Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Tips Mengecas Handphone


Kebiasaanya apabila membeli telefon baru,penjual akan menasihati supaya mengecas handphone sekurang-kurangnya 8 jam. Adalah lebih baik mengecas penuh bateri ketika pertama kali menggunakan handphone dan cabut pengecas bila sudah penuh bagi memastikan jangka hayati bateri handphone itu sendiri.

Kebanyakkan pengecas handphone boleh digunakan untuk beberapa jenis handphone. Ia boleh disemak dari spesifikasi pengecas yang ada di bahagian belakang pengecas. Tetapi adalah lebih hal ini dielakkan kerana setiap handphone memiliki jenis handphone dan pengecas tertentu.

Gunakan pengecas asli atau original. Jika pengecas sedia ada sudah rosak, beli yang original. Elakkan beli yang tiruan kerana banyak pengecas yang seperti original tetapi palsu.

Jangan selalu mengecas bateri menggunakan pengecas kereta, ini kerana spesifikasi pengecas kereta dan pengecas biasa berbeza. Arus yang dihasilkan dari kereta dan elektrik PLN sangat berbeza dan output kedua-duanya turut berbeza.

Proses mengecas juga menentukan ketahanan bateri. Jangan overcharging handphone anda. Kebiasaanya tabiat mengecas sepanjang malam adalah tidak baik untuk jangka hanyat bateri kerana bateri akan menjadi overheating dan lama ke lamaan bateri handphone akan cepat kong. Adalah lebih baik jika anda mempunyai pengecas yang menggunakan timer sensor panas yang akan memutuskan proses mengecas secara automatic apabila sudah penuh.Pastikan juga handphone yang dicaskan itu dalam keadaan off dan itulah yang terbaik.

external Phone battery
Trend terbaru mengecas handphone 

Alat ini digunakan untuk mengecas gadjet anda dimana jua anda berada terutamanya ketika travel..
tidak perlu risaukan bateri gajet anda kehabisan bateri..Gajet seperti smartphone/handphone/tablet pc/ipad/galaxy tab boleh mengecas pada bila bila  sahaja tanpa memerlukan power source (plug rumah). Dengan bersize kecil, External Phone Battery ini membenarkan pengecasan 2 gajet secara serentak kerana ada disediakan 2 port USB.Anda boleh dapatkan di kedai handphone berdekatan.

Contoh external Phone battery jenama Yoobau Power Bank yang bercapacity 11200MAH.


Apa yang dimaksudkan dengan 11200mAH ? maksudnya jika handphone anda memerlukan battery 1400mAH, bermakna dalam 1 masa, alat ini mampu mengecas sehingga 11200/1400mAH = 8 KALI !! Jadi anda tidak perlu risau lagi kalau nak masuk hutan 3-4 hari.Hehehehehe

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca