Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Minyak RON91 bakal jadi pilihan rakyat Malaysia?

DI Eropah, klasifikasi keseragaman kelas bahan bakar petrol dibahagikan kepada tiga kelas utama iaitu 
RON91, RON95 dan RON98. Pembahagian itu dibuat berdasarkan jenis keperluan bahan bakar yang diperlukan pada setiap jenis enjin berlainan pengeluar.RON91 dicipta untuk enjin yang mampu menerima petrol berplumbum, RON95 untuk petrol tanpa plumbum yang juga disebut petrol premium dan RON98 atau disebut juga sebagai Super Plus atau Super Premium.

Apabila kerajaan bercadang untuk menggantikan minyak RON95 pada harga siling yang telah ditetapkan RM1.90 seliter sebelum ini ke minyak RON91.Ini adalah satu langkah kerajaan dalam usaha mengurangkan kos yang perlu ditanggung dalam pemberian subsidi RON 95.Ini kerana harga RON95 tidak boleh diturunkan sewenang-wenang walaupun harga minyak pasaran menurun sebab ianya minyak bersubsidi.

Akan tetapi sejauh manakah harga minyak RON91 itu nanti dapat mengurangkan beban rakyat Malaysia yang rata-rata pengguna tegar minyak RON95?

 Soalan persoalan yang berminda di minda sekarang ini? Adakah.....

Mungkin rakyat akan menikmati harga yang lebih murah dari RM 1.90 seliter bagi RON95 kepada mungkin harga RM1.40 seliter bagi minyak RON91.
 atau

 Kerajaan hanya nak mengurangkan subsidi yang terpaksa ditanggung bagi RON95 dengan menperkenalkan RON91 tapi mengekalkan harga kadar siling RON 95 iaitu RM 1.90 seliter.


Sumber : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/RON95terikatsubsidi_bukanhargapasaran/Article/index_html

Dan yang pasti , minyak petrol RON 91 yang akan datang, pastinya kandungan oktana lebih rendah daripada biasa.  Apakah kesannya kepada prestasi kereta rakyat yang totally akan menggunakan RON91 itu nanti? Apa kata anda pula?

Tunggu dan lihat perkembangan seterusnya dari kerajaan.

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca