Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Smartphone bawah RM 300 antara Huawei Honor Y5C vs ASUS Zenfone GO 4.5' vs Samsung Galaxy J1 Ace

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini admin nak berkongsi anda diluar sana yang ingin mencari smartphone  budget rendah iaitu bawah RM 300 - RM 350.Biasalah smartphone jenis ini menjadi pilihan para pelajar peringkat sekolah mahupun muda mudi dan tak dilupa juga golongan veteran.Kebiasaanya bagi smartphone low- spec budget ini menampilkan dengan RAM hanya 512 dengan kualiti camera yang rendah.

Setelah digoogle banyak tempat rujukan seperti lelong.com.my dan lazada.com.my untuk panduan harga termurah bagi smartphone pilihan admin.Berdasarkan pemilihan admin terhadap aspek RAM dan camera secara khusus maka dapatkan disimpulkan bahawa inilah yang terbaik untuk anda jika anda ingin membeli smartphone budget rendah.Pilihan adalah mengikut susunan nombor.

Berikut adalah smartphone pilihan admin.

1. Huawei Honor Bee / Honor Y5C


Harga Asal dalam RM 350 tetapi sekarang ini anda boleh dapatkan dalam RM 260 sahaja melalui pembelian online samaada lelong.com,my ataupun di lazada.com.my.

Specfikasinya :-

4.5-inch WVGA (480 x 800) IPS display, 207ppi

Dual Sim, 3G, Wi-Fi 
1.2GHz Spreadtrum SC7741G quad-core CPU
Mali-400 MP2 GPU
1GB RAM
8GB internal storage
up to 32GB via microSD
8MP rear camera w/ LED flash
2MP front camera
Dual-SIM, Dual-Standby
1,730mAh battery
Android 4.4.2 KitKat w/ Emotion Lite 3.0 UI
143 g 2. ASUS Zenfone GO 4.5' (ZB452KG)

 

Model ini menjadi pilihan admin memandangkan specfikasinya memenuhi kehendak admin.Terdapat dua versi smartphone ini iaitu perbezaan pada specfikasi camera iaitu 5MP Camera + VGA Front Camera/8MP Camera + 2MP Front Camera dan harga juga berbeza. Admin fokus pada versi 5MP Camera + VGA Front Camera kerana harganya dibawah RM 300.Akan tetapi ada  penjual Online ada serendah RM 280.Kekurangannya berbanding Honor Y5C adalah kamera depan hanyalah 0.3 mp.Zaman sekarang paling kurang kamera depan 2mp untuk kegunaan selfie.Apapun ianya masih smartphone yang menarik.

Specfikasinya :-

4.5 inch 480 x 854 pixels (~218 ppi pixel density)
1GB RAM ,
Dual-SIM, Dual-Standby
1.2 GHz Quad Core
Qualcomm MSM8212 Snapdragon 200
5MP Camera + VGA Front Camera
8GB
internal storage
microSD, up to 64 GB (dedicated slot)
Android OS, v5.1 (Lollipop) 

 2. Samsung Galaxy J1 Ace


Bagi peminat smartphone jenama Samsung.Dengan harga RM 365 (yang paling terendah yang ditawarkan oleh Superbuy) mungkin menjadi pilihan anda.Cuma yang mendukacitakan pada zaman ini Samsung masih mempertaruhkan model ini dengan RAM hanya 768mb bagi versi model  J110G (Malaysia, Indonesia, Singapore).Selain itu memori dalam hanya 4gb berbanding Huawei Y5C adalah 8gb. Agak memalukan.Pada admin dengan harga RM 365 itu anda boleh dapatkan smartphone dengan specfikasi yang lebih baik.


Specfikasi Samsung Galaxy J1 Ace

Dual Sim, 3G, Wi-Fi

480 x 800 pixels (~217 ppi pixel density)
Quad-core 1.2 GHz
768 MB RAM, 4 GB inbuilt
1800 mAH Battery
4.3 inches, 480 x 800 px display
5 MP Camera with flash
Memory Card Supported, upto 64 GB
Android, v4.4

131 g (4.62 oz)


Kesimpulannya,belilah dengan bijak.Jika jenama jadi pertaruhan anda mungkin sanggup labur sedikit lagi wang untuk smartphone pilihan.Apapun admin pernah guna smartphone Huawei ada ianya tidak mengecewakan.

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca