Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

mulut kanak-kanak penuh dengan ulser akibat jangkitan penyakit Kuku, Kaki dan Mulut (Hands, Mouth, Foot Disease)

Pernah anak anda mengalami demam panas. Dari anak anda suka berceloteh menjadi seorang yang pendiam, cerewet dan sering menangis. Air liurnya meleleh dan dia tidak berselera untuk makan serta minum.Tidak mahu bercakap atau hanya mengeluarkan bunyi sahaja.

Keadaan tersebut mungkin merupakan gejala-gejala biasa bagi masalah sakit kerongkong, mahu tumbuh gigi dan juga jangkitan telinga. Bagaimanapun, salah satu daripada kumpulan simptom ini yang biasanya terlepas pandang iaitu, ulser mulut, merupakan antara tanda utama penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD).

Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus  commonly from Coxsackie virus. Virus ini tinggal di dalam salur penghadaman dan boleh disebarkan dari seorang pesakit ke pesakit lain melalui sentuhan tangan, permukaan yang terkena najis, saliva, hingus dan mucus.Kesakitan dari sakit ulser ni akan berkurangan selepas 3-4 hari tetapi mengambil masa 7-14 hari untuk sembuh sepenuhnya dan juga biasanya bila ia sudah sembuh, tidak meninggalkan parut.

Kebiasaanya kanak-kanak berusia 1-4 tahun lebih mudah dijangkiti. Maka sekiranya anak anda dijangkiti virus ini, maka perlu maklumkan pusat jagaan anak atau sekolah nya supaya proses sanitasi dapat dilakukan.
Kebiasaannya akan kelihatan luka atau tanda kemerahan di tangan, kaki dan juga di dalam mulut yang kita sering panggil sebagai ulser mulut. Apabila berlakunya ulser di dalam mulut, biasanya anak akan sukar untuk makan dan minum. 


Sekiranya anak tidak mahu makan atau minum, dan sudah mula keletihan atau lesu dan kelihatan dehydrated, mungkin perlu dimasukkan cecair melalui IV drip. Bawa mereka ke Hospital atau klinik yang berdekatan untuk dihidrasi.
 Apa yang Boleh Anda Lakukan

Ulser mulut cepat sembuh, biasanya dalam tempoh satu atau dua minggu tanpa sebarang rawatan. Namun, jika anak anda amat terganggu dengan kesakitannya yang pedih, terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk melegakan kesakitan anak anda dan mempercepat penyembuhan.

Pilih makanan yang sesuai

• Elakkan daripada memberi anak anda makanan yang keras, besar potongannya, makanan atau minuman yang sangat panas, makanan masin atau pedas, atau yang berasid (seperti jus oren).
• Beri makanan yang lembut (seperti yogurt, kastard) yang tidak menambah kesakitan.
• Pastikan si manja anda minum banyak air.

Cara Melegakan kesakitan akibat ulcer

• Biarkan dia menghisap ais atau ais krim.
• Sapu gel mulut untuk melegakan kesakitan pada bahagian yang berulser..Untuk ulser dalam mulut, prescribed ubat yang berkesan untuk melegakan ulser mulut dari jenama Aloclair. Ubat ini bertindak sebagai “bius sementara” bila di sembur ke ulser di dalam mulut..1 comment:

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca