Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Cara Marketing Penjualan Huawei Honor 3c menimbulkan rasa tidak puas hati pembeli

Menjadikan kebiasaan bagi sesuatu produk apabila dilancarkan secara rasmi dan menerima sambutan hangat dan laris penjualannya. Kebiasaanya pihak syarikat akan menambah pengeluaran untuk menampung permintaan yang sedia ada. Namun apa yang admin lihat kepada situasi Huawei Malaysia yang melancarkan produk terbaru iaitu Honor 3C di mana sambutan terhadap smartphone ini amat luar biasa.

Dalam masa yang sama Huawei Malaysia turut mengambil peluang untuk melancarkan Vmall.my , apa yang dipanggil "platform eCommerce baru" (bagaimana kita panggil kedai online ), yang khusus bagi rakyat Malaysia untuk membeli produk Huawei di atas talian di samping penjualan di kedai telefon terpilih terutamanya Honor 3c ini..

Apa yang berlaku sekarang adalah selepas pelancaran rasmi, Honor 3c telah habis dijual di kedai Vmall.my sendiri. Agak sukar untuk mendapatkan stok baru bagi handphone Honor 3c ini di mana-mana kedai handphone dengan alasan kehabisan stok. Pembeli terpaksa menunggu berhari-hari malah berminggu untuk mencuba nasib untuk mendapatkannya.

Admin adalah seorang bakal pembeli Honor 3C sudah cukup terkilan dengan tindakan Huawei Malaysia buat masa ini.Aadmin merupakan supporter Huawei memandangkan admin sendiri menggunakan Huawei G600 dan admin amat puas hati dari segi ketahanan,kualiti dan harga pada ketika itu.
 


Kesimpulannya, Huawei Malaysia perlu ambil maklum perkara ini dan sepatut tidak patut berlaku kehabisan stok pada peringkat pengeluaran batch ke 2 mahu batch ke atau batch ke 4 yang akan dibuka stoknya pada 21 Mei 2014 pada jam 3.08 petang ini. Huawei Malaysia sepatutnya sudah nampak permintaan yang tinggi dan sepatutnya mengeluarkan Honor 3c untuk menampung kekurangan itu.Ramai pembeli menyuarakan tidak puas hati di Facebook Huawei Malaysia.setiap komen yang dilontarkan berkaitan strategi memasarkan Honor 3c yang dilihat tidak bijak seolah-olah sedang menguasai pasaran.Namun begitu Huawei Malaysia perlu sedar yang pembeli ada kuasa pilihan dengan saingan seperti Lenovo dan Xiaomi yang turut juga bersaing dalam hal ini. 

Jangan kerana taktik pemasaran yang lemah Huawei Malaysia akan kehilangan banyak prospek pembeli baru yang mula berjinak-jinak untuk memilih produk Huwei.Keadaan ini cukup mengambarkan ketidaksediaan  Huawei Malaysia dalam menguasai pasaran smartphone negara dapat dilihat melalui cara pemasaran Honor 3c ini. Ini juga bakal menimbulkan kesangsian pembeli tentang service lepas jualan juga dianggap bermasalah.

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca