Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

ETS Platinum tiada lagi sediakan snack rail untuk penumpang ?

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Baru-baru ni admin balik Alor Setar naik ETS kerana tak larat bawa kereta selama 3 jam setengah untu...

Post Paling Popular Minggu Ini

The Best Nokia N82





# Nokia N82 ialah produk Nseries keluaran Nokia yg diumumkan pada 14 NOV 2007

# Menggunakan platform Symbian OS v9.2 based S60 3rd Edition Feature Pack 1.

# 5 megapiksel CMOS sensor Carl Zeiss Optics Tessar Lens dan Xenon Flash[1st time in Nokia]

# Accelerometer,auto rotation

# 3.5G, HSDPA, Wi-Fi 802.11 b/g, UPnP technology

# N82 support up to MicroSDHC 16GB

Perincian Nokia N82



Cara tingkatkan Kesuburan Lelaki Secara Mudah dan Murah


Tingkat kesuburan lelaki
Menu tauge untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. Tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.

Selsema dan Pencegahannya

Selsema
Selsema disebabkan oleh virus, terutamanya pada bahagian atas saluran pernafasan. Ada lebih kurang 200 hingga 250 virus yang boleh menyebabkan selsema. Ini menyebabkan anda boleh mendapat selsema yang agak kerap. Orang dewasa secara puratanya mengalami selsema sehingga 4 kali setahun. Budak yang masih kecil selalunya mengalami selsema lebih kerap, secara puratanya sehingga sekali setiap bulan.
Virus yang paling kerap menyebabkan selsema ialah rhinovirus. Virus-virus ini menjangkiti anda melalui sentuhan. Ia juga berterbangan di udara bila pesakit batuk atau bersin.
Tanda-tanda selsema
Antara tanda-tanda menghidap selsema ialah :
  • sakit tekak
  • sakit kepala dan sakit badan
  • mata berair
  • demam (mungkin disertai rasa sejuk dan menggigil)
  • hidung berair
  • hidung tersumbat
  • batuk, selalunya tanpa kahak
Rawatan
Selalunya selsema akan baik dengan sendirinya dalam masa seminggu. Apa yang anda perlukan ialah rehat yang mencukupi dan pengambilan air yang banyak.
Rawatan selsema bergantung kepada tanda-tanda yang dialami. Pengambilan anti-biotik untuk merawat selsema adalah tidak betul.
Tanda
Rawatan
Sakit tekak Ambil lozenges untuk dihisap. Dequadin, Strepsil, Troches dsb. Untuk yang lebih kuat seperti Strepsil Dual Action, Difflam, Pharynx longes dsb boleh didapati dari farmasi.
Hidung berair / bersin / gatal Ambil anti-histamine dari farmasi atau klinik. Ada anti-histamine yang menyebabkan mengantuk dan ada yang tidak.
Hidung tersumbat Anda boleh mengambil decongestant seperti pseudoephedrine. Antara jenama ternama ialah Sudafed. Ada kalanya ubat selsema mengandungi anti-histamine dan decongestant 2-dalam-1. Decongestant tidak boleh diambil semasa ingin tidur kerana ia menghilangkan rasa mengantuk anda, oleh itu anda mungkin sukar untuk tidur.Orang yang menghidap penyakit tekanan darah tinggi tidak boleh mengambilnya. Ahli sukan juga mungkin tidak dibenarkan mengambilnya kerana sifatnya yang berbentuk stimulant (menyebabkan anda rasa lebih aktif).
Penggunaan nasal spray yang disembur ke dalam hidung untuk merawat hidung tersumbat tidak boleh diamalkan lebih daripada 5 hari kerana ia akan menyebabkan rebound congestion di mana keadaan akan menjadi lebih teruk.
Batuk Ambil ubat batuk yang mengandungi codeine atau dextromethorphan. Ia hanya boleh didapati di farmasi atau klinik.
Kahak Ambil ubat yang boleh memecahkan kahak seperti bromhexine dsb.
Demam Ambil paracetamol / acetaminophen seperti Panadol dsb. Aspirin juga boleh diberi, tetapi ia tidak sesuai untuk yang berusia 18 tahun ke bawah.Sesetengah ubat selsema yang didapati di farmasi dan klinik mengandungi paracetamol. Jangan ambil paracetamol dari sumber yang lain kerana dos yang berlebihan akan memudaratkan kesihatan anda.
Langkah-langkah pengawalan dan pencegahan
Beberapa langkah boleh anda lakukan untuk mengawal dan mencegah selsema :
  • Selalu basuh tangan anda. Ini kerana virus selsema boleh membiak melalui sentuhan.
  • Jauhkan dari orang yang kena selsema, terutamanya bila dia batuk atau bersin.
  • Jauhkan diri dari tempat yang sesak.
  • Orang yang mempunyai sistem imune (immune system) yang kuat, kurang dijangkiti selsema. Sila lihat di bawah.
Pemakanan yang baik untuk diambil semasa selsema, atau untuk menguatkan immune system anda ialah :
  • vitamin C 1,000mg sehingga 3,000mg sehari.
  • vitamin A. Dos yang tinggi sehingga 50,000 iu boleh diambil tetapi tidak boleh diambil untuk jangkamasa panjang. Untuk jangkamasa panjang, ambil beta-carotene. Beta-carotene akan ditukar kepada vitamin A bila badan anda memerlukannya dan ia tidak merbahaya sekiranya melebihi dos.
  • B6 dan B kompleks.
  • zinc dan zat besi (iron).
  • herba echinacea.
  • bawang putih (garlic).
  • fatty acid seperti yang terdapat dalam cod liver oil.
  • cider vineger.
Anda harus mengurangkan pengambilan :
  • susu atau makanan dairy yang lain
  • pisang
  • gula
  • kafein
Bayi dan kanak-kanak
Immune system bayi dan kanak-kanak agak lemah berbanding orang dewasa. Oleh itu mereka lebih kerap mendapat selsema.
Sekiranya kanak-kanak tersebut mengalami hidung tersumbat, anda boleh cuba menyedutnya keluar menggunakan alat nasal aspirator yang dijual di farmasi. Sekiranya hingusnya agak pekat, cairkannya menggunakan air suam yang dicampur sedikit garam.
Bayi yang lebih kecil hendaklah ditidurkan meniarap. Ini membolehkan pengaliran hingus yang lebih baik.
Akibat-akibat lain dari selsema
Selsema yang agak lama boleh menyebabkan kesan-kesan yang agak serius. Antara penyakit yang boleh dihidapi ialah bronchitis, layngitis, otitis media (berlaku jangkitan dalam telinga), sinusitis. Selalunya terdapat jangkitan kuman (bakteria), dan ini memerlukan pengambilan anti-biotik. Selain daripada itu, pesakit asma mungkin akan merasa lebih teruk.
Sila dapatkan rawatan lanjut sekiranya :
  • anda mengalami kesukaran bernafas.
  • demam yang kuat dan melebihi daripada seminggu.
  • sakit telinga.
  • sakit kepala yang kuat.
  • lymph nodes (contohnya di bahagian leher) membengkak.
Flu
Selsema adalah berbeza daripada influenza (flu). Flu adalah lebih merbahaya dan cara rawatannya adalah berlainan. Di samping rawatan, anda juga boleh mendapatkan imunisasi terhadap flu.
Sakit kepala dan badan yang lebih kuat dan batuk yang lebih teruk mungkin tanda-tanda flu. Tanda-tanda seperti hidung berair, hidung tersumbat dan sakit tekak lebih jarang terjadi jika dijangkiti flu berbanding selsema. Bagaimanapun, adalah penting untuk anda membuat rawatan lanjut sekiranya anda mengsyaki anda dijangkiti flu

Cara Memilih Jenis Tayar Kereta Anda (Tyre)



Panduan asas tentang tayar kereta

1. Mula-mula pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. Kalau Sentra standard, dan kita hendak menggunakan sport rim, cukuplah setakat saiz rim 16 inci. kerana jika kita menggunakan saiz 17 inci, kekuatan pecutan kereta akan menurun, speedometer tidak merekodkan bacaan yang tepat, kesemua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangkahayatnya dan yang paling penting, minyak akan lebih sedikit.

2. Selepas mendapat saiz yang sesuai, cuba perhatikan di bahagian tepi tayar. Terdapat satu rangkaian nombor yang seperti dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar di kilangkan (minggu dan tahun) dan batch pengeluaran di kilang.
Jadi apabila tayar tidak memenuhi spesifikasi , maka senang bagi pihak pengeluar menarik balik tayar di pasaran. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Mengikut piawaian tayar antarabangsa, tayar hanya boleh bertahan selama 2 tahun selepas di kilang (selepas tempoh itu getah tayar akan mati (keras) dan tidak selamt digunakan).
Saya beri contoh rangkaian nombor yang ada 4001 bermaksud tayar tersebut di kilang pada munggu ke 40 tahun 2001 dan tarikh expired tayar tersebut sepatutnya minggu ke 40 tahun 2003.
Jadi sekiranya kita dapat ada kedai yang menjual tayar dengan harga yang luarbiasa murahnya, cuba periksa tarikh tayar tersebut di kilang, mungkin tayar tersebut adalah tayar yang telah tamat tempoh penggunaannya.

####Dari pengalaman yang pernah diceritakan kepada saya, tayar yang telah tamat tempoh ini akan lebih senang meletup semasa kelajuan tinggi.####

3. Tentang saiz tayar, cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. Biasanya seperti contoh ini 205/50 VR 16 maksudnya, tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm, ketebalan tayar (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 % dari kelebaran 205 mm, dan untuk kegunaan rim bersaiz diameter 16 inci. Huruf VR bermaksud, tayar tersebut sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. Sekiranya dipandu lebih dari kelajuan tersebut, sifat fizikal akan berubah dan besar kemungkinan tayar tidak lagi berfungsi dengan baik.

4. Tentang jenis tayar pula, kebanyakkan kita lebih suka memilih tayar import terutama dari Japan. Harganya lebih mahal dan dikatakan lebih lembut. Memang benar, tayar seperti michelin, yokohama, falken etc. lebih lembut kerana, tayar tersebut dibuat berdasarkan iklim sederhana yang kurang panas dan apabila digunakan di Malaysia yang sememangnya panas terik, tayar tersebut akan mempunyai jangkahayat yang pendek (cepat habis bunganya).

Kebisingan tayar adalah bergantung kepada bunga tayar"-

  • Lebih senyap sesuatu tayar, maka lebih rapat bunga tayarnya dan tidak sesuai untuk permukaan jalan yang basah.
  • Lebih bising tayar, lebih mencengkam dan sesuai pada permukaan yang basah. Jadi kalau kita hendakkan tayar yang senyap, kita terpaksa lebih berhati-heti semasa hujan.


5. Tayar sepatutnya di tukar kedudukannya setiap 3 bulan. Caranya, tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang (untuk 4 tayar sama saiz). Lebih baik sekiranya tayar simpanan/ganti juga di masukkan ke dalam rotation tukaran tayar.
Caranya, masukan tayar ganti ke kanan belakang, belakang kanan ke depan kanan, depan kanan ke belakang kiri, depan kiri ke dalam boot ganti, belakang kiri ke depan kiri. Semua rotation ini bergantung kepad jenis kereta, sistem pacuan dan sistem suspensi kereta.


6. Jika kita perhatikan bunga tayar selepas beberapa lama. Bunga mula menghaus.Sebaba bunga

Kalau kadar kehabisan bunga di bahagian tepi kiri kanan tayar lebih cepat berbanding di bahagian tengah, ini bermaksud tekanan angin tayar adalah kurang dari yang sepatutnya.

Kalau kadar kehabisan bunga dibahagian tengah lebih cepat haus,i bermaksud tekanan angin tayar adalah tekanan angin terlalu tinggi.

Sekiranya bunga tayar haus di bahagian luar sahaja, bermaksud tayar kita terlalu mencapah ke dalam dan jika haus bahgian dalam sahaja, tayar kita terlalu mancapah ke luar
(alligment tayar perlu dibetulkan).


Sekiranya bunga tayar yang haus tidak sekata (turun naik), maka absorber kita perlulah diganti.

Sekian

Punca Minyak enjin kereta semakin kurang


Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman mengenai enjin 'makan' minyak hitam.


Sekiranya anda berada di dalam situasi yang mana setiap minggu terpaksa menambah minyak hitam atau kereta anda mengalami pengurangan minyak hitam setiap kali diperiksa. Apa yang perlu dibuat ?


Kalau pergi ke bengkel, biasanya mekanik akan suruh kita buat 'top overhaul' yang mana belanjanya mungkin melebihi RM500. Ada juga kebenaran kata-kata mekanik tersebut tetapi hanya dia yang tahu kenapa dia berkata demikian kerana jika kita diminta buat top overhaul bermakna enjin kita sudah berada dalam keadaan tenat. Bagaimanapun di ruangan ini saya akan berkongsi pengalaman tentang kenapa pengurangan minyak hitam boleh berlaku, bagaimana untuk mengelakkannya daripada berlaku dan apa yang perlu dibuat jika sudah berlaku.


Minyak hitam akan berkurang disebabkan oleh beberapa sebab yang kadang-kadang tidak diambil peduli oleh kebanyakan pengguna kereta.


(1) Minyak hitam terbakar di dalam kebuk silinder bersama-sama petrol. Ini disebabkan 'ring' piston yang berfungsi menghalang minyak hitam masuk ke ruang pembakaran telah haus atau telah mengalami regangan yang berlebihan yang menyebabkan wujud ruang di antara piston dan dinding silinder blok menyebabkan minyak hitam memasuki kebuk pembakaran dan terbakar bersama-sama petrol/diesel. Tanda yang dapat dilihat adalah asap yang keluar akan menjadi berwarna kebiruan dan berbau minyak hitam. Lama - kelamaan minyak hitam di dalam enjin akan berkurangan. Keadaan ini sebenarnya adalah perkara yang pasti akan berlaku kepada semua jenis enjin bersilinder. Tetapi jangkamasa yang ia pasti akan berlaku biasanya sehingga 10 tahun atau lebih.



Faktor yang mempercepatkan perkara ini berlaku adalah seperti penukaran sistem pengeluaran gas ekzos (penggunaan ekstraktor) kepada bukan standard, penggunaan minyak hitam yang tidak mematuhi specifikasi yang diberikan pengeluar, tidak menukar minyak hitam mengikut jangkamasa yang ditetapkan pengeluar, tidak menukar penapis minyak seperti yang disyorkan pengeluar, penggunaan minyak hitam yang tidak mencukupi, pemanduan yang terlalu agressive (selalu buat spin wheel) dan untuk enjin turbo; tidak memberikan masa kepada suhu minyak hitam turun kepada normal operating temparature (tak pasang turbo timer). 



Untuk megelakkan perkara ini dari berlaku dengan cepat, tukar minyak hitam mengikut jadual bersama-sama penapis minyak yang disyorkan pengeluar. Sekira boleh, masukkan sedikit enjin treatment setiap 7 atau 8 kali menukar minyak hitam, pasang turbo timer (untuk enjin turbo), panaskan enjin dalam keadaan melahu sebelum memulakan perjalanan, elakkan spin wheel atau pemanduan aggresive, gunakan kebuk pelepasan asap eksoz standard. Jika keadaan ini sudah berlaku, apa yang boleh dibuat cuma menambahkan minyak hitam setiap kali berkurangan dan kalau keadaan tidak begitu serious mungkin dengan penambahan enjin treatment (yang mengandungi plumbum) dapat membantu menutup ruang antara piston dan dinding silinder. Jalan terakhir terpaksalah tukar piston ring baru atau kalau silinder dah 'makan', terpaksa tukar piston dengan ringnya sekali dan rebor silinder.


(2) Sebab lain, jika kita dapati setiap pagi ada minyak hitam di atas lantai bawah kereta kita, ini bermakna ada kebocoran di enjin kereta kita. Kita tak akan dapat memastikan perkara itu dengan hanya menjenguk ke bawah enjin. Perkara pertama yang perlu kita buat, pergi ke kedai mencuci enjin, cuci semua bahagian bawah enjin dengan menggunakan sejenis chemical sehingga betul-betul bersih, kemudian gunakan kereta seperti biasa. Selepas sehari, pergi ke bengkel dan angkat kereta, kita akan dapat lihat di mana kebocoran itu berlaku. Biasanya ada tiga tempat di mana kebocoran berlaku i.e. di penyambung drive shaft, di penyambung gear box atau di oil sum gasket. Keadaan ini tidak berapa kritikal berbanding dengan keadaan satu di atas dan kita cuma perlu membaikinya jika kita terpaksa menukar clucth plate, timing belt, drive shaft atau peralatan yang lebih major. Keadaan ini berlaku kerana penggunaan minyak enjin yang tidak sesuai, enjin terlalu panas, semasa menukar peralatan yang berkaitan, oil seal tidak ditukar bersama (seperti timing belt, jika ditukar, eloklah ditukar sekali kesemua oil seal kerana jika bocor, minyak akan terkena belt dan bila-bila masa belt akan putus)


(3) Jika minyak hitam kita berkurangan tetapi tiada kebocoran dan tiada pelepasan asap kebiruan, cuba periksa air di radiator. Jika airnya berminyak, ini bermaksud terdapat kebocoran dalaman enjin yang menyebabkan minyak hitam masuk ke dalam saluran air penyejuk. Keadaan ini sangat kritikal dan memerlukan enjin di angkat dan ditukar gasket yang terlibat. Keadaan ini berlaku kerana enjin terlalu panas dan sistem penyejukkan enjin tidak dapat berfungsi dengan baik.


(4) Minyak hitam berkurangan juga boleh disebabkan minyak hitam menjadi berketul-ketul dan menjadi padat dan likat. Ini biasanay berlaku bila air bercampur dengan minyak atau penggunaan oil treatment yang tidak sesuai. Keadaan ini juga boleh berlaku jika kita tidak menukar minyak hitam mengikut jadual. Jika ini berlaku, minyak enjin perlu diganti dan enjin perlu di flush dengan menggunakan engine flush chemical (tidak digalakkan kerana akan merosakkan gasket dan oil seal).


(5) Kadang-kadang minyak hitam akan berkurangan jika kita selalu memandu pada kelajuan tinggi (melebihi 120 km/j selama lebih 30 minit). Ini kerana minyak enjin terkeluar melalui bahagian atas penutup enjin atau top cover enjin. Biasanya ini tidak melibatkan apa-apa kerosakan, cuma jika kita ingin memandu pada kelajuan tinggi, pastikan kita menukar penutup minyak enjin kepada yang lebih tahan tekanan tinggi (macam enjin turbo)

Move blog to account A to account B

This article will tell you how to move your blogger blog from one blogger account to another account,say transfer Blog From One Account To Another.
Two blogspot account, A and B, and there is a blog under account A, then, you want to transfer the blog to account B while the blog url will not change. Why we need this? say, you have a blog, and someone who want to buy your blog, and you want to sell your blog,then you can transfer the blog to her/his account.
blogger———–>>>>>>blogger1

Now, following these steps, you will learn how to move your blog between two account.

  1. First of all,sign into your blogger dashboard. Click the Settings next to your blog name.
    1
  2. Click on the Permissions
    2
  3. After you have click the permission click, then click on the ‘ADD AUTHORS‘ button to add the account you want to transfer to.
    3
  4. Enter the account id you want to transfer to, and click on the INVITE button.
    4
  5. If you have click he invite button, blogger will send an email to the person who you invite, he/she will receive an email from blogger,asking him to visit a link and confirm.
    5
  6. Once he/she have confirm the invite, he/she is an author of your blog.
  7. Now,you will see an option to grant admin privileges to your partner.Click on the ‘grant admin privileges‘ link and confirm.
    6
    7
  8. Once you confirm, your blog has two admins, you account and the other account can access the blog. You will see the admin ‘remove‘ link next to the author’s name.Remove your’s as admin. Now your blog will be transfered from your account to another account.

That’s it! Now,you have transfered your blog from one account to another account. Very easy, just try it now!

Adding ‘Copy To’ and ‘Move To’ Command


Bertemu kita kembali pada entri terbaru blog aku ni… Dan seperti biasa aku nak kongsi satu tips yang berguna untuk memudahkan anda menyalin atau memindahkan fail² anda dalam komputer… Tak perlu lagi anda membuka beberapa Windows Explorer semata² untuk menyusun fail² komputer anda…

Seperti yang anda lihat, gambar di atas telah merumuskan bahawa kita akan menambahkan fungsi “Copy To Folder” dan “Move To Folder” ke dalam fungsi arahan pada Windows… Dari situ ia akan memudahkan anda untuk copy atau move fail² yang anda kehendaki… Jom kita tengok caranya…

1. Buka ‘Run’ dengan menekan butang Windows+R dan kemudiannya taip regedit… Pada Registry Editor, cari direktori HKEY_CLASSES_ROOT \ AllFilesystemObjects \ shellex \ ContextMenuHandlers seperti rajah di bawah…

2. Pada direktori ContextMenuHandlers, klik kanan dan cipta Key baru dan namakannya sebagai ‘Copy To‘…

3. Setelah menamakan Key tersebut, pergi ke tab sebelah kanan seperti rajah di atas dan dwi-klik string yang bernama default. Paparan seperti rajah di bawah akan muncul, dan kini anda letakkan Value data berikut: {C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

4. Klik OK dan anda akan lihat paparan seperti di bawah terhasil…

5. Ulangi langkah 2 hingga 4 bagi Key ‘Move To‘ pula dan masukkan Value data berikut: {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

Selesai tutorial untuk kali ini… Anda bolehlah klik kanan pada mana² fail yang ingin disalin atau dipindahkan, dan anda akan lihat ada 2 fungsi baru kelihatan pada senarai yg ada… Sekian…

Check the IMEI Nokia Handphone


To check the IMEI (International Mobile Equipment Identity) 

Type-*#06#

Information you get from the IMEIXXXXXX

XX XXXXXX X

TAC FAC SNR SP

TAC = Type approval code

FAC = Final assembly code

SNR = Serial number

SP = Spare


TO CHECK THE PHONES SOFTWARE REVISION

Type- *#0000#

Information you get from the Software revision-

V 05.31

18-02-99

NSE-3

1ST Line = Software revision

2ND Line = The date of the software release

3RD Line = Phone type


TO ENTER THE SERVICE MENU

 Type- *#92702689# (*#WAR0ANTY#)

Serial number (IMEI)

roduction date (MM/YY)

Purchase date (MM/YY) You can only enter the date once.

Date of last repair (0000=No repair)

Transfer user data to another Nokia phone via Infra-Red

CLOCK STOPPING

To check weather your SIM Card supports clock stopping type- *#746025625#

(*#SIM0CLOCK#) Revealing the Headphone and Car-Kit menus Please note that if you

do these next tricks, the new menus can't be erased without retoring the factory default

settings. To do these tricks you need to short-circuit the pins on the bottom of the phone

next to where you plug in you charger.

1. To activate the "Headset" menu, you need to short-circuit pins "3" and "4". After a

short time the word "Headset" will be shown in the display. Menu 3-6 is now enabled.

2. To activate the "Car" menu, you need to short-circuit pins "4" and "5". After a short

time the word "Car" will be shown in the display. Menu 3-7 is now enabled.

THE REBOOT TRICK

This should work on all software versions of the 6110.

1. Go to the Calendar (Menu-8)

2. Make a note or reminder.

3. Enter some text into the edit box.

4. Hold "Clear" until the whole text is cleared, then press "Back".

5. Press "0". The main screen will now be showing but a space appears on the screen.

(you can't see it)

6. Enter 4 digits (e.g. 1234).

7. Use the down arrow to move the cursor to the left side of the numbers and the space

(Down arrow twice).

8. Now enter 6 digits and press the call button.

Wait for a few seconds, the screen should start to flash and reboots. It should alsowork on

other menus like the "Profiles" menu.

EFR CALL QUALITY

To activate EFR (Enhanced Full Rate) Enter the code- *3370# This improves call quality

but decreases batterylife by about 5% To deactivate it, Enter the code- #3370#

THE JAMES BOND TRICK

If you short-circuit theleft middle and right pins on the bottom of the phone with all

connections touching each other, the Nokia software hangs! The profile "Headset" will be

activated. Before you do this just activate the "Automatic Answer" in the headset profile

and set the ringing volume to "Mute". Now you can use your phone for checking out

what people are talking about in a room. Just place it under a table in a room and call it.

The phone receives the call without ringing and you can listen to what people are saying.

NETWORK MONITOR

There is a hidden menu inside your Nokia phone. If you want to activate it, you'll have to

re-program some chips inside of your phone.

Check your software version. You can only continue if you have v4.33, v4.73 or v5.24.

Take apart the phone.

De-solder the EEPROM (ATMEL AT 24C64).

Read out the data with an EEPROM programmer and save it to a file (Backup).

If you have v.33 or v4.73, change the address "03B8" from "00" to "FF".

If you have v5.24 then change the address "0378" from "00" to "FF".

Write the new data to the EEPROM and solder it back to the phone,

Power on your phone and you should have "Netmonitor" enabled.

The Network Monitor gives you the following information.

Carrier number

MS RX Level in DBM

Received signal quality

MS TX power level

C1 (Path loss criterion, used for cell selection and reselection). The range is -99 to 99.

RTL (Radio link timeout). Timeslot Indication of the transmitter status Information on

the Network parameters.

TMSI (Temporary Mobile Subscriber Identity).

Cell identification (Cell ID, Number of cells being used).

MCC (Mobile country code)

MCN (Mobile network code)

LAC (Location area code)

Ciphering (On/Off)

Some info on AP company

AP company can basically divided to 4 tiers.

First tier AP company such as CSL, Samart (I-Mobile) (now an authorised Nokia distributor), have close connection with real authorised distributor and have services as good as authorised distributor if not better, but their prices are slightly expensiver than most AP set, but cheaper than authorised set. They do have retail shops.

Second tier AP company, such as Final Choice (the new Final Choice, not the old management that has very bad services), Comsat & BBS provide services almost as good as authorised distributor. They even have nationwide service center. Prices are reasonable too, for AP sets. They do not have retail shop.

Third tier AP company, such as Phone Care, T&K, TelStra, SB Communication, Phone King, Aspen, MBS, GBS, HSS, ACE have only one or two service center, mostly at KL. Anything happen to your set, then u must bring it to the only one service center to claim warranty. Some of the company sub-contract their phone servicing to another company, and this will definately dragged the time to get back your phone.
Their price are much cheaper, to compete with second tier AP company. They do not have retail shop.

Fourth tier AP company, this shouldn't be called AP company (but the seller still wanna claim it's AP, not underwater) because the sets are oversea sets (underwater) or recon (re-conditioned / refurbished) set. These set are warrantied by the retail shop which sell them. If your warranty sticker bear the same company name with the shop that sell you the phone, chances that u getting recon set or underwater are very high. Example of these are V-V shop, Action & Takacom that have a big franchise shops around Klang Valley. They also sells phons by authorized distributor, phone that warrantied by genuine AP company and phone that warrantied by themselves (possibility of refurbished phone is very high).

Pengedar Sah Dan AP?

Apakah perbezaan di antara set pengedar sah dan set AP? Pada dasarnya semua telefon bimbit dikeluarkan oleh pengilang jenama masing-masing. Perbezaan antara pengedar sah dengan set AP adalah:

Set Pengilang Sah
1. Diedarkan oleh pengedar yang dibenarkan oleh pengilang.
2. Pengilang bertanggungjawab ke atas semua waranti telefon bimbit. Waranti diberikan oleh pengilang dan bukannya oleh Pengedar Sah.
3. Pelanggan boleh mendapatkan perkhidmatan di semua cawangan perkhidmatan berdaftar dalam masa waranti.
4. Peningkatan perisian dari masa ke masa dalam masa waranti. Ini adalah penting untuk telefon bimbit terutamanya 3G.
5. Waranti termasuk LCD kecuali kerosakan yang disebabkan oleh jatuh dan air.
6. Jangka masa waranti yang lebih panjang bagi aksesori.

Set AP
1. Kebanyakan telefon bimbit AP diimport masuk dari negara di luar Asia. Oleh itu, sistem kendaliannya adalah berbeza daripada sistem kendalian tempatan seperti Maxis, Celcom (perkhidmatan 3G) dan Digi (perkhidmatan EDGE). Oleh itu, pelanggan akan menghadapi masalah seperti pemutusan panggilan secara tiba-tiba serta ketidakstabilan perkhidmatan 3G.
2. Waranti ditawarkan oleh pusat perkhidmatan tempatan yang biasanya ialah penjual sendiri. Ini bermakna, pelanggan hanya boleh mendapatkan warantinya di kedai yang terpilih sahaja.
3. Kebanyakan penjual tidak berkemampuan untuk melakukan peningkatan perisian kerana tiadanya peralatan.
4. Kebanyakan waranti bagi set AP tidak termasuk LCD dan aksesori.
5. Pengedar AP kebiasaannya menolak perkhidmatan pembaikan dengan memberikan alasan berikut:
1. “Pengedar AP menukar nama syarikat dan mengatakan syarikat yang memberikan waranti telah ditutup.”
2. “Minta maaf, telefon bimbit anda rosak disebabkan jatuh atau dimasuki air.”

APAKAH KEBAIKAN MEMBELI DARI PENGEDAR SAH?
1. Telefon bimbit yang dibeli daripada Pengilang Sah boleh mendapat perkhidmatan di semua pusat servis berdaftar.
2. Waranti bagi telefon bimbit dan LCD adalah 1 tahun manakala bateri dan pengecas adalah 6 bulan.
3. Peralatan tulen digunakan semasa pembaikan.

APAKAH RISIKO JIKA MEMBELI AP?
1. Waranti yang terhad (Waranti bagi telefon bimbit adalah 1 tahun dan aksesori seperti bateri dan pengecas adalah 1 bulan tetapi tidak termasuk LCD).
2. Perlu membawa telefon bimbit balik ke tempat anda membeli untuk servis.
3. Kemungkinan besar ialah set rekon (set rekon ialah telefon bimbit terpakai yang diimport dari luar negara di mana ia diperbaiki semula dengan penukaran aksesori luar dan dijual sebagai set AP dengan waranti 1 tahun).

BAGAIMANA MEMBEZAKAN ANTARA SET PENGILANG SAH DENGAN AP?
1. Set Pengilang Sah mempunyai pelekat pengedar sah dan selalunya berbeza dengan yang lain
2. Senarai Set Pengilang Sah adalah seperti berikut:

Jenama
Pengedar Sah
Talian Khidmat Pelanggan

Motorola
Brightstar, MDM, Samart
1 800 80 6008

Nokia
Avaxx, Samart, Zitron
1 300 88 1600

Sony Ericsson
Midlands, T-Choice, Thorus
1 800 88 9900

Samsung
First Mobile Group (FMG)
1 800 88 9999

O2
Exquisite Model
1 800 80 6127

Dopod
SIS
03 5569 8878

Cara Mengetahui Handphone dikilang dari mana?

Cara Mengetahui Handphone dikilang dari mana?

nokia sahaja:


Cara untuk Mengetahui di Negara mana Handphone Anda di Buat
Berikut ini beberapa cara untuk mengetahui di negara mana Handphone anda di buat serta kualitasnya ( Khusus HP GSM ) :
- Langkah pertama : tekan *#06#
- Setelah itu akan muncul 15 angka no seri
Contoh : 316725104690216.
- Jika angka Ke tujuh dan ke lapan adalah angka 02 atau 20 >> Hp tersebut dibuat di Asia(china) dengan kualiti yang tak bagus.
- Jika angka Ke tujuh dan kelapan adalah angka 08 atau 80 >> Hp tersebut dibuat di Jerman dengan kualiti baik.
- Jika angka Ke tujuh dan kelapan adalah angka 01 atau 10 >> Hp tersebut dibuat di Finlandia dengan kualiti bagus.
- Jika angka Ke tujuh dan kelapan adalah angka 00 >> Hp tersebut dibuat di Perancis dengan kualiti paling baik.

Jika Handphone anda tidak termasuk dari salah satu di atas berarti HP anda adalah HP tidak original.
Cara untuk melihat adakah HP kita ori atau cetak rompak adalah melihat no Imei nya.....


Masukkan Kod *#06#


Selepas tu anda akan dapat satu nombor kod yang ada 15 angka :-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 02 atau 20 ini bermakna ia dipasang di Emirates yang tidak berkualiti


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 08 atau 80 ini bermakna ia dibuat di Germany yang kualiti OK aje


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 01 atau 10 ini bermakna ia dipasang di Finland yang kualitinya baik


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 00 ini bermakna ia dipasang di kilang asal yang mempunyai kualiti terbaik


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 13 ini bermakna ia dipasang di Azerbaijan yang tidak berkualiti dan bahayakan kesihatan.

Kenapa pilih pengedar sah dan bukannya set AP?

Kenapa kita perlu membeli set pengedar sah dan bukannya set AP? Di sini ada beberapa petua untuk dikongsi bersama:
Beli Set Pengedar Sah
Apakah perbezaan di antara set pengedar sah dan set AP? Pada dasarnya semua telefon bimbit dikeluarkan oleh pengilang jenama masing-masing. Perbezaan antara pengedar sah dengan set AP adalah:
Set Pengilang Sah
  1. Diedarkan oleh pengedar yang dibenarkan oleh pengilang.
  2. Pengilang bertanggungjawab ke atas semua waranti telefon bimbit. Waranti diberikan oleh pengilang dan bukannya oleh Pengedar Sah.
  3. Pelanggan boleh mendapatkan perkhidmatan di semua cawangan perkhidmatan berdaftar dalam masa waranti.
  4. Peningkatan perisian dari masa ke masa dalam masa waranti. Ini adalah penting untuk telefon bimbit terutamanya 3G.
  5. Waranti termasuk LCD kecuali kerosakan yang disebabkan oleh jatuh dan air.
  6. Jangka masa waranti yang lebih panjang bagi aksesori.
Set AP
  1. Kebanyakan telefon bimbit AP diimport masuk dari negara di luar Asia. Oleh itu, sistem kendaliannya adalah berbeza daripada sistem kendalian tempatan seperti Maxis, Celcom (perkhidmatan 3G) dan Digi (perkhidmatan EDGE). Oleh itu, pelanggan akan menghadapi masalah seperti pemutusan panggilan secara tiba-tiba serta ketidakstabilan perkhidmatan 3G.
  2. Waranti ditawarkan oleh pusat perkhidmatan tempatan yang biasanya ialah penjual sendiri. Ini bermakna, pelanggan hanya boleh mendapatkan warantinya di kedai yang terpilih sahaja.
  3. Kebanyakan penjual tidak berkemampuan untuk melakukan peningkatan perisian kerana tiadanya peralatan.
  4. Kebanyakan waranti bagi set AP tidak termasuk LCD dan aksesori.
  5. Pengedar AP kebiasaannya menolak perkhidmatan pembaikan dengan memberikan alasan berikut:
    1. “Pengedar AP menukar nama syarikat dan mengatakan syarikat yang memberikan waranti telah ditutup.”
    2. “Minta maaf, telefon bimbit anda rosak disebabkan jatuh atau dimasuki air.”
KENAPA PERLU MEMBELI SET PENGILANG SAH?
  1. Telefon bimbit yang dibeli daripada Pengilang Sah boleh mendapat perkhidmatan di semua pusat servis berdaftar.
  2. Waranti bagi telefon bimbit dan LCD adalah 1 tahun manakala bateri dan pengecas adalah 6 bulan.
  3. Peralatan tulen digunakan semasa pembaikan.
APAKAH RISIKO JIKA MEMBELI SET AP?
  1. Waranti yang terhad (Waranti bagi telefon bimbit adalah 1 tahun dan aksesori seperti bateri dan pengecas adalah 1 bulan tetapi tidak termasuk LCD).
  2. Perlu membawa telefon bimbit balik ke tempat anda membeli untuk servis.
  3. Kemungkinan besar ialah set rekon (set rekon ialah telefon bimbit terpakai yang diimport dari luar negara di mana ia diperbaiki semula dengan penukaran aksesori luar dan dijual sebagai set AP dengan waranti 1 tahun).
BAGAIMANA MEMBEZAKAN ANTARA SET PENGILANG SAH DENGAN SET AP?
  1. Set Pengilang Sah mempunyai pelekat pengedar sah.
  2. Senarai Set Pengilang Sah adalah seperti berikut:
Jenama
Pengedar Sah
Talian Khidmat Pelanggan
Motorola
Brightstar, MDM, Samart
1 800 80 6008
Nokia
Avaxx, Samart, Zitron
1 300 88 1600
Sony Ericsson
Midlands, T-Choice, Thorus
1 800 88 9900
Samsung
First Mobile Group (FMG)
1 800 88 9999
O2
Exquisite Model
1 800 80 6127
Dopod
SIS
03 5569 8878

AP Set? Ori Set?

Memang ramai yang terkeliru bila memilih henfon. Antara original, AP dan underwater. Biasanya bila ditanyakan kepada apek penjual henfon, mereka akan kata memang "ori punya." Memang betullah apa yang dikataan oleh apek itu, memang telefon itu ori, kerana mana ada telefon nokia dicetak rompak?! Setiap telefon, NOKIA contohnya, adalah keluaran daripada kilang Nokia juga. Itulah maksud ORI yang dikatakan oleh penjual.

Sebenarnya di pasaran kita, terdapat tiga jenis henfon, bukan tiga jenama henfon, tapi tiga jenis bentuk edaran henfon iaitu:
- Original Authorised Set
- AP Set (Diimport secara sah)
- Underwater Set (Henfon seludup)

YANG ORI

Apa yang dimaksudkan dengan ORI sebenarnya ialah telefon-telefon yang diedarkan oleh PENGEDAR YANG SAH yang dilantik dan diberi lesen pengedaran yang khas oleh pengeluar-pengeluar telefon seperti Nokia, Samsung, Motorola, SonyEricsson, Siemen dan lain-lain lagi.

Telefon ini telah disediakan khas untuk jualan di Malaysia dengan beberapa sistem yang diselaraskan dengan sistem yang disokong oleh industri telekomunikasi Malaysia. Contohnya sistem bahasa Malaysia dalam telefon bimbit dan dalam buku panduannya.

Walaupun harganya mungkin agak mahal, tetapi anda akan rasa lebih selamat menggunakannya kerana jaminan yang diberikan adalah jaminan oleh PENGILANG sendiri. Ertinya, sekiranya berlaku kerosakan telefon anda, termasuk kerosakan kamera, anda boleh claim warranty dalam tempoh jaminan tersebut. Bahkan dalam sesetengah kes, pada luar tempoh jaminan pun dapat juga. Hati akan lebih tenang kerana anda tak perlu cakap banyak atau bertengkar dengan apek penjualnya.

Cari saja cawangan2 NOKIA, atau SAMSUNG atau apa jua jenama di negeri2 seluruh Malaysia, anda boleh bawa ke mana-mana cawangan jika ada kerosakan. Bahkan bagi sesetengah telefon ada Insurans untuk kerosakan bila telefon masuk air pun!

Berikut adalah senarai pengedar SAH (authorized distributor) bagi jenama telefon di Malaysia:

NOKIA - Zitron, Avaxx dan I-mobile/Samart.
SAMSUNG - FMG (Sole Distributor)
Motorola - FMG, Brightstar dan I-Mobile/SAMART
SonyEricsson -Midland, Thorus dan T-Choice.

Itulah antara Syarikat2 yang merupakan pengedar yang sah di Malaysia. Selain daripada itu adalah pengedar tidak sah walaupun mereka dakwa ORI set.


Selain daripada jaminan yang boleh menenangkan jiwa, anda juga boleh menyertai Club2 dalam internet yang disediakan oleh Samsung / Sony Ericson atau lain-lain dengan memasukkan no siri telefon yang original anda.


AP SET?

Apa pula AP set? AP set ialah telefon yang diimport dengan kebenaran kastam, yakni telah dicukaikan oleh kastam dengan mendapat Approval Permit. AP set ertinya telefon ini diimport oleh Syarikat2 yang selain daripada pengedar yang sah (authorised distributor) seperti yang telah disebutkan tadi.

Ada di antara syarikat2 yang import ini adalah syarikat yang besar. Jadi dia boleh memberi jaminan yang agak elok juga, kerana syarikat jenis ini banyak cawangan di seluruh malaysia. Jaminan yang diberikan bukanlah jaminan daripada NOKIA atau SAMSUNG atau SE atau dengan kata lain, bukan jaminan pengilang, tetapi jaminan oleh pengimport itu sendiri.

Oleh itu, jaminannya sangat terhad. Kadang2 banyak songeh bila telefon ada problem. Lepas tu yang paling teruk, biasanya Charger dengan beteri kadang kala barang tiruan yang digunakan, bukan charger yang original daripada kilang telefon itu sendiri. Lebih2 lagi zaman sekarang yang banyak barangan tiruan daripada China yang murah2.

Underwater Set Pula?

Underwater set ialah henfon yang dimasukkan ke Malaysia secara haram, tanpa membayar cukai. harganya jauh lebih murah, tetapi jaminan yang diberikan oleh taukey kedai saja. ertinya kalau rosak, anda tak boleh pergi ke tempat lain kecuali kedai itu. Charger dan beteri biasanya adalah yang tiruan saja.

Antara AP dan Underwater ini kadang2 saling bercampur baur. Ada yang didakwa AP tetapi sebenarnya diimport secara haram. Bahkan kalau anda tengok di telefon anda ada logo VODAPHONE, ataupun TIM, memang sahlah telefon itu adalah underwater, atau pun sekurang2nya AP.

So, bila membeli yang AP atau yang ORI, anda janganlah mengharapkan warranty yang bagus. Apatah lagi kalau masuk air.

BAGAIMANA NAK CAM???

Bagaimana nak tahu yang diedarkan secara sah atau telefon jenis Authorised ini. Untuk nak tau sama ada telefon itu jenis edaran oleh pengedar sah ini;

Paling utama:
anda kena lihat pada sticker belakang henfon, kalau tertulis selain dariapada syarikat2 yang sah yg disebutkan di atas, maka ia adalah AP atau Underwater. Stiker yang ORI biasanya tidak akan ditampal melindungi nombor siri telefon.

Kedua:
anda boleh tengok kad warranty, kad warranty daripada pengedar sah, akan tertera nama syarikat pengedar yang sah tersebut.

Ketiga:
No Siri telefon: IMEI di belakang battery henfon itu sama dengan nombor siri di kotak. Jika anda membeli yang ORI, pastikan anda dapat kotak yang ada Nombor Siri yang sama dengan henfon. Sekalipun di telefon anda tertulis ZITRON, jangan terima kotak yang nombor sirinya berbeza dengan di telefon anda.

Itulah sedikit sebanyak panduan yang mungkin sudah biasa bagi sesetengah orang tapi mungkin satu pengetahuan bagi sesetengah orang. Dengan penjelasan ini, diharap anda tidak tertipu lagi dengan istilah ORI yg selalu digunakan oleh penjual2 di kedai2 telefon bimbit. Sekurang2nya kalau anda nak beli yang AP pun, anda tahu yang itu memang AP dan anda dah tahu yang mana yang ORI dan yang mana yang AP.

Sekarang ini, terpulanglah untuk anda memilih yang mana sesuai bagi anda. Nak murah, pilih AP, ada duit lebih ambik yang ORI lagi selamat.

AP litterally means Approved Permit

Zitron/Avaxx
- both are the authorized Nokia distributors in Malaysia.
- if your phone has Zitron/Avaxx warranty, u can service your phone at any Nokia Priority Center (NPC).
- they are giving 1 year warranty for the full set including charger, battery, handsfree...etc
- they are using geniune parts to repair your phones.


AP
- Approval Products
- mainly imported from oversea and sell it to the consumers.
- there are many AP set warranty by companies such as Final Choice, Nefion...etc
- AP companies are giving 1 year warranty for the phone and 1 month for the accesories like charger, battery, handsfree etc.
- u must bring your phone back to the place u bought the phone, if the phone has any problem.
- AP set owners can bring your phone to any NPC, but u need to pay around RM30 for checking.


Others
- O'connors or CSL is AP distributor.
- Motorola main authorized distributor is Satellite Technics.
- First Mobile Group (FMG) is the main distributor of Samsung phones.
- FMG is giving 18 months warranty.
- Sony Ericsson authorized distributors are T-Choice and Midland.
- Siemens authorized distributors are Zitron and FMG.


How to check Zitron/Avaxx or AP set
- take out the handphone case and battery
- if there's Zitron/Avaxx hologram sticker, it's original set.
- if there's Final Choice hologram sticker, it's AP set.
- original battery charger has Nokia and Zitron/Avaxx hologram stickers.
- press *#06# to check the hp serial number (IMEI).
- compare it with the serial number written on package box sticker.
- for original set, both serial numbers are the same.

Tips To Recognize Original, AP and Water Set

I believe most of us already have a handphone right?, but do you know what type of set it is? Here, i’ll share some tips to recognize the handphone set.

Original Set
• Nokia authorized distributors are Zitron, Avaxx and i-Mobile.
• Sony Ericsson authorized distributors are T-Choice, Grandtech and Midlands.
• First Mobile Group (FMG) is the main distributor of Samsung phones.
• FMG is giving 18 months warranty.
• Motorola authorized distributor are Satellite Technics, Zitron and MDM.
• Siemens authorized distributors are Zitron and FMG.
• You can service your phone at any service centres (Nokia Professional Centre, Sony Ericsson Certified Service Centres)
• 1 year warranty for the full set including charger, battery, handsfree.
• Geniune parts are used for repairing.


AP Set
• Approval Products
• Mainly imported from oversea and sell it to the consumers.
• AP set warranty by companies such as Final Choice, CSL, Nefion, Telstra, GTMax and etc.
• 1 year warranty for the phone and 1 month for the accesories like charger, battery, handsfree.
• You must bring your phone back to the place you bought the phone for servicing.

Water Set
Stolen / Brought in from oversea without paying tax a.k.a SIRIM Sticker. Considered Illegal. Mostly brought in by student studying oversea.

Tips 1
If you have an AP set with Vodafone or T-Mobile logo, it means that your phone might be locked. Those Vodafone or T-Mobile are the service operators in the UK and that’s where the phones come from. Not all AP sets have the logo. AP sets are Approved Products which means that these products are certified by SIRIM that your product is safe to use.

In other words, AP product not brought in by the authorised distributor like Midland, T-Choice for SE, Avaxx or Zitron for Nokia, FMG for Samsung and etc. The phones can even come from Singapore and may even have the M1, Singtel or Starhub logo. Remember to check the phone if it is locked especially those from Singapore and Vodafone.

Tips 2
AP sets has different level of QC. Big AP companies like Final Choice, GTMAX, Nefion, Telstra, O’Connors have extensive QC checks. Others like MSL, YS, PLANTRONICS or names not mentioned above, are slightly cheaper than the above. Whether they replaced their parts with other stuff, its another question.

Tips 3
AP set actually pay government tax but is just that they are not taxed by the Local Authorised Dealer. AP set is normally distributed by small handphones companies and they might stop business anytime.

Futhermore if there’s major damage on your AP set, the AP companies might not have enough equiptment to fix it. At the end, they still have to send it to the authorized dealer (eg. Zitron, Avaxx).

Tips 4
Like what everyone else have said, a phone without a SIRIM sticker is considered as illegal and thus cannot be sold here. But I’m gonna assume that if the phone is not available here, it should be better. And besides, if you bought the phone from overseas and bring it back here to use, don’t tell me it would be illegal to use it right?

Speaking of buying a waterset from a shop, they might say that you did not inspect it properly before buying and thus you are at fault. So yeah guys, if you wanna buy a phone, do yourselves a favor and do these few things:
• Check for SIRIM sticker (this is a MUST. Everyone should know this).
• Cross check IMEI numbers on the phone and the box.
• Ask for warranty card.
• Ask if the warranty card needs to be sent to wherever necessary.
• Check all the features of the phone (iow, play with the phone, make sure everything is working).
• Check for dead pixels.
• Check the firmware if possible (*#0000# for most nokias). This way, you can check if it’s old stock or not.
• And of course, make sure you get the propper set. As in nothing missing like the handsfree and stuff.

Sorry, deviated a bit from what is a waterset, but really, people should know these stuff to avoid getting cheated.

By the way, watersets are usually sold without accesories, only phone and charger. So sometimes if you add up buying the accesories elsewhere, it might cost near the same as buying a proper set.

There are recon set might be known as water set, so beware while you buying. Recon set are second hand handphones from overseas, they just change the phone cover (might not be original cover) and do some servicing inside and sell it as an AP set with warranty 1 year summore. As I know FMG will not fix phones other than FMG warranty handset (even they are paid they will not fix).

How to Identify Original and AP Set
• Take out the phone case and battery.
• Original set comes with authorized company sticker (Zitron, Avaxx, T-Choice, Midland)
• AP set comes with AP company sticker (Final Choice…)
• Press *#06# to check the phone 15 digit serial number (IMEI).
• Compare it with the IMEI written on phone sticker (back of phone case) and package box sticker.
• For original set, these serial numbers are the same.
Source: Lowyat.net

Cara Check set Ori

Identify Original and AP Set
- take out the phone case and battery.
- original set comes with authorized company sticker (Zitron, Avaxx, T-Choice, Midland...)
- AP set comes with AP company sticker (Final Choice...)
- press *#06# to check the phone 15 digit serial number (IMEI).
- compare it with the IMEI written on phone sticker (back of phone case) and package box sticker.
- for original set, these serial numbers are the same.

user posted image

user posted image

Perbezaaan Antara Handphone Original Dengan Handphone AP Set

Salam sejahtera,


Bercerita tentang handphone kini,masih ramai yang keliru dengan perbezaan di antara AP set dan Original set.
Justeru, saya akan tulis di sini perbezaan ori set dan ap set berdasarkan pengetahuan saya yang saya google dari internet dan juga bertanya dengan penjual handphone.




Handphone AP set (authorized product)
Ialah handphone yang kualitinya sama dengan original tetapi diedarkan oleh supplier handphone yang bukan diiktiraf oleh company pengeluar handphone. Sebagai contoh company seperti Asia Mobile, uTNT dan VSCOM, menjadi supplier untuk handphone NOKIA tetapi bukan company yang diiktiraf oleh NOKIA sebagai pengedar yang sah. Dari segi kualiti, AP set adalah sama dengan original set. Ada company yang menjual AP set dengan companynya bertaraf ISO. Mereka boleh buktikan ini adalah set baru dari NOKIA tetapi AP.


Oleh itu, kalau jikalau pembeli membeli handphone AP set di Green Town Mall Ipoh misalnya, pembeli kena menghantar set mereka yang rosak kembali ke Green Town Mall Ipoh  walaupun mereka telah berpindah ke Kedah. Inilah salah satu keburukan beli handphone jenis AP Set.


Harga AP set adalah lebih murah dari original biasanya di dalam 10% - 30% . Contohnya harga 6288 lebih kurang RM 650. Original 6288 zithron ialah RM 800+. Oleh itu, pembeli lebih berminat untuk membeli set AP disebabkan harganya. Namun begitu, set AP tiada pilihan dari segi warna. AP set kadangkala datang dengan hanya satu warna dan menyebabkan pilihan pelanggan menjadi sukar.


Dari segi warranty,  AP set menawarkan warranty selama 15 bulan untuk transceiver (mcm motherboard la) dan 12 bulan untuk LCD. Hanya 1 bulan warranty sahaja diberikan untuk battery dan charger. Warranty pula adalah dari company supplier, bukan dari NOKIA.



Original set
Original set pula adalah handphone yang original dan diedarkan oleh pengedar NOKIA yang sah. Antara pengedar NOKIA yang diiktiraf adalah ZITHRON, AVAXX, Midland dan iMobile dan FMG adalah pengedar Samsung dan Motorola yang sah.



* Pengedar rasmi Nokia adalah Zitron, Avaxx dan i-Mobile.
* Pengedar rasmi Sony Ericsson adalah T-Choice, Grandtech, Midlands dan Thorus.
* First Mobile Group (FMG) adalah pengedar utama telefon bimbit Samsung.
* Pengedar rasmi Motorola adalah Satellite Technics, Zitron dan MDM.
* Pengedar rasmi Siemens adalah Zitron dan FMG.
* Pengedar rasmi Panasonic adalah Zitron.
* Pengedar rasmi LG’s adalah Zitron.

Warranty Original set pula datangnya dari Zithron atau company original yang lain. Warranty adalah selama 1 tahun termasuk trasceiver, LCD dan battery. Oleh kerana kita beli yang original, tentulah kita expect national warranty, jadi kalau kita beli kat Kuala Lumpur kita boleh hantar set kita yang rosak di mana mana kedai zithron yang berhampiran di negeri itu.



Recon Set (atau recondition) 
Set 2nd hand yang di repair, upgraded dan dibarukan kemudian di jual dengan harga yang lebih murah. Recon tidak setanding dengan ap set kerana ia adalah hand set yang lama. Warranty kebiasaannya sebulan, walaupun ada pekedai yang meletakkan 6 bulan atau setahun (untuk menampakkannya setanding dengan ap set). Berhati-hati dengan handset dengan harga yang murah dari kebiasaan.Kebiasaannya mudah kita nak tahu Recond atau tidak ianya lebih kepada model handphone lama-lama contohnya dari tahun 2007.Masih ada dijual baru.Mesti pelik bukan.So awas jangan terjebak tektik penjual yang mengatakan stok baru dari kilang.


Underwater set 
Underwater set ini adalah set yang dibawa masuk tanpa cukai atau melalui pasaran gelap. Waranty pun beberapa bulan yang diberi oleh kedai si penjual.Sekarang ini sudah jarang dengar handphone underwater kerana pihak KASTAM sudah tingkatkan penguatkuasaan dan serbuan.

Kesimpuannya, dalam membeli AP set atau original adalah bergantung kepada personaliti dan kewangan anda. Sekiranya anda mempunyai budget sedikit lebih, selalu berpindah randah, selalu risau terhadap kerosakan handphone, mahu yang terbaik untuk wang anda dan seorang yang sangat cerewet tentang handphone maka Original set menjadi pilihan utama anda.


Mengenal pasti Original dan AP Set
1. Keluarkan bateri telefon
2. Set original mempunyai pelekat rasmi syarikat. (Zitron, Avaxx, T-Choice, Midland & etc)
3. Set AP pula mempunyai pelekat syarikat seperti Final Choice, CSL dan lain-lain
4. Tekan *#06# untuk memeriksa 15 digit nombor siri (IMEI)
5. Bandingkan dengan IMEI yang ada ditempat letak bateri dan juga pelekat di kotak telefon.
6. Untuk set original, nombor siri adalah sama.

Arahan Yang Perlu Anda Ketahui




Khasiat Minyak Kelapa Dara Penawar Bagi Penyakit Kronik


Minyak kelapa dara memiliki banyak manfaat kesihatan seperti untuk rawatan rambut, rawatan kulit, mengawal kolesterol, menurunkan berat badan, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, pencernaan dan metabolisma, mencegah masalah buah pinggang, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kencing manis atau diabetes, HIV dan kanser, Penjagaan gigi dan kekuatan tulang. Manfaat minyak kelapa dara dikaitkan dengan kewujudan asid laurik, asid capric dan asid caprylic, dan ia memiliki sifat-sifat seperti antimikrob, antioksidan, antikulat, antibakteria. 


Sebelum kita mengetahui manfaat minyak kelapa dara secara terperinci, marilah kita memahami kandungannya.Minyak kelapa dara terdiri daripada 90%  lemak tepu. 
  • Asid Lemak tepu: Kebanyakan dari lemak tepu adalah Medium Chain Trigliserida (MCT). Asid laurik merupakan kandungan utama dimana ianya adalah empat puluh peratus, diikuti oleh Asid kaprat, asid kaprilat, dan miristat asid palmitat.
  • Asid Lemak poli tak tepu: Asid Linoleic.
  • Asid Lemak tak tepu tunggal: Asid oleik.
  • Beberapa terbitan asid lemak seperti Betaines, Ethanolamide, Ethoxylates, Fatty Ester, Fatty Polysorbates, haiwan dan polyol Ester.
  • Lemak klorida, Fatty Fatty Alkohol sulfat dan Alkohol Eter sulfat, yang semuanya adalah turunan dari Fatty Alkohol.
  • Vitamin- E dan vitamin K dan mineral seperti zat Besi.



Antara manafaat-manfaat Minyak Kelapa Dara:


Resdung : Minyak Kelapa Dara adalah pembasmi kuman semulajadi. Dalam tahun 1966, seorang professor farmakologi dan penyelidik di Universiti Michigan telah menemui sifat anti virus dan anti bakteria sejenis lemak tepu aktif yang menjadi bahan penting minyak kelapa dara. Sejak dari itu lemak tepu aktif ini telah dikenalpasti bersifat anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa. Sifat pembasmi kuman ini telah menjadikan minyak kelapa dara satu bahan berkesan untuk menentang penyakit disebabkan oleh kuman seperti resdung.


Tiroid : Minyak kelapa boleh membantu mereka yang mengalami penyakit tiroid. Tidak kira samada ia mengidap hipertiroidisme atau hipotiroidisme. Dalam kedua-dua kes minyak kelapa dapat memberi bermanfaat untuk masalah tiroid. Minyak kelapa dara dapat merangsang fungsi tiroid dan mempunyai pelbagai sifat antiseptik. Minyak kelapa dara juga berkemampuan untuk merangsang metabolisma.


Penjagaan Rambut: Minyak kelapa merupakan salah satu nutrisi semulajadi terbaik untuk rambut. Ia membantu dalam pertumbuhan rambut yang sihat memberikan mereka kulit berkilau. Urutan kepala dengan minyak kelapa dara memastikan bahawa kulit kepala bebas dari kelimumur, kutu, dan telur kutu, bahkan jika kulit kepala anda kering.


Mengurangkan tekanan : Minyak kelapa dara membantu mengurangkan tekanan dan kerana itu membantu dalam menghilangkan stres. Meletakkan minyak kelapa dara di kepala diikuti dengan urutan lembut dapat membantu menghilangkan keletihan mental.


Penjagaan Kulit: Minyak kelapa dara amat baik untuk digunakan sebagai minyak urut dan pelembab kulit. Ia bertindak sebagai pelembab yang berkesan pada semua jenis kulit termasuk kulit kering. Manfaat minyak kelapa pada kulit adalah setanding dengan krim pelembab. Malah ia jauh lebih baik daripada krim pelembab kerana ia diserap kedalam kulit, tidak ada kesan samping pada kulit dengan penggunaan minyak kelapa dara. minyak kelapa dara membantu mengelakkan kulit menjadi kering dan mengelupas. Hal ini juga melambatkan proses penuaan dan berkurangnya keanjalan kulit yang biasanya menjadi kendur seiring dengan usia. Minyak kelapa juga membantu dalam merawat pelbagai masalah kulit termasuk psoriasis, dermatitis, eksim dan lain-lain jangkitan kulit. Oleh kerana itu minyak kelapa bentuk bahan dasar berbagai perawatan tubuh produk-produk seperti sabun, lotion, krim, dll, digunakan untuk rawatan kulit.


Melewatkan proses Penuaan : Minyak kelapa membantu dalam melewatkan proses penuaan awal dan penyakit degeneratif kerana sifat antioksidan semulajadi.


Penyakit Jantung : Ada salah faham yang tersebar di antara orang ramai bahawa minyak kelapa tidak baik untuk jantung. Ini kerana ia mengandungi sejumlah besar lemak tepu. Sebenarnya, minyak kelapa dara memberi kebaikan untuk jantung. Ia mengandungi asid laurik sekitar 50% hingga 70%, yang boleh membantu dalam mencegah pelbagai masalah jantung termasuk kadar kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi. Lemak tepu yang terkandung di dalam minyak kelapa dara tidak berbahaya seperti dalam minyak sayuran lain. Itu tidak menyebabkan peningkatan kadar LDL. Ia dapat mengurangkan timbulnya kecederaan di arteri dan membantu mencegah aterosklerosis.


Berat Badan: Minyak kelapa dapat membantu mengurangkan berat badann. Mengandungi asid lemak rantai sederhana yang membantu mengawal berat badan yang berlebihan. Minyak kelapa dara lebih mudah dicerna dan membantu masalah tiroid dan sistem enzim atau penghadaman. Seterusnya, meningkatkan metabolisma tubuh dengan menghilangkan tekanan pada pancreases, membantu pembakaran lemak untuk menghasilkan lebih banyak tenaga dan membantu orang yang gemuk dan kelebihan berat badan dan membantu mengurangkan berat badan mereka. Itulah sebabnya, orang-orang yang tinggal di daerah pantai tropika, yang menjadikan minyak kelapa sebagai sumber makanan utama mereka, biasanya tidak mengalami masalah berat badan, obesiti atau kegemukan.


Pencernaan: Minyak kelapa dara membantu dalam proses sistem pencernaan dan dapat membantu mengelakkan masalah didalam sistem pencernaan seperti sindrom kerengsaan usus besar. Lemak tepu dalam minyak kelapa dara memiliki sifat anti mikrob dan membantu dalam menangani pelbagai bakteria, kulat, parasit dan lain-lain, yang menyebabkan gangguan didalam sistem pencernaan. Minyak kelapa dara juga dapat membantu penyerapan zat-zat lain seperti vitamin, mineral dan asid amino.


Kekebalan tubuh : minyak kelapa amat baik untuk sistem kekebalan tubuh. Membantu memperkuat sistem kekebalan tubuh kerana ia mengandungi lipid antimikrobial, asid laurik, asid kaprat dan asid kaprilat yang antikulat, memiliki sifat anti bakteria dan antivirus yang kuat. Tubuh manusia mengubah asid laurik menjadi monolaurin yang diperlukan oleh tubuh untuk membantu dalam menghadapi virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit seperti herpes, influenza, cytomegalovirus, dan bahkan HIV. Ia membantu dalam memerangi bakteria berbahaya seperti listeria monocytogenes dan pylori heliobacter, dan protozoa berbahaya seperti giardia lamblia.


Penyembuhan secara semulajadi : Jika diamalkan oleh mereka yang menghadapi masalah kesihatan, membentuk lapisan kimia yang melindungi tubuh daripada jangkitan yang disebabkan oleh debu, kulat, bakteria dan virus yang tidak diperlukan oleh tubuh. Minyak kelapa dara yang paling berkesan pada luka kerana mempercepatkan proses penyembuhan dengan memperbaiki rangkaian yang rosak.


Jangkitan : minyak kelapa sangat efektif melawan pelbagai jangkitan kerana sifat-sifatnya antikulat, antivirus, dan antibakteria. Menurut sebuah Pusat Penyelidikan , Minyak kelapa membunuh virus yang menyebabkan influenza, campak, hepatitis, herpes, SARS, dll juga boleh membunuh bakteria yang menyebabkan sakit telinga, infeksi kerongkong, jangkitan saluran kencing, pneumonia, dan gonore. Minyak kelapa dara juga berkesan dalam mencegah kulat dan ragi yang menyebabkan candida, jangkitan kulat kronik, ruam lampin.


Hati : Kehadiran trigliserida rantaian sederhana dan asid lemak membantu dalam mencegah penyakit hati kerana zat yang mudah diubah menjadi tenaga apabila ia sampai ke hati, sehingga dapat mengurangkan bebanan pada hati dan juga mencegah penyimpanan lemak.


Buah pinggang : Minyak kelapa membantu dalam mencegah penyakit buah pinggang dan penyakit hempedu. Ia dapat membantu dalam memecah batu karang pada buah pinggang.


Diabetes : Minyak kelapa membantu dalam mengawal kadungan gula dalam darah, dan meningkatkan penghasilan insulin. Ini dapat membantu dalam penggunaan glukos didalam darah dengan lebih berkesan, sehingga mencegah dan mengubati masalah kencing manis atau diabetes.


Tulang : Seperti disebutkan sebelumnya, minyak kelapa meningkatkan kemampuan tubuh kita untuk menyerap mineral penting. Ini termasuk kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk menguatkan tulang. Dengan itu minyak kelapa dara membantu wanita yang terdedah kepada osteoporosis semasa mengalami proses monopos.


Penjagaan Gigi : Kalsium adalah unsur terpenting dalam gigi. Minyak kelapa dara dapat membantu memudahkan penyerapan kalsium oleh tubuh, membantu dalam mendapatkan gigi yang kuat. Minyak kelapa dapat membantu masalah kerosakan gigi.


HIV dan Kanser : Adalah dipercayai bahawa minyak kelapa memainkan peranan penting dalam merencatkan pembiakan virus HIV dan kanser pesakit.




Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca