Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

BB Cream Vs Foundation Cream.Mana yang lebih baik untuk wajah yang sempurna.

Bermacam jenis produk kecantikan yang ada di pasaran. Banyak jenama yang menawarkan pelbagai jenis dan fungsi foundation, tak kurang juga jenama-jenama dari Korea yang mula meletup-letup dengn produk mereka BB CREAM. Jadi, apa beza kedua-dua produk ni? Krim Foundation adalah krim yang dipakai untuk menyeragamkan kompleksi warna kulit sebelum mengenakan solekan dan bedak padat dan adakala digunakan untuk menggelapkan atau mencerahkan warna kulit asal wajah.


BB Cream atau nama asalnya Blemish Balm Cream adalah produk yang telah mula-mula diperkenalkan di Asia ( Korea Utara )  dan formula untuk krim ini dikatakan berasal dari Jerman dan digunakan untuk menghilangkan parut selepas melakukan pembedahan wajah atau kulit. Ia mula mula dipakai oleh pelakon popular Korea Selatan dan sekarang ini popular di negara lain seperti di Eropah dan juga Amerika Syarikat.

Perbezaan antara BB Cream dan juga krim cecair asas ( Foundation ) :

1. Liputan ( Coverage )
krim BB memberi perlindungan kurang daripada krim foundation dan juga ianya lebih cair dan tidak tebal. Bagi anda yang kurang gemar memakai mekap tetapi mahukan kulit yang sekata, anda boleh memakai krim BB.

2. Faedah penjagaan kulit
krim BB mungkin menyediakan lebih banyak faedah penjagaan kulit, biasanya dengan tambahan bahan-bahan tertentu untuk  menghidrat atau membaiki kulit anda manakala krim asas cecair adalah hanya untuk dipakai sebelum mengenakan solekan. Biasanya krim BB disertakan dengan sunblock, pemutih wajah, ataupun pelembap.

3. Warna
krim BB mempunyai julat warna yang sangat terhad , biasanya 1 atau 2 warna – yang berada dalam pelbagai warna natural – NC25 dan ke bawah. Krim cecair asas ( foundation ) cenderung untuk mempunyai 5 hingga 10 warn. Anda juga perlu berhati-hati dengan undertones krim BB yang cenderung untuk menjadi merah jambu dan bukannya kuning yang boleh membuatkan warna kulit anda nampak kelabu atau ashy.

4. Penggunaan
krim BB adalah yang terbaik digunakan dengan jari anda. Hanya titik sedikit produk di seluruh muka dan tepuk produk ke dalam kulit dengan jari anda sehingga anda mempunyai kulit wajah yang sempurna. Cecair asas boleh digunakan dengan berus stippling, paddle brush, atau jari anda sendiri.

1 comment:

  1. If you are looking for a good contextual advertising network, I recommend that you take a look at Chitika.

    ReplyDelete

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca