Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Kulit Pisang Rawat Jerawat,Psoriasis dan Ketuat

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Kali ini pula admin hendak berkongsi bab pisang pula. Biasanya, kita makan pisang tanpa mempedulikan tentang kulitnya. Kita mengupas kulit kemudian membuangnya terus, tanpa menyedari bahawa kulit pisang itu sebenarnya banyak khasiat.Sama seperti apabila kita makan buah anggur.

Biasanya bijinya akan kita ludah keluar tanpa menyedari bahawa biji-biji anggur itu jika dimamah dan ditelan, insyaAllah boleh menjadi penawar kepada penyakit kanser juga. Banyak sebenarnya rahsia ciptaan Tuhan yang perlu diselongkar dan dipelajari oleh manusia, jangan malas-malas.

Kulit pisang sebenarnya boleh digunakan untuk menghilangkan ketuat, mengurangkan bengkak atau radang akibat gigitan pepijat, dan memperbaiki tekstur keseluruhan dan tonasi kulit.Ia mengandungi lutein, antioksidan dan banyak kalium. Berikut adalah cara untuk memaksimumkan manfaat kulit pisang.

Bagaimana untuk menggunakan kulit pisang bagi merawat kulit :-


1 - Gunakan untuk membantu penyakit Psoriasis 
Penyakit kulit yang menyebabkan badan bertompok-tompok merah dan berkuping. Sapu bahagian dalam kulit pisang di kawasan yang terjejas dan walaupun ia akan menjadi merah pada mulanya, anda perlu melihat perbezaan pada kulit anda dalam masa beberapa hari.2 - Gunakan untuk menyembuhkan jerawat. 
Hanya gosokkan bahagian dalam kulit pisang ke atas jerawat anda, sama ada di muka atau badan, dan jerawat anda akan semakin hilang setelah digunakan beberapa kali. Adalah dicadangkan agar lakukan pada waktu malam supaya anda tidak berbau seperti pisang sepanjang hari.

3 - Merawat akibat terkena tumbuhan beracun. 
Sapu bahagian dalam kulit pisang ke kawasan yang terkena racun dan rasa gatal akan berhenti dan keradangan akan turun. Sapukan semula apabila diperlukan lagi. Ini adalah satu sebab yang baik untuk membawa beberapa biji pisang apabila anda mahu pergi berkhemah atau mendaki gunung.

4 - Merawat ketuat. 
Sapu bahagian dalam kulit pisang pada ketuat setiap malam selama seminggu dan anda akan melihat peningkatan. Ketuat Plantar telah bertindak dengan baik selain ini, dan ketuat lain boleh juga.

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca