Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Coklat Pepero Lotte Langkawi Disahkan Tiada Status Halal

Apabila cuti sekolah bermula sudah pasti tempat tempat pelancongan menjadi tumpuan.Salah satu tempat yang jadi tumpuan adalah Langkawi. Di Langkawi jikalau melancong ke sana,salah tempat yang menjadi tumpuan ramai adalah kedai coklat. Coklat Pepero, salah satu coklat yang pasti diborong jika ke Langkawi samaada bercuti atau sewaktu berkursus.

 Admin juga salah seorang yang pernah memakan coklat ini yang dihadiahkan oleh kawan-kawan yang baru balik ketika bercuti di Langkawi sebelum ini.Semua sedia maklum, Lotte Pepero merupakan biskut berperisa coklat yang diimport dari Korea. Ia juga menjadi antara coklat popular yang dijual di pulau bebas cukai Langkawi. Setiap pelancong tempatan yang pergi ke Langkawi, pasti akan borong coklat Pepero ini untuk hadiah kepada sanak saudara mahupun rakan sepejabat.
Semua sedia maklum, Lotte Pepero merupakan biskut berperisa coklat yang diimport dari Korea. Ia juga menjadi antara coklat popular yang dijual di pulau bebas cukai Langkawi. Setiap pelancong tempatan yang pergi ke Langkawi, pasti akan borong coklat Pepero ini - See more at: http://azfar9897.blogspot.com/2014/03/status-halal-letto-pepero.html#sthash.a3p1x62q.dpuf

Kali ini admin agak terkejut apabila dapat tahu bahawa status coklat Pepero ini diragui kerana tiada sijil halal sedangkan berepa banyak orang Melayu membeli benda ini sebagai buah tangan.Isu halal haram makanan amat sensitif bagi orang Islam. Isu Halal dan Haram Coklat Pepero ini timbul bila rakan blogger meragui dengan kandungan yang ada dalam coklat pepero iaitu Whey Powder, Glycerin, Sodium Prostate dan Shortening. Bahan-bahan ini memang terkenal terhasil dari sumber haiwan, dan juga tumbuhan maka status pengesahan ini penting jika ianya sumber dari haiwan yang kebiasaanya diambil  dari babi.Berdasarkan makluat terdapat blogger yang prihatin tentang hal ini dan  cuba mendapatkan penjelasan dari pihak berkaitan untuk dapatkan kepastian status halal ini.

Seorang Blogger Shakido telah bertanya kepada pihak yang jaga halal haram di negara kita iaitu JAKIM tentang Status Halal Haram Coklat Pepero.

  
Seorang lagi rakyat Malaysia yang cuba mendapatkan kepastian tentang isu halal Coklat Pepero. Adalah menyedihkan apabila juga didapati  tidak ada sijil sah halal daripada badan Halal Korea sendiri iaitu samada Korea Muslim Federation (KMF) dan Korea Halal Association (KHA).Lebih menyedihkan apabila kedai coklat popular di Langkawi yang menjual pelbagai coklat termasuklah coklat Papero ini berkata sedang menunggu jawapan status halal dari pihak Korea setelah isu halal ini dibangkitkan oleh pihak umum.

Status Halal Coklat Pepero – Jawapan Balas dari Haji Ismail Group LangkawiAgak menyedihkan apabila orang Melayu meyakini 100% kepada pihak HIG yang menjual barangan halal memandangkan ianya syarikat Melayu Islam seolah-olah memberi jawapan melepaskan diri apabila orang ramai bertanya tentang status halal coklat Papero.Dengan jawapannya itu, pada pandangan admin kelihatan agak angkuh. Isu status halal ini baru timbulkan oleh orang ramai sedangkan penjualan Papero ini sudah berlaku sejak tahun 2010 lagi.     ( hasil cari google).
Pepero tidak ada sijil sah halal daripada badan Halal Korea sendiri iaitu samada Korea Muslim Federation (KMF) dan Korea Halal Association (KHA). J - See more at: http://azfar9897.blogspot.com/2014/03/status-halal-letto-pepero.html#sthash.a3p1x62q.dpuf
Coklat Pepero, itulah salah satu coklat yang pasti diborong jika ke Langkawi. Aku juga salah seorang yang pernah memborong coklat ini ketika bercuti di Langkawi sebelum ini.
Kali ini aku dapat tahu bahawa status coklat Pepero ini diragui kerana tiada sijil halal, sudah semestinya bab halal haram ini pasti dipandang serius sebagai seorang yang beragama Islam. - See more at: http://mindasyukri.blogspot.com/2014/03/jangan-beli-coklat-pepero-tak-halal.html#sthash.hARbLgVW.dpuf

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca