Rumpai laut mula-mula dijumpai kerana nilai kesihatan dan gizi yang
diperolehi pada 2000 tahun dahulu. Rumpai laut juga dikenali sebagai rumpai garam
sejak zaman dahulu. Akibat bentuknya menyerupai terumbu karang maka orang Cina
memanggilnya sebagai “Shanhu Cao”. Orang Jepun pernah menggunakan rumpai laut
sebagai penghargaan yang dikhaskan kepada Maharaja Cina sebagai makanan
berkhasiat.
Zat rumpai laut boleh ditemui di sayur-sayuran tetapi selebihnya 64
jenis mineral hanya boleh diperolehi di dalam rumpai laut. Ia sangat kaya
dengan protein, kalsium, besi, magnesium, kalium, fosforus, selenium, dan
mineral lain Omega-3 dan 6, yang sangat penting untuk perkembangan mental dan
fungsi dalam tumbesaran anak-anak. Menurut laporan perubatan adalah sesuai
untuk menambah mineral untuk mengaktifkan anti pengoksidaan enzim, meningkatkan
fungsi detoksifikasi hati, untuk menghilangkan radikal bebas dan penghapusan
racun dari tubuh melalui sistem menyahtoksik.
Grade AAA
1. Diproses semulajadi warna purple,pengeringan cara traditional (dijemur).
2. Diproses sekali sahaja
3. Khsiatnya lebih tinggi
4. Bergaram dan berbau
5. Warna permulaan kering adalah ungu sedikit violet
6. Warna atau peringkat ini dikatakan bahawa kadar kandungan antioksidanya tinggi
7. Umur kesegaran dan warna bertahan dari 1 - 30 hari atau lebih
Grade AA
1. Diproses secara stim warna kekuningan,pengeringan cara pengwapan (stim)
2. Diproses 3 kali
3. Khsiatnya Kurang sedikit daripad gred AAA
4. Kurang garam
5. Kurang bau
6. Warna permulaan kering adalah putih sedikit kekuningan
7. umur kesegaran dan warna bertahan dari 1 minggu - 1 bulan atau lebih
No comments:
Post a Comment