Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Cara Atasi masalah WIFI ‘Limited Acess or No Connectivity’ pada Window 7

Bagi pengguna komputer, ada kala anda menghadapi masalah connection internet apabila muncul melihat pemberitahuan pop-up ini dalam taskbar sistem di sudut kanan bawah skrin komputer. Pemberitahuan ini muncul dengan tanda seru segi tiga kuning yang terdapat pada ikon sambungan rangkaian dalam taskbar sistem. Juga, teks pemberitahuan 'Limited or No Connectivity' boleh dilihat dalam Windows XP atau lebih awal versi Microsoft Windows.


Dalam Windows 7 dan Windows 8, tanda seru dalam segi tiga kuning adalah sama tetapi teks pemberitahuan itu adalah 'Tiada Akses Internet' dan ia dipaparkan hanya apabila penunjuk tetikus berlegar ke ikon rangkaian di taskbar sistem.

Pemberitahuan 'Limited or No Connectivity' atau mana-mana teks lain seperti bermakna komputer disambungkan ke rangkaian tetapi ia tidak dapat disambungkan ke Internet.


LANGKAH ATASI MASALAH LIMITED ACCESS WIFI

Pertama-tama, buka Control Panel (dari menu Start -> Control Panel) kemudian pilih Network and Internet, lalu Network and Sharing Center.

Kemudian klik pada Change adapter settings.

Kemudian klik kanan pada koneksi internet yang Anda gunakan, dan pilih Properties. Selanjutnya pilih Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) dan klik Properties.Setelah itu ubah seting DNS-nya menjadi 8.8.8.8 dan 8.8.4.4 dan klik OK.
Sepatutnya masalah limited access ini selesai.  

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca