Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Pentingnya Kamera Digital Dengan Fungsi Optical Image Stabilization

Ramai di kalangan kita mampu membeli pelbagai jenis kamera digital namun adakalanya kita terlepas pandang akan beberapa faktor utama sebagai asas pembelian.Ini kerana kita terlalu ghairah ketika hendak membeli gajet itu tanpa memikirkan keperluan sebenar memiliki kamera tersebut dengan kegunaan kita sebagai seorang jurugambar.

Ada beberapa faktor yang menentukan pilihan ketika membeli sebuah kamera DSLR kerana ada pelbagai jenama dan jenis dari peringkat asas hingga ke peringkat yang lebih tinggi (professional) sehingga menimbulkan kekeliruan ketika membuat pilihan.

Sebenarnya tidak perlu kita membuang duit sampai beribu-ribu ringgit semata-mata untuk mendapatkan kamera digital yang berkualiti dan terbaik di pasaran.Sebenarnya ada kamera digital yang baik dan mampu memberikan kualiti gambar yang setanding dengan kamera DSLR dengan harga yang murah.Namun yang demikian,dalam memilih kamera digital murah pastikan 3 aspek perlu diteliti iaitu Kanta Lens, Shutter Speed dan Image Stabilization.


Apa itu Image Stabilization (IS )?
Ia juga dikenali sebagai pengurangan getaran dan anti- shake , adalah satu teknologi yang membantu mencegah foto digital dari menjadi kabur. Image Stabilization (IS ) mengurangkan goncangan kamera disebabkan oleh pergerakan tangan, kelajuan shutter perlahan atau apabila menggunakan zoom telefoto panjang tanpa tripod.

Image Stabilization sering dijumpai dalam kamera digital pengguna dengan telefoto zoom kanta jauh. Walau bagaimanapun kini  ia boleh didapati di kamera dengan zoom kanta fokus yang pendek.Image Stabilization (IS)  juga didapati  pada kamera digital profesional dengan single lens  dan  juga videocamera .Image Stabilization (IS ) berfungsi membantu jurugambar mengambil gambar yang lebih baik dan ianya adalah penting bagi menunjukkan bahawa Optical Image Stabilization  menghalang kabur jika subjek itu sendiri bergerak.
Perbandingan fungsi Optical Image Stabilization dengan Digital Image Stabilization

Optical Image Stabilization 

Optical Image Stabilization adalah berasaskan perkakasan . Kamera digital denganOptical Image Stabilization biasanya mempunyai gyrosensor terbina dalam dan mikropemproses yangmengesan kamera goncang kerana ia berlaku. Penstabil akan mengesan sebarang apa-apapergerakan.

 Jika kamera digital anda mempunyai Optical Image Stabilization , ia adalah dinasihatkan untukia dihidupkan pada setiap masa. Walau bagaimanapun, kebanyakan pengeluar mengesyorkan bahawaia dimatikan apabila tripod atau sokongan kamera lain digunakan.Terdapat tiga jenis Optical Image Stabilization mode , walaupun tidaksemua kamera digital padat dengan IS mempunyai ketiga-tiga : Continuous, Shoot Only
and/or Panning.

 
Digital
Image Stabilization
 Sesetengah kamera mempunyai Digital Image Stabilization , yang hanya meningkatkan kamerasensitiviti (ISO ) untuk mendapatkan kelajuan shutter yang lebih cepat. Tiada perkakasanterlibat. Kelajuan shutter lebih cepat membantu mencegah kabur.Walau bagaimanapun , semakin tinggi ISO, lebih besar peluang untuk noise yang bolehmerendahkan kualiti imej. Dalam beberapa kes di mana Digital Image Stabilization digunakan , proses  kamera membetulkan imej kabur adalah sama seperti apabila imejdiedith dengan perisian menyunting foto seperti perisian Photoshop . Bagaimanapun kualiti gambar dihasikan  dalam kamera  adalah berbeza-beza .

Apa yang anda perlu tahu sebelum membeli kamera digital yang mempunyai fungsi
Image Stabilization?

Perkataan boleh mengelirukan seperti Teknologi Anti -kabur  , Anti -Shake dan fungsi Image Stabilization Mode juga membawa maksud  bahawa kamera meningkatkan ISO ( dan oleh itu kelajuan shutter ) untuk membantu mencegah kabur imej.

Kesimpulannya, dalam mencari kamera digital yang murah dan mampu memberikan imej yang jelas dan cantik adalah disarankan anda memilih kamera digital yang mempunyai
Optical Image Stabilization mempunyai Image Stabilizatio yang berasaskan perkakasan  dan bukannya Digital Image Stabilization yang meningkat sensitiviti ISO untuk mendapatkan kelajuan shutter.Ini adalah kerana kualiti penghasilan gambar adalah berbeza. 
.

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca