Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Rahsia Vitamin Untuk Kulit Cantik

Kulit yang sihat perlulah dijaga dari dalam. Kita selalu sibuk nak cari krim kecantikan ataupun pencuci muka yang terbaik malah harganya sampai ratusan ringgit demi mendapatkan hasil yang terbaik tetapi  kita terlupa bahawa pemakanan juga penting dalam menjaga kesihatan kulit kita. Selain pengambilan vitamin dari sumber makanan namun ianya tidak mencukupi melainkan kita mendapatkannya dari produk suppliment vitamin yang boleh di dapati di farmasi. Mari kita lihat vitamin-vitamin yang perlu untuk kulit yang sihat.

1. Vitamin C
Antara penemuan baru dermatologi yang paling penting adalah kuasa vitamin C untuk menangani kesan daripada pendedahan cahaya matahari. Ia berfungsi dengan mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, hasil sampingan yang merbahaya cahaya matahari, asap, dan pencemaran. Radikal bebas menelan kolagen dan elastin, serat yang menyokong struktur kulit, menyebabkan kedut dan tanda-tanda penuaan.
Pastikan diet anda termasuk banyak makanan kaya vitamin C (sitrus dan sayur-sayuran, antara lain), yang boleh menggantikan kehilangan vitamin melalui kulit. Anda juga boleh mengambil vitamin C tambahan, sehingga 500 hingga 1,000 miligram per hari. Digabungkan dengan vitamin E  dan vitamin C  juga boleh melindungi kulit daripada sinar matahari.


2. Vitamin E. 
Penyelidikan menunjukkan bahawa, seperti vitamin C, antioksida yang kuat ini membantu mengurangkan kesan yang merbahaya matahari pada kulit. Menurut kajian yang diterbitkan oleh AAD, dengan mengambil 400 unit vitamin E setiap hari untuk mengurangkan risiko kerosakan matahari untuk sel-sel serta mengurangkan pengeluaran sel-sel kanser. Beberapa kajian menunjukkan bahawa apabila vitamin E dan A diambil bersama-sama, menunjukkan pengurangan 70% dalam karsinoma sel basal, bentuk lazim bagi kanser kulit.

Vitamin E juga boleh membantu mengurangkan kedutan dan menjadikan kulit anda kelihatan dan berasa lebih licin. (Berhati-hati, walaupun, beberapa kajian baru-baru ini memberi amaran bahawa dos vitamin E yang terlalu banyak boleh membahayakan. Makan 400 unit antarabangsa sehari atau kurang anda berada di zon selamat.) Digunakan dalam krim, losyen, atau bentuk serum, vitamin E dapat menenangkan kering, kulit kasar. Apabila digabungkan dengan vitamin C dalam losyen, ia amat melindungi daripada sinaran matahari, berkata AAD.


3. Vitamin A
Jika anda mendapat cukup vitamin A daripada makanan anda, tiada gunanya anda mengambil tambahan vitamin A kerana ia tidak akan memberi apa-apa kesan kepada kulit anda. Tetapi jika vitamin A kurang walaupun sedikit dalam badan anda, ia akan menunjukkan kesan seperti kulit kering dan menggelupas. Ia adalah kerana vitamin A adalah perlu bagi penyenggaraan dan pembaikan tisu kulit. Tanpanya, anda akan merasakan perbezaannya. Buah-buahan dan sayur-sayuran sarat dengan vitamin A.

Topikal vitamin A adalah bentuk yang membuat perbezaan sebenar dalam kulit anda. Kajian perubatan menunjukkan pengurangan dalam garis dan kedutan, kawalan jerawat yang baik, dan melegakan psoriasis, semua menggunakan krim yang mengandungi nutrien ini. Preskripsi rawatan yang dipanggil Retin A, dan ia digunakan terutamanya sebagai rawatan untuk jerawat. Kurang mujarab, rumusan over-the-kaunter dijual sebagai retinols dan digunakan sebagai rawatan anti-penuaan.


4.Vitamin B Kompleks. 
Vitamin B yang paling penting untuk kulit adalah Biotin, nutrien yang membentuk asas sel-sel kulit, kuku dan rambut. Tanpa jumlah yang mencukupi, anda mungkin mengalami dermatitis (tindakbalas kulit yang gatal, bersisik) atau kadangkala keguguran rambut. Malah kekurangan yang sedikit juga menyebabkan gejala. Badan anda membuat banyak Biotin, dan nutrien ini adalah juga banyak terdapat dalam makanan termasuk pisang, telur, oat dan beras.

Krim yang mengandungi vitamin B boleh menjadikan kulit bersinar dan sihat manakala menghidratkan sel-sel dan meningkatkan tona kulit keseluruhan pada masa yang sama. Niasin, vitamin B tertentu, membantu kulit mengekalkan kelembapan, jadi kulit anda kelihatan lebih berisi dan kelihatan lebih muda dalam masa enam hari. Ia juga mempunyai sifat anti-keradangan untuk melegakan kering, kulit yang terengsa. Dalam kepekatan yang lebih tinggi, ia boleh bertindak sebagai agen pencerah untuk tona kulit yang bernoda kotor.

1 comment:

  1. New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters Get Rid Of 20 Pounds in Just 21 Days!

    ReplyDelete

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca