Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Telah menjadi amalan rakyat Malaysia teruatamanya rakyat
beerpendapatan rendah mahupun sederhana menjadikan minuman the sebagai minuman
rutin mereka sama ada di waktu pagi,tengahari, petang mahupun malam.
Kebiasanya
jenama the yang popular adalah dari jenama Lipton,BOH dan Teh’ Wangi. Bagi
gerai minuman biasanya akan menggunakan teh’ timbang yang biasanya mengandungi
pewarna bagi menyedapkan teh’ ais. Teh’
mengandungi bahan anti-oksida, teh sememangnya membawa pelbagai jenis kebaikan
kepada kesihatan badan. Namun, tahukah anda bahawa pengambilan teh yang
berlebihan boleh mengakibatkan kehilangan gigi serta tulang rapuh?
Kajian dari Universiti Glasgow juga mendapati bahawa lelaki yang meminum lebih
daripada tujuh cawan teh sehari mengalami 50% risiko kanser prostat berbanding
dengan lelaki yang mengambil jumlah teh yang kurang.
Journal Perubatan Britain yang diterbitkan pada tahun 2009 turut melaporkan bahawa teh yang diminum dalam suhu sepanas 70 darjah celcius boleh menyebabkan kanser esofagus.
Journal Perubatan Britain yang diterbitkan pada tahun 2009 turut melaporkan bahawa teh yang diminum dalam suhu sepanas 70 darjah celcius boleh menyebabkan kanser esofagus.
Jadi, bagaimana anda patut mengehadkan jumlah teh yang diambil? Kebanyakan
pakar kesihatan mendapati bahawa 100 sehingga 150 uncang yang boleh membuat 12
cawan teh sehari adalah keterlaluan. Seliter teh boleh mengandungi sehingga 9mg
flourida, iaitu sejenis bahan yang sekiranya diambil terlalu banyak boleh
mengakibatkan fluorosis rangka, tulang rapuh serta kesakitan dan kekejangan
ligamen. Mereka yang pada kebiasaannya minum sekurang-kurangnya 3.78 liter teh
selama tiga dekad besar kemungkinan akan mengalami masalah sedemikian.
Demi mengelakkan masalah kesihatan seperti yang dinyatakan daripada berlaku, anda dinasihatkan untuk minum teh yang tidak terlalu panas. Di samping itu, anda turut digalakkan untuk mengambil teh hitam/teh hijau kerana ianya adalah lebih sihat memandangkan teh' jenis itu mengandungi sejenis bahan anti-oksida yang dikenali sebagai polifenol. Tambahan pula, terdapat kajian yang mendapati bahawa tiga atau lebih cawan teh hitam sehari boleh mengurangkan masalah jantung.
Demi mengelakkan masalah kesihatan seperti yang dinyatakan daripada berlaku, anda dinasihatkan untuk minum teh yang tidak terlalu panas. Di samping itu, anda turut digalakkan untuk mengambil teh hitam/teh hijau kerana ianya adalah lebih sihat memandangkan teh' jenis itu mengandungi sejenis bahan anti-oksida yang dikenali sebagai polifenol. Tambahan pula, terdapat kajian yang mendapati bahawa tiga atau lebih cawan teh hitam sehari boleh mengurangkan masalah jantung.
Teh Hijau |
No comments:
Post a Comment