Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Anda suka minyak RON95 ditukar RON91? Sila beri komen anda !

Assalamualikum dan Salam  Sejahtera.

Dilaporkan tidak lama lagi, kerajaan Malaysia bakal memperkenalkan RON 91 sekaligus menggantikan RON 95 seperti yang anda gunakan sekarang yang dijual RM1.90 seliter. Dalam erti kata lain, pengenalan minyak petrol RON 91 adalah salah satu ikhtiar kerajaan untuk menurunkan harga minyak petrol untuk anda semua.


Mari kita lihat negara-negera di bawah dan jenis minyak RON yang ditawarkan kepada rakyat mereka.

Colorado: 
Negeri Colorado adalah antara sekumpulan negeri di mana petrol tanpa plumbum biasa mempunyai tahap oktana yang lebih rendah (85) daripada yang biasa di tempat lain di negara ini (87). Ref: http://www.aaa.com/aaa/006/EnCompass/2007/mar/mar_AutoTalk.htm

Australia: 
"biasa" bahan api tanpa plumbum adalah 91 RON, "premium" dengan 95 tanpa plumbum RON adalah meluas, dan 98 bahan api RON juga agak biasa. Shell yang digunakan untuk menjual 100 RON petrol (kandungan etanol 5%) daripada sebilangan kecil stesen perkhidmatan, kebanyakan yang terletak di bandar-bandar utama (berhenti pada bulan Ogos 2008). [21] Syarikat Petroleum menjual RON 100 tanpa plumbum bahan api (10% etanol kandungan) pada sebilangan kecil stesen perkhidmatan (asalnya hanya dua, tetapi ia kini telah berkembang kepada 67 cawangan di seluruh negara). [22] [23] Semua bahan api di Australia tanpa plumbum.

Bahrain: 
RON91 dan 95 (RON), standard di semua stesen minyak di negara ini dan diiklankan sebagai (Jayyid) untuk tetap atau 91 dan (Mumtaz) untuk Premium atau 95.

China: 
RON 93 dan 97 (RON) biasanya ditawarkan. Di kawasan-kawasan terhad Kedudukan yang lebih tinggi seperti RON 99 disediakan. Di sesetengah kawasan luar bandar, ia boleh menjadi sukar untuk mencari bahan api dengan lebih 93 RON.

Chile: 
RON 93, 95 dan 97 RON adalah standard di hampir semua stesen gas menyeluruh Chile. Ketiga-tiga jenis yang tanpa plumbum

Cyprus: 
Semua stesen minyak tanpa plumbum menawarkan 95 dan 98 RON dan tawaran beberapa 100 RON juga.

Denmark: 
RON 92, 95 dan 98 RON adalah pilihan biasa. Sesetengah jenis campuran etanol peratusan rendah yang ditawarkan di stesen minyak yang lebih besar. E85 sedang dilaksanakan tetapi masih belum dimuktamadkan dalam parlimen.

Ecuador: 
"tambahan" dengan 87 dan "Super" dengan 92 (RON) boleh didapati di semua stesen minyak. "Tambahan" adalah yang paling commoly digunakan. Semua bahan api yang unleaded. [24]

Mesir: 
RON 80 biasanya digunakan untuk semua teksi dan kereta lama dan Kedudukan utama di kawasan luar bandar. 90 RON 92 dan RON boleh didapati di hampir semua stesen minyak dengan perbezaan harga yang sedikit di antara mereka. 95 RON menjadi lebih biasa terutamanya di bandar-bandar besar dan pinggir bandar mewah. Semua bahan api yang unleaded.

Finland: 
RON 95 dan 98 (RON), diiklankan sebagai itu, di hampir semua stesen gas. Kebanyakan kereta dijalankan pada 95, tetapi 98 adalah disediakan untuk kenderaan yang memerlukan bahan api oktana yang lebih tinggi, atau model lebih tua yang mengandungi bahagian-bahagian mudah rosak dengan kandungan etanol yang tinggi. Shell menawarkan V-Power, diiklankan sebagai "lebih 99 oktana", dan bukannya 98. Pada awal tahun 2011 95 RON digantikan oleh 95E10 yang mengandungi 10% etanol, dan 98 RON oleh 98E5, yang mengandungi 5% etanol. ST1 juga menawarkan RE85 di beberapa stesen, yang etanol 85% diperbuat daripada bahan buangan terbiodegradasikan (dari mana nama yang diiklankan "mengisi minyak" datang). RE85 hanya sesuai untuk flexifuel kereta yang boleh dijalankan pada tinggi peratusan etanol. [25]

Jerman: 
"Super E10" 95 RON dan "Super Plus E5" 98 RON boleh didapati hampir di mana-mana. Pembekal besar seperti Shell atau Aral tawaran 100 RON petrol ( Shell V-Power , Aral muktamad) di hampir setiap stesen minyak. "Normal" 91 RON hanya jarang ditawarkan kerana jumlah pengeluaran yang lebih rendah menjadikan ia lebih mahal daripada "Super" 95 RON. Oleh kerana undang-undang baru Kesatuan Eropah, stesen gas yang diperlukan untuk menawarkan kadar minimum campuran baru "Super" 95 RON dengan sehingga 10% etanol berjenama sebagai "Super E10". [ rujukan? ] Pengeluar menghentikan "Super E5 "95 RON dengan <5 98="" dapat="" diperlukan="" e10="" etanol="" kereta="" menggunakan="" mesti="" p="" petikan="" petrol="" ron="" sebaliknya.="" supaya="" tidak="">

Hong Kong: 
Hanya 98 RON boleh didapati di pasaran. Terdapat panggilan semula memperkenalkan RON 95, tetapi panggilan yang telah ditolak oleh semua rantaian stesen minyak, memetik bahawa 95 RON dihentikan kerana kuasa pasaran.
 India:
Petrol Biasa Dan Premium India adalah 89-91 RON. The petrol premium umumnya bahan api biasa dengan
tambahan, yang tidak benar-benar menukar nilai oktana. Dua varian, "Speed ​​93" dan "Kelajuan 97", telah dilancarkan, dengan nilai-nilai RON 93 dan 97. Kenderaan kelas ekonomi India biasanya mempunyai nisbah mampatan di bawah 10:01, sekali gus membolehkan mereka menggunakan petrol oktana rendah tanpa enjin mengetuk. [ rujukan? ] 

Indonesia: 
Petrol "Premium" Indonesia diberi pada 88 RON dan menjadi subsidi ia kos hanya kira-kira AS $ 0.65/liter. Pilihan lain adalah "Pertamax" diberi pada 92 RON dan "Pertamax Plus" diberi pada RON 95. "Pertamax Racing bahan api", satu flexfuel bioetanol undian di RON 100 (dijual di gelen boleh bekas sahaja)


Ireland: 
95 RON "tanpa plumbum" adalah satu-satunya jenis petrol boleh didapati melalui stesen, walaupun E5 (99 RON) menjadi lebih biasa.

Itali: 
95 RON adalah satu-satunya petrol wajib ditawarkan (verde, "hijau"), hanya beberapa stesen minyak (Agip, IP, IES, OMV) tawaran RON 98 sebagai jenis premium, banyak Shell dan stesen Tamoil berhampiran dengan bandar-bandar menawarkan juga V-Power petrol undian pada 100 RON. Baru-baru ini diperkenalkan Agip "Blu Super +", a petrol RON 100.

Israel: 
95 RON 98 & RON biasanya boleh didapati di stesen-stesen minyak yang paling. 96 RON juga boleh didapati di sebilangan besar stesen-stesen gas tetapi 95 RON adalah lebih diutamakan kerana ia lebih murah dan perbezaan prestasi tidak begitu luas dan ketara. "Biasa" bahan api ialah 95 RON. Semua varian tanpa plumbum.

Jepun: 
Sejak tahun 1986, "biasa" adalah> = 89 RON, dan "oktana tinggi" adalah> = 96 RON, membawa percuma. Nilai-nilai yang ditakrifkan dalam standard JIS K 2202. Kadang-kadang "oktana tinggi" dijual di bawah nama yang berbeza, seperti "F-1".

    Latvia: 95 RON 98 dan RON meluas.

    Lebanon: 95 RON 98 dan RON boleh didapati secara meluas.

 Malaysia: 
Kalau RON 92 sehingga tahun 2009. Digantikan dengan "biasa" bahan api tanpa plumbum RON 95 Ron, "premium" bahan api ini diberi pada 97 RON (tetapi bagi Shell RON 97 adalah V-Power 97, dan V-Power Racing Shell ini diberi pada min 97 RON). [26]

 México: 
Pemex Magna (87 aki) dijual sebagai "biasa" bahan api dan boleh didapati di setiap stesen. Dan Pemex Premium (92 aki) dijual di hampir semua stesen gas. Kedua-dua varian tanpa plumbum.

 Montenegro: 
95 RON dijual sebagai "biasa" bahan api. Sebagai "premium" bahan api, 98 RON dijual. Kedua-dua varian tanpa plumbum.

Belanda: 
95 RON "Euro" dijual pada setiap stesen, manakala 98 RON "Super Plus" sedang dihentikan memihak kepada bahan api "premium", yang semua bahan api RON 95 dengan bahan tambahan. Shell V-Power 97 RON (dilabelkan sebagai 95 kerana dgn hukum hanya menggunakan 95 atau 98 pelabelan), beberapa ujian bebas telah menunjukkan bahawa satu tahun selepas pengenalan ia telah diturunkan kepada 95 RON, sedangkan di negara jiran Jerman Shell V-Power terdiri daripada biasa 100 RON bahan api.

New Zealand: 
91 RON "biasa" dan 95 RON "Premium" kedua-duanya adalah meluas. 98 RON boleh didapati daripada 95 RON di beberapa stesen minyak di kawasan bandar besar.

Filipina: 
Satu jenama Petron , Petron Blaze ini diberi pada 100 RON (satu-satunya jenama petrol di Filipina tanpa etanol campuran). Lain-lain "premium super" jenama seperti Petron XCS, Caltex Gold, Shell V-Power dinilai pada 95-97 RON, manakala Petron Xtra tanpa plumbum, Caltex Perak, dan Shell Super tanpa plumbum dinilai pada 93 RON.

Poland: 
Eurosuper 95 (RON 95) yang dijual di setiap stesen gas. Super Plus 98 (RON 98) boleh didapati di kebanyakan stesen, kadang-kadang di bawah jenama (Orlen - Verva, BP - Terbaik, Shell - V-Power) dan biasanya mengandungi bahan tambahan. Shell menawarkan V-Power Racing bahan api yang diberi nilai RON 100.

Portugal: 
95 RON "Euro" yang dijual di setiap stesen dan 98 RON "Super" yang ditawarkan di hampir setiap stesen.

Rusia dan CIS negara: 
RON 80 (76 MON) adalah didapati minimum, standard adalah 92 dan 95 RON RON. 98 RON boleh didapati di beberapa stesen tetapi ia biasanya agak mahal berbanding dengan bahan api Kedudukan oktana yang lebih rendah.

Arab Saudi: 
Dua jenis bahan api yang boleh didapati di semua stesen minyak di Arab Saudi. "Premium 91" (RON 91) di mana pam adalah berwarna hijau, dan "Super Premium 95" (RON 95) di mana pam berwarna merah. Walaupun stesen minyak di Arab Saudi diswastakan, harga dikawal selia oleh pihak berkuasa dan mempunyai tetap pada SAR 0.45 (AS $ 0.12) dan SAR 0.60 (AS $ 0.16) seliter masing-masing. Sebelum tahun 2006, hanya Super Premium RON 95 telah disediakan dan pam tidak berwarna di mana-mana perintah tertentu. Orang ramai tidak tahu apa yang telah Kedudukan oktana, kempen mendidik itu besar telah merebak, memberitahu rakyat untuk menggunakan "gas merah" hanya untuk kereta akhir yang tinggi, dan menyimpan wang untuk menggunakan "gas hijau" untuk kereta biasa dan trak.

Singapura: 
Semua empat pembekal, Caltex , ExxonMobil , SPC dan Shell mempunyai 3 gred petrol. Biasanya, ini adalah 92, 95, dan 98 RON. Walau bagaimanapun, sejak tahun 2009, Shell telah dikeluarkan 92 RON.

Afrika Selatan: 
"biasa" bahan api tanpa plumbum RON 95 di kawasan pantai. Dalam Negeri (ketinggian lebih tinggi) "biasa" bahan api tanpa plumbum RON 93, sekali lagi stesen minyak yang paling menawarkan pilihan 95 RON.

Spain: 
95 RON "Euro" yang dijual di setiap stesen dengan 98 RON "Super" yang ditawarkan di kebanyakan stesen. Banyak stesen di seluruh bandar-bandar dan lebuh raya menawarkan lain oktana tinggi "premium" jenama.

Sri Lanka: 
Di stesen pengisian Ceypetco, 90 RON adalah petrol biasa dan 95 RON dipanggil 'Petrol Super', yang datang pada harga premium. Di stesen pengisian LIOC, 90 RON kekal sebagai petrol biasa dan 92 RON boleh didapati sebagai 'Petrol Premium. Kos petrol premium adalah lebih rendah daripada kos petrol super.

Sweden: 
95 RON 98 dan RON boleh didapati secara meluas.

Taiwan: 
92 RON, 95 dan 98 RON RON boleh didapati secara meluas di stesen minyak di Taiwan.

Thailand: 
91 RON 95 dan RON boleh didapati secara meluas. 91 RON benzin / petrol ditarik balik pada 1 Jan 2013 untuk meningkatkan pengambilan bahan api gasohol.

Trinidad dan Tobago: 
92 RON (Super) dan 95 RON (Premium) boleh didapati secara meluas.

Turkey: 
95 RON 98 dan RON boleh didapati secara meluas di stesen-stesen gas. 92 RON (Biasa) telah jatuh pada tahun 2006.

Ukraine: 
Petrol standard RON 95, tetapi 92 petrol RON juga meluas dan popular sebagai pengganti yang kurang mahal untuk RON 95 petrol. 80 RON petrol tersedia untuk kereta lama dan motosikal.

United Kingdom: 
Petrol 'biasa' mempunyai kadar oktana 95 RON, dengan 97 RON bahan api yang boleh didapati secara meluas sebagai Super tanpa plumbum. Tesco dan Shell kedua-dua tawaran RON 99 bahan api. Pada April 2006, BP memulakan perbicaraan awam yang super tinggi oktana petrol BP Ultimate 102 tanpa plumbum, yang seperti namanya, mempunyai kadar oktana 102 RON. [27] Walaupun BP Ultimate tanpa plumbum (dengan penarafan oktana 97 RON ) dan BP Ultimate Diesel kedua-duanya boleh didapati secara meluas di seluruh UK, BP Ultimate tanpa plumbum 102 boleh didapati di seluruh UK dalam hanya 10 mengisi stesen, dan dijual pada harga kira-kira dua setengah kali ganda lebih daripada 97 bahan api RON mereka. Pada bulan Mac 2010, BP berhenti jualan Terbaik tanpa plumbum 102, memetik penutupan kemudahan pengeluaran bahan api masing-masing. [28] Shell V-Power juga ada, tetapi dalam 99 RON kadar oktana, dan Tesco stesen minyak juga membekalkan Greenergy dihasilkan 99 RON "Momentum 99".

Amerika Syarikat: 
Dalam penarafan oktana AS dipaparkan dalam aki. Di Gunung Rocky (ketinggian tinggi) menyatakan, 85 aki (90 RON) adalah oktana minimum, dan 91 aki (95 RON) adalah oktana maksimum didapati dalam bahan api [ petikan diperlukan ]. Sebab untuk ini adalah bahawa di kawasan-kawasan yang lebih tinggi-ketinggian, tipikal enjin beraspirasi semulajadi menarik jisim udara kurang setiap kitaran kerana kepadatan dikurangkan daripada atmosfera. Ini secara langsung diterjemahkan kepada bahan api kurang dan pemampatan mutlak dikurangkan dalam silinder, dengan itu menghalang mengetuk. Ia adalah selamat untuk mengisi kereta carbureted yang biasanya mengambil masa 87 aki bahan api pada paras laut dengan 85 aki bahan api di gunung-gunung, tetapi pada paras laut bahan api boleh menyebabkan kerosakan pada enjin. Satu kelemahan kepada strategi ini adalah bahawa kenderaan yang paling turbocharged tidak dapat menghasilkan kuasa penuh, walaupun menggunakan "premium" 91 aki bahan api. Dalam beberapa negeri pantai timur, sehingga 94 aki (98 RON) disediakan. [29] Pada Januari 2011, lebih daripada 40 negeri dan sebanyak lebih 2500 stesen menawarkan etanol berasaskan E-85 bahan api dengan 105 aki. [30 ] Selalunya, mengisi stesen berhampiran AS perlumbaan trek akan menawarkan tahap oktana yang lebih tinggi seperti 100 aki [ petikan diperlukan ].

Venezuela: 
91 RON 95 dan RON petrol boleh didapati di seluruh negara, di semua stesen gas PDV. 95 RON petrol adalah yang paling banyak digunakan di negara ini, walaupun kebanyakan kereta di Venezuela akan bekerjasama dengan 91 RON petrol. Ini adalah kerana harga petrol yang banyak reda oleh kerajaan (0,083 $ segelen 95 RON, vs 0,061 $ segelen 91 RON). Semua petrol di Venezuela unleaded.

Vietnam: 
92 dalam setiap stesen gas dan 95 adalah di kawasan-kawasan bandar.

Zimbabwe: 
93 oktana didapati dengan tiada gred lain bahan api boleh didapati, E10 yang merupakan campuran etanol bahan api pada kadar 10% etanol boleh didapati penarafan oktana bagaimanapun masih perlu diuji dan disahkan tetapi ia diandaikan bahawa di sekitar 95 oktana.

1 comment:

  1. If you'd like an alternative to casually approaching girls and trying to figure out the right thing to do...

    If you'd prefer to have women chase YOU, instead of spending your nights prowling around in crowded pubs and restaurants...

    Then I urge you to watch this short video to learn a strong little secret that has the power to get you your personal harem of hot women just 24 hours from now:

    FACEBOOK SEDUCTION SYSTEM...

    ReplyDelete

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca