Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Bahaya Guna Surat khabar Sebagai Penyerap Minyak Makanan Bergoreng

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Lama juga admin tidak update blog disebabkan kekangan masa kerana berada di luar daerah berkursus dan juga sibuk dengan kenduri kendara. Apa admin nak berkongsi di sini adalah amalan turun temurun peniaga menggunakan surat khabar untuk menyerap minyak dari makanan bergoreng  akan membahayakan kesihatan orang-orang yang memakan makanan itu. Kenyatan ini  dikeluarkan pleh  perunding Racun Negara Pusat iaitu Dr T. Jayabalan melalui akhbar The Star.

Kenyataan beliau ini dibuat berdasarkan ulasan beliau terhadap aduan oleh orang ramai bahawa sesetengah penjual makanan memilih untuk menggunakan surat khabar untuk menyerap minyak yang berlebihan daripada makanan goreng sebelum menjual mereka kepada pelanggan.

Beliau berkata ia adalah satu amalan yang berisiko kerana bahan kimia dalam dakwat mungkin mengandungi penyebab kanser ."Pelarut yang digunakan untuk membubarkan dakwat pada surat khabar. Ini pelarut boleh karsinogenik."Makanan Pengambilan yang bercampur dengan bahan kimia ini meletakkan orang berisiko mendapat penyakit-penyakit kronik yang serius," kata Dr T. Jayabalan.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang presiden SM Mohd Idris berkata penjaja harus dilarang daripada menggunakan surat khabar untuk menyerap minyak daripada makanan goreng."Majlis-majlis tempatan perlu membuat ia satu keperluan bahawa semua penjaja dilarang daripada amalan-amalan tersebut sebelum memberikan mereka lesen operasi," katanya.Mohd Idris berkata  kertas coklat adalah pilihan yang lebih selamat untuk membungkus makanan.

Sumber

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca