Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Kelebihan dan keburukan : Samsung Galaxy J7 pada harga Bawah RM 1000 adakah berbaloi untuk dibeli ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Admin setakat ini tak pernah pakai handphone jenama Samsung. Bagi admin harga handphone jenama Samsung agak diluar kemampuan. Namun begitu,baru-baru ini Samsung Galaxy J7 kelihatan menakjubkan ketika pertama kali admin melihat di Samsung Showroom Ipoh. Dengan saiz paparan skrin 5.5 inci HD Super AMOLED resolusi 1280x720 piksel (HD 720p: 267 ppi). Skrin Super AMOLED  mempunyai kelebihan dari penjimatan penggunaan tenaga bateri. 

 Samsung Galaxy J7 didatangi chipset pemproses OCTA-Core Exynos 7580 kelajuan pemproses 1.5 GHz (Intel Quad-Core Cortex-A57 kelajuan 1.5 GHz dan Intel Quad-Core Cortex-A53 kelajuan 1.5 GHz) dengan GPU Mali-T720, RAM memori, 1.5 GB, kapasiti memori dalaman 16GB dengan kapasiti memori kad microSD sehingga 128GB, menyokong kelajuan tinggi sambungan internet lebih 4G. Semua LTE dan spektrum 3G, sokongan untuk dua kad SIM (dwi-SIM), kapasiti bateri 3000. Ia turut menjalankan sistem operasi Android 5.1 Lollipop, serta antaramuka khusus TouchWiz.

Kekuatan utama Samsung Galaxy J7 ialah kamera belakang dengan resolusi 13 megapiksel bukaan lebar di f / 1.9 dan menyokong rakaman video  pada resolusi sehingga 1080p Full HD (1920x1080 piksel: 30 fps).Yang uniknya tentang  Samsung Galaxy J7, kamera depan juga dilengkapi dengan flash LED mengambil gambar selfie dengan kamera depan mempunyai resolusi 5 Megapiksel bukaan luas pada f / 2.2 dan sokongan untuk merakam video pada resolusi sehingga 1080p Full HD (1920x1080 piksel) secara berasingan.

 
Harga Samsung Galaxy J7 adalah RM 1000 sewaktu diperkenalkan. Jika anda tahu bahawa jualbeli secara online seperti di www.lelong.com.my di mana anda boleh beli Samsung Galaxy J7dalam RM900 lebih kurang.

Jadi di sini,adakah Samsung Galaxy J7 ini berbaloi dibeli dengan harga RM1000 ke bawah ? Mungkin dengan RM1000 ini anda boleh dapat yang lebih baik specfikasi dari Samsung Galaxy J7 ?

Apa-apa pun jom kita lihat info di bawah :-  

Kelebihan Samsung Galaxy J7:

1) Samsung Galaxy J7 mempunyai skrin 5.5 inci Super AMOLED. Anda tidak mendapat Super AMOLED dengan jenama lain. Manfaat utama Super AMOLED adalah untuk mengurangkan penggunaan penggunaan kuasa bateri.

2) Kamera hadapan 5 megapiksel yang mempunyai flash. Ia adalah benar-benar satu kelebihan untuk pengguna yang suka berselfies sama ada dalam keadaan cahaya yang rendah atau atas dalam gelap.

3) Kapasiti penyimpanan diperkembangkan yang boleh berkembang sehingga 128 GB dengan bantuan kad microSD.

4) Samsung Galaxy J7 mempunyai 64-bit chipset OCTA-core.

5) Kamera depan juga mempunyai keupayaan HD penuh untuk panggilan video.

6) Dengan kapasiti bateri 3000 mAh mampu bertahan lebih daripada 2 hari untuk pengguna biasa.


Keburukan Samsung Galaxy J7:

1) Harga yang anda perlu bayar terlalu tinggi dengan specfikasi yang ditawarkan berbanding jenama lain.

2) 1.5 GB RAM terlalu rendah untuk harga yang diberikan. Anda boleh mendapatkan 2GB RAM di separuh harga telefon ini.Malah telefon RM 500 boleh dapat 2GB RAM. Suatu yang agak memalukan di sini.


3) Sekali lagi, sensor suhu yang hilang. Ini jenis sensor adalah benar-benar penting untuk mengesan suhu telefon.

Kesimpulannya, anda pastinya boleh menilai sendiri sama ada

Samsung Galaxy J7 adalah berbaloi untuk dibeli?Jika tidak sila tinggalkan komen di bawah dan nyatakan handphone apa yang berbaloi dibeli dari Samsung Galaxy J7 dengan harga bawah RM 1000.
 

1 comment:

  1. J7 tak ada sensor kompas.kalau yang muslim agak kecewalah sekiranya ingin tahu arah kiblat, dengan menggunakan kompas kiblat tetapi ia tidak berfungsi pada samsung j7

    ReplyDelete

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca