Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

ETS Platinum tiada lagi sediakan snack rail untuk penumpang ?

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Baru-baru ni admin balik Alor Setar naik ETS kerana tak larat bawa kereta selama 3 jam setengah untu...

Post Paling Popular Minggu Ini

Pengundi Kali Pertama ? Tips Terbaik Untuk Anda


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Admin nak berkongsi tips bagi pengundi yang akan mengundi kali pertama.Admin pun adalah pengundi kali pertama jugalah.Sebelum ini admin pernah bertugas dengan SPR bagi pilihan raya yang lalu dan pernah merasa menjadi Ketua Pusat Mengundi dan juga Kerani Tempat Mengundi dan proses pengundian admin ketika itu melalui undian pos. Namun untuk kali ini,admin ingin merasa suasana mengundi sebenar.

Jadi,di sini admin menyeru sesiapa saja yang layak mengundi,ambillah peluang balik ini mengundi.Bagi yang mengundi di kampung halaman sendiri yakni jauh dari tempat kerja.Ambillah cuti tambahan memandangkan tarikh mengundi jatuh hari Ahad pada 5 Mei 2013.Admin tidak pasti kenapa SPR tetapkan hari Ahad sedangkan hari Sabtu lebih baik.Apa apa pun tindakan SPR itu,janganlah ianya jadi penghalang bagi anda menggunakan hak anda sebagai rakyat Malaysia untuk memilih parti bagi membentuk kerajaan Persekutuan.Ingatlah undi adalah satu tanggungjawab.

Jadi bagi anda yang kali pertama hendak membuang undi, ada beberapa yang anda perlu tahu.



1. Buat Semak di laman web SPR.
Mudah sangat nak semak daftar pemilih. Pergi terus ke daftarj.spr.gov.my dan masukkan No. KP. Kenal pasti lokasi  DUN dan Parlimen anda. Harus diingatkan kedua-dua lain orang. DUN untuk tentukan Kerajaan Negeri. Parlimen untuk tentukan Kerjaan Persekutuan.Pastikan tempat mengundi. Tempat mengundi dan kawasan mengundi adalah 2 perkara berbeza.Di dalam semakan SPR yang terbaru sudah diterangkan tempat mengundi anda.

2. Datanglah awal pada hari mengundi.
Kalau datang lambat kena beratur tengah panas. Boleh jadi 2-3 jam. Kalau datang pagi, tak payah tunggu pakai payung. Tetapi dinasihatkan bawak kipas elektronik atau tangan, air dan penutup telinga. Kadang-kadang penyokong parti bersorak bagai gila di luar dewan.



3. Buang undi dengan bijak.
Undilah mengikut kesesuaian calon. Jika anda tidak pasti siapa nak undi, jangan menyusahkan orang dengan merosakkan undi (pangkah 2 calon, tidak pangkah etc). Tak payah datang terus lagi baik.


Ingatlah, undi adalah rahsia.


BAGI YANG ANDA YANG MASIH RAGU-RAGU ATAU BERBELAH BAGI UNTUK BALIK MENGUNDI.BACA DI BAWAH INI DAN FIKIRKAN MASAK-MASAK.

PS: Sila "share" jika maklumat ini membantu anda.Terima kasih

Kebaikan Amalan Menghisap Shisha / Hookah

Shisha telah digunakan secara luas oleh berbagai usia dari semua kelas sosial, dan secara sosial lebih diterima oleh wanita daripada rokok. Hal ini diyakini dapat mempererat persaudaraan dan kekeluargaan. Telah dilaporkan lebih dari 100 juta orang di dunia telah merokok shisha setiap hari.

Shisha bukanlah suatu alternatif yang aman sebagai pengganti rokok. Hal tersebut dibuktikan dalam suatu penelitian yang membuktikan di dalam shisha terdapat zat-zat toksik seperti karbonmonoksida, nikotin, nitrogen, tar, asam nitrat, aldehid, formaldehid dan lain-lain.




Hookah: adalah suatu paip air yang digunakan untuk menghisap tembakau melalui air dingin. Nikotin dipanaskan di dalam wadah seperti mangkok yang terletak di bagian atas hookah dan asapnya disaring melalui air di bagian bawah hookah. Nama lain hookah antara lain water pipe, goza, hubble-bubble, borry, archile dan narghile.
 
Shisha adalah nikotin yang dihisap dalam hookah. Ada variasi rasa dalam shisha seperti apel, plum, kelapa, mangga, strawberry dan lain –lain.
 
Vase : water receptacle, biasa terbuat dari kaca atau dapat juga dibuat dari plastic, atau akrilik.
 
Hookah hose : terbuat dari plastik atau karet dengan struktur logam yang member bentuk tube, ada yang dapat dicuci dan tidak dapat dicuci
 
Bowl Grommet : terbuat dari keramik, clay, atau metal. Ini digunakan sebagai tempat tembakau yang akan dihisap.
 
Pipe stem : merupakan tempat hookah hose, menghubungkan dengan bowl, vase and hose. Juga mendinginkan asap.
 
Air valve : terdiri dari logam dan ball bearing. Ketika dihisap, air valve untuk pembuangan dari asap. Hal ini berguna pada saat tembakaunya mulai panas dan asapnya terasa terbakar



Kesimpulan, Jauhi Shisha...

Pelaburan emas jangka panjang rugi? Di mana silapnya

Emas merupakan logam yang sangat istimewa. Warnanya yang menarik serta kesukaran mendapatkannya menyebabkan ia dianggap bernilai oleh manusia. Selain daripada dijadikan barang kemas emas juga menjadi penyimpan kekayaan yang paling unggul. Ini kerana ia tidak boleh dibinasakan dan tidak akan hilang nilainya.

Justeru, menyimpan emas sebagai satu pelaburan merupakan tindakan yang amat bijak. Ini kerana nilainya sentiasa meningkat di dalam jangka masa panjang. Pelaburan Emas ialah membuat pelaburan dengan menggunakan emas. Emas ini boleh jadi dalam bentuk fizikal atau membuka akaun simpanan emas di bank. Emas dalam bentuk fizikal terdiri daripada dinar emas, jongkong emas dan barang kemas.


Itu adalah perkara asas yang perlu diketahui bagaimana pelaburan ini boleh memberi anda pulangan. Perlu diingatkan bahawa pelaburan emas adalah satu pelaburan jangka panjang. Tempoh yang sesuai untuk melihat keuntungan ialah selepas 12 bulan kerana emas ialah komoditi, jadi setiap hari akan ada turun dan naik harga. Kita sebagai pelabur emas boleh menggunakan kesempatan ini untuk membeli pada harga rendah dan tunggu harga emas akan tinggi selepas 12 bulan. 

Berikut adalah 10 kesilapan atau perkara yang harus anda elakkan dalam pelaburan emas.

Kesilapan #1: Melabur ikut-ikut tanpa ilmu. Ingat, lagi tinggi ilmu, lagi banyak untung anda akan dapat dalam mana-mana pelaburan. Baca at least 1 buku pelaburan emas yang ada kredibiliti sebelum bermula dan datanglah ke mana-mana talk tentang pelaburan emas.

Kesilapan #2: Tunggu harga emas paling rendah untuk buat belian pertama. Anda tak akan faham bila harga emas rendah selagi belum buat belian pertama sebab anda belum ada benchmark tersendiri. Cara yang lebih baik ialah beli dulu at least 1 dinar, dan lepas tu barulah boleh monitor harga. Untuk makluman anda, technical analyst harga emas yang paling pakar sekalipun tak tahu bila harga emas paling rendah.

Kesilapan #3: Membeli barang kemas. Barang kemas PERHIASAN biasa bukanlah emas pelaburan. (1) Harga emas perhiasan lebih tinggi dari emas pelaburan dan (2) kos upahnya boleh dimanipulasi oleh kedai emas. (3) Spread atau susut nilainya juga tinggi bila nak jual balik, iaitu sekitar 25%. Kecuali barang kemas khas yang dikeluarkan untuk tujuan pelaburan seperti barang kemas i-series Public Gold dan Sri Ayu. Rujuk artikel "Barang Kemas vs Emas Pelaburan, Mana Lebih Untung?" untuk lebih faham topik ni.

Kesilapan #4: Membeli gold coin dan gold bar di kedai emas. Harganya lebih tinggi dari emas pelaburan lain sebab ia dijual mengikut harga Persatuan Pekedai Emas i.e. www.fgjam.org.my, dan banyak syarat yang cerewet seperti tak boleh buka seal dsb. Kalau buka seal, emas tu boleh susut nilai sehingga 25%.

Kesilapan #5: Beli emas dengan duit yang nak digunakan dalam masa terdekat. Emas adalah pelaburan jangka sederhana dan jangka panjang. Minimum setahun. Kalau beli hari ini, bulan depan nak jual balik, anda mungkin rugi atas spread (susut nilai) sekitar 4% - 10% kalau harga emas tak naik banyak. Apatah lagi kalau harga emas jatuh. Jadi, kalau nak beli emas, guna duit yang memang tak pakai at least setahun.

Kesilapan #6: Pinjam duit untuk beli emas. Pelaburan sebenar ialah menggunakan duit lebihan yang tak digunakan, bukan dengan cara meminjam. Daripada duit tu tak dimanfaatkan dan dimakan inflasi, lebih baik melabur. Kalau tak ada duit, lebih baik berniaga, bukan melabur.

Kesilapan #7: Membeli emas paling murah, tanpa ambil kira faktor lain. Emas paling murah, jual balik pun murah. Kena ambil kira juga kadar spreadnya (susut nilainya), permintaannya, syarat-syarat jual baliknya, ketulenannya, kredibiliti pengeluar dsb. Sebagai contoh, emas Public Gold dan Dinar Kelantan bukanlah paling murah, tapi ia adalah emas berpermintaan tinggi dan mempunyai kredibiliti yang tinggi. Senang beli, senang jual balik. Sila rujuk artikel "5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan".

Kesilapan #8: Pajak emas tanpa alasan kukuh dan tak faham teknik yang betul. Terbukti, lebih ramai orang rugi berbanding buat untung dengan memajak emas di ar-rahnu. Umumnya, teknik memanipulasi pelaburan emas cara memajak di Ar-Rahnu hanya sesuai pada 2 situasi sahaja; (1) Harga emas turun banyak secara mendadak, (2) Duit pinjaman ar-rahnu digunakan untuk perkara yang menguntungkan, melebihi kos pajakan seperti untuk pusing modal bisnes. Dan antara tips penting untuk memajak emas di Ar-Rahnu, kalau nak pajak 5 keping emas, buat 5 surat pajak supaya senang nak tebus satu persatu nanti. Ingat, 1 emas, 1 surat pajak. Rujuk artikel "9 Tips Penting Memajak Emas Di Ar-Rahnu" untuk faham topik ni.

Kesilapan #9: Membeli emas fizikal di bank. Biasanya emas pelaburan di bank sangat cerewet & berseal. Mereka tak terima balik kalau seal dibuka, calar, kemek dsb bila nak jual balik. Kalau tak boleh buka seal, maksudnya tak boleh pajak! Dan kalau bank tak terima bila nak jual balik, anda akan rugi 25% kalau jual sebagai 'used gold' di kedai emas.

Kesilapan #10: Menjual emas ditempat yang salah. Emas senang dijual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa, tapi tempat terbaik menjual emas ialah di mana anda membelinya sebab anda akan dapat harga tertinggi. Sebelum beli, fahami dulu syarat jualan baik, dan spread (susut nilai) yang dikenakan daripada harga semasa.

#11: Menyertai SKIM PELABURAN EMAS yang menjanjikan pendapatan tetap. Untuk makluman sahabat, kaedah sebenar pelaburan emas ialah macam beli barang kemas jer. Beli harga rendah, jual masa harga tinggi. Kalau ia menjanjikan pendapatan bulanan secara tetap, kena hati-hati sebab kebanyakkan SCAM/ PENIPUAN pelaburan emas beroperasi cara macam tu.

Sumber

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca