Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Cara daftar Portal MyASNB dan Semak ASB Secara OnlineAssalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Tahukan anda Amanah Saham Bumiputra (ASB) tidak lagi menggunakan buku akaun untuk tambah pelaburan, keluar duit atau kemaskini ?  Jadi tiada lagi cetakan rekod transaksi dan juga baki terkini dalam buku akaun yang boleh disemak / rujuk. Agak menakutkan bukan.

Walau bagaimanapun semakan masih lagi boleh dilakukan, iaitu di kaunter dan juga secara online melalui Portal MyASNB. Bukan hanya ASB, malah portal ini memberi akses kepada kesemua produk unit amanah ASNB iaitu ASB, ASB2, ASW 2020, ASM, AS1M, ASD, ASN, ASN2, ASN3 dan ASG.

Apa yang admin lakukan ialah admin bawa buku ASB yang lama bersama kad pengenalan ke pejabat POS dan beritahu nak kemaskini nom akaun ASB yang baru 12 digit.Jangan lupa isi borang kemaskini maklumat MYASNB untuk nombor telefon bagi tujuan penghantaran TAC.  Setelah selesai balik ke rumah dan buka laman web MyASNBUntuk mengakses perkhidmatan online yang ditawarkan MyASNB, anda hendaklah terlebih dahulu mendaftar sebagai pengguna MyASNB menerusi laman web di atas. 

Ikuti langkah-langkah berikut untuk mendaftar akaun MyASNB:
1.    Semak nombor akaun ASB anda yang baharu (12 digit) dan kemaskini nombor telefon bimbit (untuk penghantaran TAC) di cawangan atau agen ASNB. Gunakan nombor akaun baharu ini bila mendaftar.
2.    Pergi ke www.myasnb.com.my/.
3.    Klik pada pautan "Mari daftar Portal MyASNB Sekarang".
4.    Ikuti langkah-langkah seperti di arahkan untuk mendaftar. Setelah selesai pendaftaran, kata laluan sementara akan diberikan.
5.    Setelah akaun Portal MyASNB anda diaktifkan, lakukan log in kali pertama (klik pada pautan ‘Log Masuk Kali Pertama’) dengan menggunakan ID Pengguna dan kata laluan sementara. Selepas itu, sistem akan meminta anda supaya menukar kepada kata laluan yang baru.
6. Selepas itu,anda cuba login balik dengan kata laluan yang baru.Tahniah anda telah berjaya.Anda boleh semak baki akaun anda.Jika anda ada 2 akaun iaitu ASB dan Wawasan maka ianya akan tertera pada skrin  monitor. 

Tips guna dapur kaca elak meletup tiba-tiba

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Kebelakangan ini ada beberapa kes dapur kaca atau glass stove meletup ketika digunakan.Post kali ini admin nak kongsi pengalaman ibu admin pernah menggunakan dapur kaca dan ianya meletup ketika digunakan.

Punca kejadian adalah disebabkan ibu admin memasak dalam tempoh yang lama dan menggunakan periuk besar. 

 Tak kiralah sama ada dapur kaca anda jenis jenama mahal atau cap ayam ataupun dimaklumkan oleh penjual kaca jenis tempered glass yang tahan lasak.Apa apa pun ia tetap kaca dan kemungkinan besar akan meletup jika salah cara penggunaannya. 

Admin ingin menasihatkan anda sebagai pengguna agar menggunakan peralatan ini dengan betul.

Harus diketahui bahawa glass stove sebenarnya bukan kegunaan lasak. Ia lebih kepada 'perhiasan' atau kegunaan dapur kering aka dry kitchen.Oleh yang demikian anda kena pastikan :-

1. Maksimum penggunaan hanya 2jam.

2. Tidak digunakan pada suhu maksimum tinggi.

3. Tidak sesekali mengelap atau membersihkan dapur ini menggunakan kain basah ketika ia masih panas. Ia akan menyebabkan gelas yang panas retak seribu apabila menerima suhu rendah dari kain basah.

4. Jika anda melihat dapur kaca anda mengalami retak seribu. Cuba hadkan atau hentikan penggunaan bagi menggelakkan kejadian dapuĊ• meletup.

5.Buka ruang bawah dapur untuk pengaliran udara panas agar tidak memberi tekanan kepada dapur ini.

6. Selepas memasak, usah tinggalkan periuk / kuali atas tungku dapur ini. Beban yang berat memberi tekanan keatas bahagian kerangka kaca. Ia mengakibatkan bahan lebih cepat reput/retak/rosak. 

Harap info ringkas ini dapat membantu anda sebagai pengguna dapur kaca.

In sha Allah..

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca