Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Bertuahnya rambut beruban / grey hair di usia muda

Rambut beruban pastinya akan merasa risih apatah lagi bila beruban ketika umur 20an. Pelbagai usaha seperti mencabut dan menwarna rambut dengan inai bagi menutupi rambut uban sudah jadi satu kemestian.

 Ini kerana kebanyakan kita menganggap bahawa yang beruban itu tanda sudah tua atau satu tanda seseorang itu hidup dalam keadaan stress. Kini rambut beruban juga terjadi di kalangan budak sekolah selain orang dewasa yang memiliki uban.

Ada yang berkata bahawa uban adalah cahaya pada hari kiamat, benarkah demikian?

Diriwayatkan dari Fudhalah bin Ubaid r.a bahawa Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Barangsiapa yang beruban rambutnya dalam Islam, nescaya uban itu akan menjadi cahayanya pada hari kiamat."

Ketika itu ada seseorang berkata kepada Nabi shallallahu 'alaihi wasallam, "Sesungguhnya ada orang-orang yang mencabut uban mereka." Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam pun bersabda, "Barangsiapa yang ingin melakukannya bererti hendak mencabut cahayanya." [HR. Al Bazzar, Ath-Thabrani dan dihasankan Al-Albani dalam shahih At-Targhib wat Tarhib (2092)]

Di antara keutamaan membiarkan uban dan tidak mencabutnya ialah pada hari kiamat kelak pemiliknya akan diberikan empat hal penting, yaitu cahaya di atas Shirat, setiap rambut putih dibalas satu kebaikan, dihapus darinya satu keburukan, dan Allah mengangkat satu darjat dari rambut itu.

Uban adalah Cahaya Bagi Seorang Mukmin

Al Baihaqi membawakan sebuah pasal dengan judul “larangan mencabut uban”. Lalu di dalamnya beliau membawakan hadits dari ‘Abdullah bin ‘Umar. 

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
الشيب نور المؤمن لا يشيب رجل شيبة في الإسلام إلا كانت له بكل شيبة حسنة و رفع بها درجة
Uban adalah cahaya bagi seorang mukmin. Tidaklah seseorang beruban –walaupun sehelai- dalam Islam melainkan setiap ubannya akan dihitung sebagai suatu kebaikan dan akan meninggikan derajatnya.” (HR. Al Baihaqi dalam Syu’abul Iman. Syaikh Al Albani dalam Al Jami’ Ash Shogir mengatakan bahwa hadits ini hasan)

Muhammad bin Hibban At Tamimi rahimahullah -yang lebih dikenal dengan Ibnu Hibban- dalam kitab Shahihnya menyebutkan pembahasan “Hadits yang menceritakan bahwa Allah akan mencatat kebaikan dan menghapuskan kesalahan serta akan meninggikan derajat seorang muslim karena uban yang dia jaga di dunia.” Lalu Ibnu Hibban membawakan hadits berikut.

Dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
لا تنتفوا الشيب فإنه نور يوم القيامة ومن شاب شيبة في الإسلام كتب له بها حسنة وحط عنه بها خطيئة ورفع له بها درجة
Janganlah mencabut uban karena uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu derajat.” (HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan)

Onexox RM 10 tempoh aktif 28 bulan vs Celcom Extend Expired RM 50 tempoh aktif 24 bulan.Mana lebih berbaloi?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Rasanya kalau  4-5 tahun dulu kalau nak bertukar telco sudah pasti nombor lama akan hangus begitu sahaja lebih-lebih lagi kalau nombor cantik plak tuh contoh  Celcom 019-1234123.

Memang menyesal gila kalau nak bertukar ke mana telco seperti Maxis,Digi dan lain lain. Itu dah satu masalah pastu satu masalah lagi timbul nak maklum pasa setiap kawan-kawan dan saudara mara  tentang nombor baru.Modal lagi keluar untuk beli topup semata-mata nak sms semua  contact list kita tentang nombor baru.Faktor-faktor ini yang menyebabkan ramai orang malas nak bertukar.

Kini dunia sudah berubah, kini ianya bukan satu masalah yang besar kerana kita boleh bawa nombor yang lama ke mana rangkaian telco nombor Celcom ke Maxis,Digi,Altel dan lain-lain.Pada entri post admin yang lalu bagaimana admin nekad beralih arah ke telco Onexox dengan mengekalkan nombor Celcom.Serius pada mulanya admin amat ragu-ragu juga kerana memikirkan mungkin ada masalah nak topup dan coverage.Akhirnya semua keraguan itu satu persatu hilang.

Sebenarnaya cukup senang nak dapatkan topup bagi Onexox.Kat bawah adalah senarai pusat tambah nilai Onexox.


Masalah coverage plak.Untuk makluman anda semua, telco Onexox ini tumpang line Celcom.Jadi apa masalahnya?Anda mesti sedia maklumkan bahawa Ceclom kan salah satu penyedia rangkaian terbesar di Malaysia yang meliputi semua kawasan ceruk sekalipun mesti ada punya line.Jadi di mana ada Celcom di situlah Onexox.Selesai lagi satu keraguan.

Masalah jimat ke pakai Onexox prepaid?

Kalau dulu admin jenis suka beli masa lanjutan setahun bernilai RM 30. Selepas itu barulah admin beli topup ikut keperluan kadangkala beli topup RM 10 ada juga RM 30 kerana nak langgan internet.dulu nak langgan internet sebulan dan masa panggilan sahaja.Kini sejak bertukar ke Onexox dengan nilai kos bersih RM 5 sebenarnya,admin dapat masa aktif 28 bulan.Lepas itu setiap kali admin topup masa aktif akan menjadi lebih panjang mengkiut nilai RM 1 bersamaan satu hari.Jadilah tidak hairan kalau anda tengok masa aktif pengguna oenxox panjang-panjang belaka.Hahahaha cuba tengok kat bawah.Masa aktif sehingga tahun 2020.


Rasanya jimat tak?Tak perlu nak risau nak beli topup tiap minggu nak lanjutkan masa aktif? Memang sesuai untuk mereka yang ada anak di asrama patut bertukar ke Onexox.Jadi berdasarkan tajuk post di atas anda boleh nilai sendirikan.Mana yang lebih berbaloi.

Admin tawarkan kepada pembaca blog admin..sekiranya berminat nak bertukar ke Onexox,Bolehlah wassap admin di nombor 0195464747,Admin berbesar hari untuk bantu anda untuk berjimat.

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca