Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Cara Atasi masalah WIFI ‘Limited Acess or No Connectivity’ pada Window 7

Bagi pengguna komputer, ada kala anda menghadapi masalah connection internet apabila muncul melihat pemberitahuan pop-up ini dalam taskbar sistem di sudut kanan bawah skrin komputer. Pemberitahuan ini muncul dengan tanda seru segi tiga kuning yang terdapat pada ikon sambungan rangkaian dalam taskbar sistem. Juga, teks pemberitahuan 'Limited or No Connectivity' boleh dilihat dalam Windows XP atau lebih awal versi Microsoft Windows.

Dalam Windows 7 dan Windows 8, tanda seru dalam segi tiga kuning adalah sama tetapi teks pemberitahuan itu adalah 'Tiada Akses Internet' dan ia dipaparkan hanya apabila penunjuk tetikus berlegar ke ikon rangkaian di taskbar sistem.

Pemberitahuan 'Limited or No Connectivity' atau mana-mana teks lain seperti bermakna komputer disambungkan ke rangkaian tetapi ia tidak dapat disambungkan ke Internet.


LANGKAH ATASI MASALAH LIMITED ACCESS WIFI

Pertama-tama, buka Control Panel (dari menu Start -> Control Panel) kemudian pilih Network and Internet, lalu Network and Sharing Center.

Kemudian klik pada Change adapter settings.

Kemudian klik kanan pada koneksi internet yang Anda gunakan, dan pilih Properties. Selanjutnya pilih Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) dan klik Properties.Setelah itu ubah seting DNS-nya menjadi 8.8.8.8 dan 8.8.4.4 dan klik OK.
Sepatutnya masalah limited access ini selesai.  

Selamat mencuba.

Zaquan,Qistina,Balqis,Najwa,Haikal dan Batrisha adalah nama – nama yang sering diganggu Jin

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Nama seperti Rozana, Suzana atau yang menggunakan nama ‘zana’, bunyinya memang enak didengar dan disebutkan tapi maknanya ‘berzina’ atau pun nama ‘wati’ yang berarti ‘bersetubuh’. Jadi hindarilah memberi nama anak dengan nama-nama tersebut. Satu pandangan Ustaz Sharhan iaitu pengamal perubatan Islam di Malaysia, memaklumkan lebih kurang 60%-70% orang yang datang berubat dengan beliau yang sering kali terkena penyakit misteri adalah bernama seperti nama di bawah ini. Berikut nama-nama yang sering digunakan yang ternyata merupakan nama-nama yang digunakan di kalangan kaum Jin:

1. Zaqwan/Zaquan
2. Qistina/Kistina
3. Balqis
4. Najwa
5. Haikal/Haiqal
6. Badrisha/Badlisha/Herisha


Dalam satu ceramah Ustaz Azhar Idrus memberi penjelasan bahawa memang tidak ada dalam Al-Quran nama -nama tersebut, tetapi selaku pengamal perubatan Islam (Ustaz Sharhan) beliau lebih tahu kerana beliau adalah orang yang selalu berurusan dengan Jin , mungkin kenyataan beliau betul sebab kita tak ada ilmu berkaitan ini.. beliau lebih arif mengenainya, jadi kita perlulah menghormati pendangan beliau selalu pengamal perubatan Islam. 

Walaubagaimanapun ramai masyarakat moden masakini seolah-olah tidak percaya dakwaan ini malah mempertikai dakwaan ini kerana tiada disebut dalam Al-Quran dan Hadis  tentang nama-nama anak jin tersebut malah ada yang mempertikai kreabiliti Ustaz Sharhan ini.
  Namun bagi admin, pandangan beliau selaku pengamal perubatan islam adalah satu pandangan yang jujur. Sekiranya ada pemilik nama-nama dia atas tidak mengalami masalah penyakit misteri semasa menjalani kehidupannya maka syukur alhamdulillah maka teruskanlah kehidupan dengan nama tersebut.Namun sebaliknya jika ada bayi/kanak-kanak yang diberikan nama seperti di atas menunjukkan tanda-tanda misteri maka sewajarnya mendapatkan rawatan islam.
 
Kesimpulannya adalah tidak salah jika anda bertekad juga hendak menamakan anak-anak anda dengan nama-nama di atas keranai adalah tidak wajib percaya nama seperti di atas tidak baik, namun tak salah jika kita mengambil kira pandangan seorang pangamal perubatan Islam kerana mereka lebih tahu berkaitan dengan penyakit misteri.Wallahua’lam

Dalam Kenangan : Komposer Datuk Adnan Abu Hassan 1959 - 2016

Dalam Kenangan : Dalam keadaan pasaran lagu tempatan dilambakkan dengan lagu-lagu yang tidak berkualiti dari segi penulisan lirik. Kehilangan komposer Adnan amat dirasai admin lebih-lebih lagi admin suka dengan lagu ciptaan beliau pada era 90 an awal tahun 2000. 

Malaysia sememangnya kehilangan sebutir permata di arena muzik tanahair.Komposer tersohor, Datuk Adnan Abu Hassan, 57, telah menghembuskan nafas terakhir pada jam 2.17 pagi di Hospital Selayang, di sini. Adnan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) di hospital berkenaan tengah malam semalam kerana serangan angin ahmar, diabetes dan kegagalan buah pinggang dan hanya bergantung kepada alat bantuan pernafasan.

Jenazah Adnan telah disembayangkan di Masjid Al-Falah dan dikebumikan di Sungai Ramal, Kajang.Keadaan kesihatan komposer yang pernah mencipta kegemilangan pada era 1980-an hingga awal dekad 2000 itu mula diperkatakan apabila dirinya dilihat lemah ketika muncul pada Anugerah MeleTOP, dua tahun lalu untuk memberi penghormatan kepada penyanyi tersohor, Datuk Siti Nurhaliza.

Adnan bin Abu Hassan dilahirkan pada 6 Januari 1959) merupakan seorang penerbit rakaman, penggubah lagu, penulis lirik, penyanyi dan pemuzik yang sangat berpengaruh di Malaysia. Beliau juga mempunyai dua orang adik iaitu Azlan Abu Hassan dan Azman Abu Hassan. Sebagai penerbit rakaman, beliau telah banyak menerbitkan lagu-lagu hit seperti "Sinaran" nyanyian Sheila Majid, dan "Janji Manismu" nyanyian Aishah . Lagu ciptaan beliau yang cukup popular antaranya "Bunga-bunga Cinta", "Camar Yang Pulang" dan "Di Persimpangan Dilema"

Sumbangan besarnya dalam industri hiburan melayakkan Adnan menerima pengiktirafan Anugerah Wirama pada Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-17 pada tahun 2010.


Al- Fatihah

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca