Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Bentuk rawatan yang perlu dilakukan jika terkena heat stroke/strok haba

Strok haba sebenarnya ialah sejenis bentuk hipotermia, keadaan suhu badan meningkat lebih dari paras normal. Dalam erti kata lain, strok haba adalah penyakit berkaitan haba. Ia adalah satu kecemasan perubatan yang boleh mengancam nyawa disebabkan kegagalan peraturan suhu badan (thermoregulation) mekanisme.
Tidak seperti penyakit haba yang lain, strok haba dicirikan oleh ketinggian melampau suhu badan (hyperthermia) dan berkaitan pusat disfungsi sistem saraf dan disfungsi organ.

Strok haba tidak sama seperti serangan strok, sebaliknya ‘strok’ adalah istilah umum digunakan untuk menggambarkan aliran oksigen berkurangan kepada kawasan otak.
Jika anda melihat seseorang terkena strok haba maka anda panggil ambulans segera.Ketika anda sedang menunggu paramedik untuk datang,cuba ambil langkah awal dalam untuk membantu mangsa.Mangsa strok haba mesti menerima rawatan segera untuk mengelakkan kerosakan organ kekal.

  • Pindah pesakit ke kawasan yang teduh.
  • Kipas mangsa untuk menggalakkan peluh dan penyejatan. Letakkan pek ais tempat di bawah ketiak dan pangkal paha. 
  • Pastikan tempat itu pengudaraan yang baik. Gunakan kipas untuk menurunkan suhu badan
  • Jika mangsa mampu untuk minum cecair, berikannya minuman, tetapi pastikan ia tidak mengandungi alkohol atau kafein.
  • Jangan sesekali beri pesakit apa-apa ubat-ubatan tahan sakit, dibuang ibuprofen, aspirin atau acetaminophen (paracetamol, Tylenol).
  • Letakkan pesakit dalam tab bekas mandi yang sejuk.
  •   Perlahan-lahan mengurut kulit mereka bagi menggalakkan peredaran darah,


Hospital

Terdapat dua pilihan - kaedah penyejukan dalaman dan luaran.
 
Kaedah penyejukan luar
 
  • Mandi ais - mandi dipenuhi dengan ais dan air dan foilsithe direndam di dalamnya.

  • Penyejukan selimut dan ais - foilsithe yang dibalut dengan selimut dan penyejukan pek ais diletakkan di bawah ketiak, di sekitar kepala dan leher, dan di pangkal paha.

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca