Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Makan Udang Bersama Vitamin C Meyebabkan Kematian Akibat Keracunan Arsenik Adalah Satu Pembohongan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Semua sedia maklum pernah menerima email suatu masa dahulu ataupun baru-baru ini yang memberi amaran kepada pngguna agar  tidak makan udang  ketika mengambil vitamin C kerana ia boleh menyebabkan tindak balas kimia yang boleh membawa kepada kematian mengejut akibat keracunan arsenik.

Kandungan email tersebut adalah tidak berasas dan karut sama sekali.Terdapat tiada rujukan yang boleh dipercayai bahawa sandaran tuntutan dalam mesej email tersebut dan tiada kematian dilaporkan seperti yang digambarkan. Gambar yang dimasukkan ke dalam mesej menunjukkan seorang wanita muda yang ditembak dan dibunuh dalam protes dan tidak mempunyai kaitan pun dengan keracunan arsenik.

Email berantai tentang amaran mesej kesihatan telah diedarkan sejak sekurang-kurangnya tahun 2001, sesiapa yang mengambil vitamin C tidak perlu makan udang (udang) kerana kedua-dua boleh bergabung dalam badan dan menyebabkan tindak balas kimia yang membawa kepada kematian mengejut dan ganas oleh arsenik keracunan. Mesej mendakwa bahawa vitamin C boleh menukar unsur-unsur bukan toksik dalam makanan untuk arsenik sekali gus menyebabkan keracunan dan kematian. Kandungan email menerangkan satu insiden di mana seorang wanita tiba-tiba meninggal dunia selepas makan udang dan mengambil vitamin C dan juga termasuk gambar kononnya menggambarkan muka berdarah keracunan arsenik mangsa malang selepas kematian beliau.

Walau bagaimanapun, tuntutan dalam mesej email itu adalah karut semata. Dakwaan bahawa vitamin C boleh mengubah unsur-unsur bukan toksik ke arsenik dan menyebabkan kematian tidak mempunyai asas fakta. Dan, ada telah tiada kematian dilaporkan atau penyakit yang berkaitan dengan gabungan kononnya toksik vitamin C dan makanan laut.

Selain itu, gambar dalam versi ini mesej tidak menggambarkan keracunan arsenik victim. Malah, gambar menunjukkan muka yang berlumuran darah Neda Agha Soltan yang telah ditembak dan dibunuh semasa protes pilihan raya di Iran pada Jun, 2009.

Arsenik adalah elemen semulajadi berlaku dan diedarkan secara meluas ditemui dalam tanah dan mineral. Ianya diambil pada oleh manusia melalui makanan, air atau udara. Seafood adalah penyumbang utama kepada arsenik dalam diet manusia. Walau bagaimanapun, arsenik yang paling dalam makanan diperbuat daripada bentuk yang kurang berbahaya organik bukannya bentuk organik lebih berbahaya. Membuat kesilapan tidak, arsenik pastinya toksik kepada manusia. Tahap rendah pendedahan arsenik boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan manakala pendedahan yang tinggi boleh menyebabkan kematian. Walau bagaimanapun, vitamin C tidak mempunyai ciri-ciri yang membolehkan ia ajaib mengubah unsur-unsur bukan toksik ke dalam arsenik.

Saintis perubatan telah, dalam beberapa kajian, mengkaji interaksi antara vitamin C dan arsenik. Ironinya, beberapa kajian perubatan telah mencadangkan bahawa pentadbiran vitamin C dan bahan-bahan lain digabungkan sebenarnya boleh memainkan berguna, jika terhad, peranan dalam counteracting ketoksikan arsenik kronik. Dan kajian lain telah disiasat bagaimana vitamin C digabungkan dengan trioxide Arsenik boleh meningkatkan keberkesanan dadah sebagai therap kanser. Tetapi, ada kajian yang boleh dipercayai telah mencadangkan bahawa vitamin C sebenarnya boleh membuat arsenik dalam badan kita dengan mengubah sifat-sifat kimia bahan-bahan bukan toksik lain. Tuntutan itu adalah lebih mirip kepada alkhemi daripada sains.

Memandangkan populariti makanan laut di seluruh dunia digabungkan dengan penggunaan meluas vitamin C tambahan, jika benar, keracunan maut itu akan menjadi perkara biasa. Jika gabungan adalah seperti berbahaya seperti yang diterangkan dalam amaran, walaupun orang-orang yang mengamalkan vitamin C daripada sumber semula jadi seperti buah-buahan sitrus - buah-buahan yang sering mengiringi makanan laut - mungkin akan mengalami sekurang-kurangnya beberapa gejala keracunan arsenik. Tetapi, seperti yang dinyatakan di atas, tiada laporan kematian atau penyakit yang disebabkan oleh gabungan ini kononnya maut vitamin C dan makanan laut.

Dan, sudah tentu, jika bahaya itu dalam apa-apa cara yang sebenar, amaran mengenai ia tidak akan mengedarkan hanya dalam bentuk media buruk worded dan tidak disahkan mesej e-mel atau sosial. Jika benar, bahaya akan menjadi sangat baik didokumenkan dalam laporan perubatan dan disiarkan media masa dan media cetak.

Secara ringkas, mesej adalah pembohongan.  Ia adalah penting bahawa pengguna Internet sentiasa memeriksa kebenaran amaran perubatan yang mereka terima sebelum mereka menghantar atau forward email kepada orang lain.

Jika anda menerima email mesej seumpama di atas, jangan sesekali forward kepada orang lain.

1 comment:

  1. New Diet Taps into Revolutionary Plan to Help Dieters LOSE 12-23 Pounds in Just 21 Days!

    ReplyDelete

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca