Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Astaxanthin Berkesan Dalam Rawatan Diabetis Tahap 2

Satu kajian menunjukkan bahawa Astaxanthin mampu mengurang dan mencegah Diabetis Jenis 2 dimana di dalam kes ini, pesakit mengalami kekebalan insulin tapa diketahui sebabnya. Dianggarkan terdapat hampir 6 juta penghidap diabetes di Malaysia dan jumlah ini terus meningkat saban tahun. Walaupun terdapat ubat untuk merawat penyakit ini, namun perlu diingatkan bahawamia hanya sekadar membantu mengurangkan kandungan gula di dalam darah tetapi tidak menyembuhkan penyakit. Ini yang menjadi buah fikiran dan ingatan semua orang apabila bercakap mengenai diabetes, mereka beranggapan bahawa ubat-ubat kecing manis membantu menyembuhkan penyakit mereka tetapi tanggapan ini salah sama sekali.

Anda perlu sedar bahawa ubat diebetes yang terdapat di pasaran dan hospital seluruh negara adalah masih lagi diperingkat ujia jangka masa panjang terhadap kesihatan manusia dalam mengurangkan kekebalan insulin di dalam badan. Ubat diabetes yang popular seperti Metformin didapati hanya membantu mengurangkan 31% kekebalan insulin dan sekiranya rawatan ini tidak berjaya, doktor akan menukar regim atau protol rawatan seperti meberi ubatan lain seperti Acarbos, Glucovance dan sekiranya masih lagi tidak berjaya, rawatan suntikan insulin menjadi pilihan terakhir. Antaranya, suntikan Mixtard, Actrapid, Insulatard, Humulin dan Novopen digunakan bergantung kepada tahap penyakit, umur dan lain-lain maklumat berkaitan penyakit dan pesakit. Kekebalan insulin ini menjadi tanda tanya kerana sehingga kini tidak terdapat satu pun jawapan yang kukuh mengapa ia terjadi dan apabila insulin tidak digunakan, badan akan memberi isyarat memerlukan insulin untuk mencernakan gula dalam darah. Oleh itu, pankreas akan menghasilkan lebih insulin sehingga pada satu tahap, ia tidak akan mampu menghasilkan insulin dan pada keadaan yang serius, pankreas akan rosak dan tidak berfungis lagi.

Oleh yang demikian, dalam mencari penawar kepada masalah ini, satu kajian dilakukan terhadap penghasilan  insulin badan tanpa meberi kerosakan kepada pakreas, malah membantu untuk melindungi pankreas telah dijalankan. Didapati bahawa Astaxanthin menembus jauh ke dalam pankreas dan membantu melindungi Beta-cell daripada musnah. Dengan keupayaan kuasa antioksidanya, didapati ia bukan sahaja melindungi Beta-cell dan pankreas malah membantu Beta-cell menghasilkan lebih insulin dan pada masa yang sama, mengurangkan kekebalan insulin di dalam badan. Penemuan ini membuka mata penyelidik untuk terus mengkaji dan menemui penawar diabetes memandangkan kajian ini masih di peringkat awal tetapi rata-rata penghidap diabetes yang telah mengambil suplemen Astaxanthin selama 3-6 bulan mendapati bahawa paras glukosa darah mereka menurun. 

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca