ini:-


Microsoft Security Essentials atau,
Avira Free Antivirus atau,
AVG Free Antivirus atau,
Avast Free Antivirus


Note: Jangan install kesemua antivirus ini dalam komputer/laptop anda. Ia boleh menyebabkan komputer/laptop anda jadi hang sebab ia akan jadi pening kerana ketiga-ketiga antivirus telah aktif. Install salah satu antivirus seperti diatas. Pastikan juga anda selalu update antivirus anda.
2. Ccleaner - Software yang clean segala-gala fail-fail sementara dalam komputer/laptop anda seperti:
 • Internet Explorer
 • Firefox
 • Google Chrome
 • Opera
 • Safari
 • Windows - Recycle Bin, Recent Documents, Temporary files dan Log files.
 • Registry cleaner
 • Third-party applications
 • 100% Spyware FREE
Note: Pastikan anda dapatkan yang terkini.
3. Mozilla FirefoxGoogle Chrome dan Opera - Ketiga-tiga browser ini mempunyai kelebihan dan kehebatan sendiri.Salah satu dari keperluan yang paling penting dalam komputer hari ini ialah internet, untuk melayari internet anda memerlukan satu perisian iaitu pelayar web (web browser). Mozilla Firefox, salah satu pelayar web terbaik dengan mempunyai pelbagai Add-ons yang menjadikan ia lebih pelbagai. Dari segi keselamatan juga ia adalah antara yang terbaik dengan fitur Private Browsing dan ianya boleh ditambah baik dengan Add-ons Cocoon. Dari segi kualiti, terbaik (Chrome vs. Mozilla?)

4. Adobe Reader atau Foxit Reader - Software yang wajib perlu ada dalam komputer/laptop anda. Ia ditugaskan untuk membaca fail pdf.


5. Real Alternative + K-Lite Codec Pack + Media Player Classic – Home Cinema
Real Alternative dan K-Lite Codec Pack sememangnya memberi pilihan untuk anda memasang bersama MPC-HomeCinema yang membolehkan anda memainkan pelbagai format fail multimedia dari AVI, 3GP, WMV hinggalah FLV. Dua pakej ini perlu digabungkan kerana terdapat beberapa masalah yang dilapurkan sebelum ini bahawa K-Lite Codec Pack gagal menyokong dalam memainkan fail Real Media. Dari segi kualiti, ianya adalah diantara pemain multimedia yang terbaik.6. Adobe Flash Player 
Software ini adalah benda yang paling wajib anda install di komputer anda kerana jika software tidak ada, anda akan gagal untuk memanikan Youtube, Facebook dan sebagainya.. Install browse dulu, baru anda boleh install software ini.6. WINRAR
Ia adalah software yang digunakan untuk membaca fail berformat zip dan rar.. Jika anda ingin mengirim banyak dokumen melalui email, software ini amat berguna untuk mengumpulkan seberapa banyak dokumen dalam satu masa dengan menggunakan WinRar..8. Internet Download Manager (IDM) 
Software ini sangatlah terkenal. Hampir setiap orang yang penulis temui di berbagai forum menggunakan software ini untuk aktivitas downloadnya. Walaupun sebenarnya masih ada beberapa macam software downloader lain yang bisa Anda jadikan alternatif seperti Download Accelator Plus (DAP). IDM ini memiliki kemampuan mendownload file dalam bentuk program (exe, msi, dsb), image (jpg, png, gif, dsb), compress (rar, zip, 7z, dsb), dokumen (doc, pdf, txt, dsb), video (flv, mpg, avi, dsb), dan music (mp3, wav, dsb). Dapatkan versi terbaru dari IDM 
9. Microsoft Office- Kebanyakan komputer hari ini biasanya dah ada microsoft office kerana ia mempunyai microst word yang mudah digunakan. Jika komputer anda tidak mempunyai microsoft office, lebih baik anda install.Perisian ini anda kena beli lesennya namun begitu terdapat perisian lain yang berfungsi seumpamanya iaitu Openoffice.Perisian ini adalah percuma.


10. Adobe Photoshop CS- Jika anda seorang blogger atau seseorang yang minat bergambar, software ini dikategorikan sebagai wajib ada. Memberikan anda kuasa untuk mengedit gambar mahupun mencipta efek dan gambar menarik.
11. Advanced SystemCare Free (System Maintenance)
ACS Free menyediakan sebuah cara mudah untuk anda yang awam komputer untuk melakukan pemeliharaan rutin dan melalukan optimalisasi sistem. Semua menjadi satu untuk melindungi, membersihkan, memperbaiki, dan mempercepat PC anda.

Masalah Membuka File Dokumen Office 2007 Menggunakan Office 2003? Download Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats

Salam sejahtera,


Anda pernah menghadapi masalah untuk membuka fail dokumen Ms Office yang menggunakan Microsoft Office 2007 sedangkan PC di rumah anda masih menggunakan  versi Microsoft Office 2003?Jangan risau..tidak perlu membeli MS Office 2007 semata-mata untuk tujuan itu.


Untuk makluman anda, format Microsoft Office lama adalah dalam format .doc, .xls dan .ppt sementara format baru Ms Office 2007 adalah .docx, xlsx dan pptx. Tambahan ‘x’ di belakang sahaja. Ia adalah Open XML Formats yang digunakan untuk semua versi baru selepas 2003.Adalah sebuah software keluaran Microsoft yang berfungsi untuk meng"convert" office 2007 ke office 2003. Dengan kata lain software ini mampu membuka document office 2007 dengan office 2003. Jadi anda tidak perlu membeli dan menginstall program office 2007. Software ini adalah percuma yang disediakan oleh Microsoft Corp untuk memudahkan anda membuka file dokumen.Apakah software yang dimaksudkan itu??
Ia adalah  Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats.


Jenis-jenis  Microsoft Office yang sesuai menggunakan Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats adalah:

 • Microsoft Word 2000  Service Pack 3, Microsoft Excel 2000  Service Pack 3, dan Microsoft PowerPoint 2000 Service Pack 3
 • Microsoft Word 2002 Service Pack 3, Microsoft Excel 2002 Service Pack 3, dan Microsoft PowerPoint 2002 Service Pack 3
 • Microsoft Office Word 2003 sekurang-kurangnya Service Pack 1, Microsoft Office Excel 2003 sekurang-kurangnya Service Pack 1, and Microsoft Office PowerPoint 2003 sekurang-kurangnya Service Pack 1
 • Microsoft Office Word Viewer 2003
 • Microsoft Office Excel Viewer 2003
 • Microsoft Office PowerPoint Viewer 2003

Muat turun percuma.Aturcara :-


To install this download:
Ensure your system is up to date by installing all High-Priority/Required updates on Microsoft Update (required for Microsoft Office XP and 2003 users).


After installing all High-Priority/Required updates with Microsoft Update, download the Compatibility Pack by clicking the Download button above and saving the file to your hard disk.


Double-click the FileFormatConverters.exe program file on your hard disk to start the setup program.


Follow the instructions on the screen to complete the installation.


To remove this download:


On the Windows Start menu, click Control Panel.


Select Add/Remove Programs.


In the list of currently installed programs, select Compatibility Pack for the 2007 Office system and then click Remove or Add/Remove. If a dialog box appears, follow the instructions to remove the program.


Click Yes or OK to confirm that you want to remove the program.

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca