Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

MESTI TONTON : Ulasan Film Source Code

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Admin  baru sahaj tengok filem di di HBO tadi dan nak berkongsi pendapat bahawa filem ini yang agak hebat. Filem ini bagus untuk ditonton bagi sesiapa yang belum menonton filem ini. Filem itu membuat admin terpaku sehingga tamat cerita.Satu filem sains fiksyen yang hebat dan perjalanan filem ini tidak menjemukan dan membuatkan kita untuk menonton sehingga habis untuk mengetahui kesudahan cerita ini.

Kesimpulan dari admin tonton filem ini adalah  filem berkisarkan seorang jururterbang tentera bernama Stevens yang telah mati semasa di Afganistan tetapi otaknya masih hidup dan telah digunakan dalam satu projek rahsia yang bernama Source Code. Stevens telah diarahkan untuk mengenalpasti siapa pengebom keretapi dan lokasi bom terbesar yang akan meletup seterusnya. Hanya dengan berbekalkan 8 minit sahaja beliau menjadi Sean Fentress, seorang guru sekolah yang berada di dalam keretapi semasa letupan bom itu berlaku.

Source Code adalah filem  tahun 2011 dan menemui penonton pada 1 April 2012 merupakan genre fiksyen sains tekno-thriller filem yang diarahkan oleh Duncan Jones , yang ditulis oleh Ben Ripley , dan dibintangi oleh Jake Gyllenhaal , Michelle Monaghan , Vera Farmiga , dan Jeffrey Wright .


Sinopsis bermula Juruterbang Kapten Colter Stevens ( Jake Gyllenhaal ), sedar kali terakhir berada di misi di Afghanistan ,tetapi  beliau terbangun berada dalam kereta api komuter perjalanan ke Chicago , pada 7:10 am. Beliau mendapati bahawa dunia di sekelilingnya - termasuk rakan kongsi perjalanan Christina Warren ( Michelle Monaghan ). Di cermin bilik mandi - dia menyerupai Sean Fentress, seorang guru sekolah dan mendapat petunjuk bahawa satu bom akan  meletup di dalam kereta api, membunuh semua orang.

Apbila Stevens mendapat semula kesedaran di dalam kokpit yang tidak dikenali. Berkomunikasi melalui skrin video, Tentera Udara Kapten Colleen Goodwin ( Vera Farmiga ) mengesahkan identiti Stevens '. Beliau menerangkan bahawa Stevens adalah di dalam "Source Code", alat eksperimen direka oleh saintis Dr Rutledge ( Jeffrey Wright ). "Source Code" membolehkan pengguna untuk mengalami 8 minit terakhir dalam kehidupan orang lain yang serasi dalam satu garis masa alternatif .Goodwin menjelaskan bahawa misi Stevens 'adalah dengan menggunakan "Source Code" untuk mencari lokasi peranti alat kawalan jauh yang mengaktifkan letupan di atas  kereta api dan mengenal pasti orang yang melakukannya. Goodwin menjelaskan bahawa letupan kereta api berlaku hanya pada pagi dan hanyalah satu permulaan kepada letupan yang lebih besar bom di pusat bandar Chicago di pada jam 6. Stevens yang terpaksa dihantar pulang ke "Source Code" sekali lagi dan sekali lagi pada mengecewakan, percubaan meletihkan untuk belajar mengenalpasti identiti pengebom dan pelan tindakannya.


Beberapa percubaan beliau termasuk cuba untuk memberi amaran kepada pihak berkuasa di kereta serta cuba melarikan diri dengan Christina. Dalam salah satu beliau berjalan-lewat dia belajar bahawa letupan kereta api berlaku dua bulan selepas insiden di Afghanistan yang dilaporkan membunuhnya. Apabila dia mendapati ini, beliau menuntut lebih banyak maklumat daripada Goodwin. Beliau menerangkan bahawa mayat badannya sebenarnya kepada sokongan hayat pada "Source Code" manakala fikiran dihubungkan kepada sistem komputer , kokpit menjadi unjuran yang unik sendiri entah bagaimana menghadapi pengalaman yang benar-benar asing daripada jumlah otak badan cabut. Marah apabila mengetahui situasi sebenar, Stevens minta penyokong hidupnya dimatikan selepas misi itu selesai, yang Dr Rutledge bersetuju.

Stevens akhirnya mengenal pasti kedua-dua pengebom, seorang lelaki muda, Derek Frost (Michael Arden), dan menyewa van putih yang dia akan gunakan untuk membawa bom ke pusat Chicago. Sekembalinya, maklumat Stevens 'berjaya digunakan oleh tentera untuk menangkap Frost sebelum dia boleh mencetuskan bom. Stevens dipuji sebagai wira, tetapi secara peribadi, Rutledge memberitahu Goodwin untuk mungkir pada perjanjian itu, dan bukannya untuk menghapuskan memori Stevens 'supaya dia boleh digunakan pada masa akan datang ada apa-apa kejadian. Stevens tahu bahawa janji beliau telah dilanggar dan meyakinkan Goodwin membenarkan beliau kembali ke "Source Code"sekali lagi, selepas itu dia akan mematikan sokongan hidup Stevens.

Berjayakah Stevens mematikan bom dan berjayakah Stevens  menyelamatkan keretapi itu dari meletup? Bagaimanakah kesudahnnya cerita ini.Suspen bukan...Apa lagi..jom tengok...


No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca