Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Free Bitcoin

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Tips servis kereta sebelum balik raya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari raya akan menjelang tiba.Sudah pastinya gambar kampung halaman menjadi tempat untuk pulang berhari raya. Kereta,MPV malah motosikal merupakan kenderaan yang menajdi pilihan selain bas,keretapi dan akpal terbang. namun begitu bagi yang kampung halaman yang jaug baratus batu sudah pasti keadaan kenderaan wajib diselenggara sebelum menggunakannya bagi mengelakkan malang tidak berbau.Jadi apa yang anda perlu tahu berkenaan pemeriksaan yang perlu dilakukan untuk menghadapi perjalanan yang jauh?


1. Periksa tahap dan keadaan minyak enjin

Ini untuk mereka yang telah membuat penukaran minyak enjin terlebih dahulu sebelum ini. Pastikan minyak enjin berada pada tahap antara ‘Max’ dan ‘Min’ pada dipstick. Tambahkan minyak pelincir jika perlu. Juga perlu dipastikan minyak enjin tersebut tidak bercampur dengan air (menjadi seakan warna teh tarik). Jika itu berlaku, berita buruk buat anda kerana air dari sistem penyejukkan enjin telah bocor ke dalam enjin, dan sudah tentu enjin anda perlu dirombakrawat (overhaul).

2. Periksa tahap dan keadaan bendalir brek

Pastikan minyak brek juga berada pada tahap antara ‘Max’ dan ‘Min’. Jika didapati bendalir tersebut berada pada tahap terlalu rendah dan anda dapati pedal brek anda perlu dipam terlebih dahulu sebelum mendapat tekanan yang diperlukan, ini bermaksud ada kebocoran berlaku pada sistem hidraulik brek anda. Kehilangan tekanan juga boleh disebabkan kerana wujudnya udara dalam sistem hidraulik brek, maka proses bleeding perlu dilakukan untuk membuang udara dalam sistem tersebut.

Jika tiada kehilangan tekanan dirasakan tetapi bendalir tersebut berada pada tahap rendah, ini bermaksud pad brek anda sudah menipis. Tambahkan bendalir brek, tetapi jangan sehingga pada paras maksimum jika pad brek masih boleh digunakan. Ini kerana bendalir brek tersebut akan melimpah keluar jika pad brek baharu ditukar kelak.

Minyak brek perlu ditukar sekiranya ia kelihatan sangat kotor atau ia telah digunakan dalam jarak 40,000 km atau dua tahun. Bendalir brek adalah diasaskan dari bahan glikol, dan ia cenderung untuk menyerap air dari atmosfera. Jadi jika terlalu lama minyak brek tidak ditukar, ia akan menyebabkan brek gagal berfungsi sepenuhnya dan mungkin juga menyebabkan pengaratan berlaku dalam sistem brek yang bukan sahaja akan menyebabkan kebocoran, ia mungkin juga akan menyebabkan omboh pada angkup dan pam brek tersekat (jammed).

3. Periksa tahap dan keadaan bendalir transmisi automatik (ATF)

Tidak semua transmisi automatik mempunyai dipstick untuk memeriksa tahap ATF ini. Cara untuk memeriksa tahap bendalir ATF adalah berbeza dengan cara memeriksa tahap minyak/bendalir lain. Ini kerana tahap ATF adalah berbeza pada keadaan sejuk dan keadaan panas (suhu bekerja). Jika kereta anda belum dihidupkan dan enjin masih sejuk, pastikan tahap ATF berada disenggatan ‘cold’ pada dipstick.

Untuk memeriksa tahap pada keadaan panas pula, hidupkan enjin sehingga kipas radiator berfungsi (menandakan enjin telah sampai ke suhu bekerjanya), kemudian periksa dipstick, pastikan tahap ATF berada pada senggatan ‘hot’.

Pastikan ATF tidak bercampur dengan air (sebahagian kotak gear automatik mempunyai sistem penyejuk ATF yang turut melalui bahagian bawah radiator, berisiko untuk bocor dan menyebabkan air masuk ke kotak gear).

Semak buku manual anda untuk mengetahui berapa jarak perbatuan yang telah ditetapkan untuk menukar ATF (secara amnya ATF perlu ditukar dalam jarak 40,000 km sekali). ATF juga perlu ditukar sekiranya ia sudah terlalu kotor. Juga pastikan sistem kotak gear anda kerana untuk kotak gear automatik CVT (menggunakan bendalir CVTF) dan kotak gear klac berkembar menggunakan bendalir yang berlainan.

4. Periksa tahap dan keadaan bendalir stereng kuasa

Stereng kuasa juga menggunakan sistem hidraulik. Pastikan bendalir berada pada senggatan antara ‘Min’ dan ‘Max’. Jika cecair berada pada tahap sangat rendah, ada kemungkinan sistem stereng anda mengalami kebocoran pada saluran paip, pam, atau rak stereng itu sendiri. Bendalir tersebut juga perlu ditukar jika ia sudah terlalu kotor.

5. Periksa tahap dan keadaan cecair penyejuk radiator (coolant)

Sebelum memeriksa cecair dalam tangki radiator, periksa dahulu cecair pada tangki simpanan. Pastikan cecair berada pada senggatan antara ‘Min’ dan ‘Max’. Jangan tambah cecair melebihi senggatan ‘Max’ kerana cecair tersebut memerlukan tekanan atmosfera untuk menolaknya ke tangki radiator utama. Jika tangki simpanan langsung kosong, periksa cecair di dalam tangki utama. Buat pemeriksaan tekanan jika perlu, dikhuatiri ada kebocoran berlaku pada sistem penyejukkan.

Jika anda hanya menggunakan air biasa untuk sistem penyejukkan, air perlu ditukar sekiranya ia telah terlalu kotor. Untuk yang menggunakan cecair penyejuk pula, anda perlu menukarnya setiap 100,000 km perjalanan.

6. Periksa keadaan semua hos

Semua hos bermaksud kesemua hos termasuk hos sistem penyejukkan, hos vakum dan kesemua hos sistem hidraulik pada sistem enjin, sistem stereng kuasa dan sistem brek. Selain memastikan ia bocor atau tidak, tekan hos-hos tersebut dan pastikan ia masih fleksibel. Jika ia sudah keras, pastikan anda menukarnya kerana dikhuatiri akan patah semasa beroperasi pada tekanan tinggi.

7. Periksa keadaan semua tali sawat (belting)

Semua tali sawat bermaksud kesemua tali sawat yang memusingkan sistem alternator, pemampat (compressor) sistem penghawa dingin, kipas (sekiranya kereta anda tidak menggunakan kipas elektrik untuk sistem penyejukkan) dan pam air pada enjin. Pastikan ia tidak merekah, berbulu atau tanda-tanda lain yang kelihatan seperti hampir terputus. Periksa juga keadaan tali sawat pemasaan (timing belt) jika kereta anda tidak menggunakan sistem rantai pemasaan (timing chain).Tali-tali sawat ini biasanya perlu ditukar setiap 100,000 km, manakala untuk tali sawat pemasaan pula adalah berbeza mengikut pengeluar (rujuk buku manual kereta anda).

8. Pemeriksaan terhadap bateri

Pertama sekali, uji bateri dengan alat penguji bateri. Alat penguji bateri moden akan memberikan bacaan ‘bad and replace‘ sekiranya bateri tidak mampu menyimpan cas dengan baik. Tukar bateri segera kerana bila bateri tersebut akan rosak sepenuhnya tidak boleh dijangka. Jangan pelik sekiranya bateri anda perlu ditukar setahun sekali kerana kereta moden dilengkapi dengan sistem penggera, kotak komputer enjin, kotak gear dan pelbagai lagi dalam sistem elektrikal badan yang memorinya masih berjalan – menghasilkan parasitic load – walaupun enjin telah dimatikan sepenuhnya.

Ia berbeza dengan Proton Iswara yang baterinya boleh bertahan sehingga lima tahun kerana parasitic load yang terhasil hanyalah pada sistem memori radio dan sistem penggera.Selain itu, kotoran pada terminal bateri juga perlu dibersihkan dan jika anda tidak menggunakan bateri maintenance free, periksa juga kadar air pada bateri tersebut.

Kementerian Kesihatan patut cadangkan guna pemanis stevia bukannya mengenakan cukai kepada minuman bergula (SSB)

Kementerian Kesihatan bercadang untuk mengenakan cukai kepada minuman bergula (SSB) yang diimport atau diproses di kilang dalam usaha mengurangkan jumlah penghidap penyakit kencing manis di negara ini.Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata ia merupakan satu daripada strategi yang dikenal pasti untuk mengawal penyakit tidak berjangkit berkaitan pemakanan.

"Walau bagaimanapun, cadangan cukai ini adalah tertakluk kepada persetujuan pihak Kementerian Kewangan," katanya menjawab soalan Senator Tan Sri Abdul Rahim Abdul Rahman yang ingin tahu cadangan kerajaan untuk melaksanakan cukai gula seperti yang dilaksanakan di Britain, pada sesi soal jawab sidang Dewan Negara hari ini.

Dr Hilmi berkata cadangan itu juga termasuk dalam strategi yang dirangka oleh kementerian melalui Pelan Tindakan Pemakanan Kebangsaan Malaysia III dan 'Policy Options' bagi tahun 2016-2025 untuk menangani masalah obesiti.Selain itu, beliau berkata kementerian juga mengadakan program Kelab Doktor Muda bagi pelajar sekolah rendah dan menengah termasuk di universiti yang menekankan cara pemakanan yang sihat serta kebersihan.

Katanya, kira-kira 3,000 sekolah rendah, 100 sekolah menengah dan tujuh universiti terlibat dengan program berkenaan."Di sekolah, memang ada program menu sihat dan kantin dilarang menjual makanan yang tidak berkhasiat termasuk kantin yang berada 40 meter dari kawasan luar sekolah," katanya.

https://www.malaysiakini.com/news/345542


Berdasarkan artikel di atas,admin rasa kehairanan mengapa pihak kementerian kesihatan tidak terfikir untuk mencadangkan pemanis stevia sebagai alternatif kepada penggunaan gula pasir yang sedia maklum akan memudaratkan jika ambil secara berlebihan.Pelik sungguh.

 

Minyak wangi lelaki paling popular untuk kegunaan malam hari

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pemakaian minyak wangi sepatutnya berbeza mengikut suasana.Sebab itulah pencipta minyak wangi antarabangsa menghasilkan minyak wangi untuk kegunaan harian,waktu santai,waktu malam dan sebagainya. 

Namun yang menjadi habit kita akan guna satu perfume sahaja untuk semua situasi dan ini menyebabkan ada sesetengan bauan minyak wangi yang dipakai macam serba tidak kena dengan keadaan situasi pemakai.Oleh itu,mari kita lihat perfume apakah yang sesuai untuk kegunaan malam hari.

Minyak wangi dicipta mengikut suasana.Bauan yang Sexy / Mysterious sesuai dipakai di waktu malam:




1. La Nuit De l'homme- Antara perfume yang terbaik dipakai untuk mendapat pujian daripada wanita. Sangat Sexy dan gunakan dengan berjaga2. Hanya untuk lelaki single. ;)







2. Viktor Rolf Spicebomb- Gabungan antara Tobacco dan Spices. Agak manis baunya. Mendapat anugerah perfume terbaik lelaki 2012.






3. Dolce and Gabbana The One-  Masculine dan Sexy.






4. Bvlgari Black- Leathery dan sesuai dipakai kalau keluar dating. Sexy.







5. JPG Le Male- Antara perfume yang digemari wanita bila dipakai lelaki. Antara perfume yang tahan lama. Tapi terlalu popular.





6. Paco Rabanne 1 Million- Perfume yang kuat dan juga digemari wanita. Sesuai dipakai ketika ada majlis keramaian atau senang cerita clubbing lah. Memang jadi tumpuan kalau pakai ni. Juga terlalu popular.







7. Midnight in Paris by Van Cleef Arpels- Sexy. Sophisticated. Classy. Ada bau leather. Tapi sangat susah nak cari. Kalau dapat perfume ni memang bertuah lah.



kredit to - iziqism

Minyak wangi lelaki paling disukai wanita untuk dipakai waktu siang hari

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Entri kali ini admin nak berkongsi dengan anda tentang perfume lelaki yang paling umphh untuk kegunaan siang hari.Minyak wangi kalau original memang mahal paling kurang RM 150 ke atas malahan ada harga mencecah ribuan ringgit sebotol.

Jadi di sini admin ingin kongsi minyak wangi lelaki yang paling umphh untuk di pakai di siang hari.Kalau ikutkan pengalaman, ini adalah list2 perfume yang banyak dapat compliment dari kalangan wanita. Perfume itu adalah seperti berikut:-


1. Creed Millesime Imperial- Sangat Clean dan pleasant; bau ada persamaan dengan Sean John Unforgivable




2. Chanel Allure Homme Sport- Terbaik. Fresh, citrusy dan classy.




3. Bvlgari Pour Homme- Fresh dan Clean.




4. Chanel Platinum Egoiste- Masculine. Bau opening agak keras. Tapi drydown terbaik.




5. Mugler Cologne- Fresh dan citrusy. Sesuai dipakai waktu panas.




6. Creed Green Irish Tweed- Antara perfume terbaik pernah dihasilkan. 

Perfume kegemaran George Clooney. Bau ada sedikit persamaan dengan Cool Water ketika 'dry down'



7. Terre d'Hermes- Woody dan citrusy. Juga antara perfume terbaik pernah dihasilkan.




8. Bleu de Chanel- A classic. Terbaik.



kredit to- iziqism

Bagaimana si suami belanjakan wang Bantuan Khas RM500 sempena persiapan raya Aidil Fitri

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah mengumumkan pemberian Bantuan Khas Kewangan RM500 kepada 1.6 juta penjawat awam sebagai persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri.Bantuan khas RM250 akan turut dinikmati 743,000 pesara kerajaan sebagai menghargai jasa perkhidmatan mereka.Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat pada 13 Jun ini yang melibatkan anggaran peruntukan kewangan RM1 bilion.

Sebagai ketua keluarga penjawat awam, bantuan khas RM 500 yang diberikan oleh kerajaan akan digunakan sebaik-baiknya untuk persiapan hari raya.Oleh itu mari kita lihat perkara-perkara yang BIASA dibelanjakan menggunakan RM 500 tersebut.

 1. Baju raya untuk isteri - RM 100

Kebiasaanya duit peruntukkan baju raya untuk isteri adalah wajib di mana paling kurang sepasang baju kurung,sehelai tudung dan sepasang kasut.Biasanya si suami belanja RM 100 untuk si isteri bagi membeli barang keperluannya.Walaupun dilihat macam tidak mencukupi tetapi hakikatnya si isteri kena terimalah seadanya.

2. Baju Raya anak-anak (contoh 3 org anak bawah 12 tahun ) - RM 200

Kemudian si suami melihat keperluan baju raya anak-anak.Mempunyai anak-anak kira-kira 3 orang kebiasannya.Jumlah yang dibelanjakan dalam RM 200 sama ada beli baju melayu ataupun pakaian kasual.Anggaran kos sekepala dalam RM 65.00.Walaupun dilihat macam tidak mencukupi tetapi hakikatnya anak-anak kena terimalah seadanya kemampuan ayahnya itu. 

3.  Duit raya - RM 100

Adalah satu kemestian duit raya juga diperuntukkan bagi sanak saudara yang datang ke rumah bila berhari raya nanti.Dengan duit raya RM 1 seorang dilihat cukup untuk menampung 100 orang kanak-kanak.Duit raya 50 sen masih ada lagi mungkin di kampung tetapi kalau di bandar RM 1 pun dikira low class oleh kanak-kanak masa kini.Sabo je lah.

4. Kuih raya/Hidangan raya - RM 100

Takkan meriah hari raya kalau kuih raya tiada disajikan.Paling tidak kuih samperit,maruku,kekacang,ketupat,lemang dan sebagainya.Hidangan hari raya pertama biasanya perlu bagi mengimbangi kuih raya yang tidak banyak.Biasanya menu paling popular adalah laksa dan bihun sup.Dengan budget yang ada itulah diharapkan dapat menu seadanya di hari raya nanti.


Kesimpulannya, mungkin cara belanja yang admin tunjuk di atas mungkin tidak sama dengan semua orang namun pada hemat admin itulah antara perkara-perkara yang bermain di fikiran si suami bila berhadapan dengan persiapan raya terutama yang mempunyai isteri surirumah sepenuh masa.Sekian.

Dekoder Skybox F3 rosak setelah 4 tahun berkhidmat menyediakan saluran alternatif Astro

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

4 tahun yang lalu admin diperkenalkan oleh rakan tentang satu alternatif untuk mendapatkan channel Astro dengan harga murah.Rakan admin memperkenalkan Skybox dekoder pada admin.

Dengan harga dekoder pada waktu itu dalam RM 250 seunit dan harga penyediaan perkhidmatan alternatif(Cline) yang berharga RM 30-40 sebulan untuk dapatkan semua channel astro dengan syarat ada talian streamyx.Pada waktu itu memang teruja sebab admin pelanggan Astro bagi pakej paling murah RM 30++ sebulan kalau tak salah.Admin telah mengorak langkah untuk mencubanya dan menukarkan pakej Astro yang sedia ada ke pakej Njoi dengan bayar RM99 sahaja bagi proses pertukaran tersebut.

Admin difahamkan siaran alternatif astro ini boleh diumpamakan "hanya seorang melanggan pelan internet dan berkongsikan internetnya itu kepada semua orang menggunakan Wifi".Sama juga macam saluran alternatif Astro ini di mana Wifi yang digunakan adalah satu server komputer untuk berkongsi siaran dengan menghantar signal melalui talian internet.Siaran pilihan utama admin sekeluarga adalah channel HBO,Cinema,Fox,Citra,cartoon dan sport.

Dalam 4 tahun pakai perkhidmatan alternatif ini memang banyak suka duka.Yang suka adalah admin dapat semua channel astro tanpa perlu keluarkan wang bulanan sehingga ratusan ringgit.Yang duka pula,siaran alternatif ini kadangkala tidak smooth macam siaran Astro sebenar di mana adakala siaran yang diterima jadi hang(srambler) seminit dua atau bergelap terus(tiada siaran).Pernah sekali admin merasai zaman bergelap selama 4-5 bulan di mana saluran alternatif ini tidak berfungsi disebabkan Astro mengemaskini servernya yang telah menyebabkan berlaku kepincangan teknikal kepada pihak penyedia alternatif ini.

Pada 5 jun 2016,dekoder skybox f3 admin telah menghembuskan nafasnya yang terakhir apabila tidak lagi berfungsi.Pada hemat admin denga harga dekoder itu agak berbaloi selama 4 tahun ianya berkhidmat untuk admin.So pada waktu terdekat ini siaran Njoi menjadi backup admin.Jadilah,asalkan ada siaran.Hahahaha.

Artikel Paling Popular Bulan Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca