Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Kesan kekurangan vitamin Zinc dalam badan

Zink merupakan mineral yang ditemui dalam badan kita, yang mempunyai peranan untuk dimainkan di hampir semua fungsi tubuh kita. Walaupun penggunaannya tidak begitu tertentu sebagai mineral seperti kalsium atau besi, zink yang diperlukan untuk pengeluaran enzim badan.  

Setiap kelas enzim termasuk metaloenzim zink, dan oleh itu, setiap fungsi laluan biokimia dipengaruhi oleh logam ini. Sebagai enzim menjalankan pelbagai fungsi, gejala kekurangan zink boleh membuat ia sukar untuk mendiagnosis.

Hypozincemia
Hypozincemia, atau kekurangan zink vitamin, terutamanya disebabkan dari pengambilan makanan yang tidak seimbang. Lebih teruk gejala kekurangan hasil daripada penggunaan alkohol yang berlebihan, cirit-birit, hati yang kronik dan penyakit buah pinggang, kencing manis, anemia sel sabit atau malabsorption. Perkadaran yang rendah zink di dalam badan anda boleh menyebabkan gangguan genetik utama, masalah kesuburan di kalangan lelaki, dan pertumbuhan yang tidak normal dan kematangan seksual perlahan di kalangan kanak-kanak.

Pertumbuhan abnormal
Kekurangan zink boleh menyebabkan kepada pertumbuhan abnormal mental dan fizikal di kalangan kanak-kanak. Jumlah yang mencukupi zink perlu diambil oleh ibu semasa mengandung beliau.

Hipogonadisme
Keadaan ini adalah berfungsi tidak wajar sistem pembiakan, di mana gonad (ovari atau testis) tidak melaksanakan fungsi asas mereka menghasilkan hormon dan telur / sperma. Kekurangan ini membawa kepada pembangunan rosak seksual yang rendah atau menengah.

Masalah kulit, rambut dan kuku
Kulit pucat, kering dan kasar, jerawat, ekzema, ruam, psoriasis dan kulit berminyak adalah semua gejala hypozincemia. Kuku anda boleh memaparkan bintik putih, pertumbuhan yang lemah, dan keradangan kutikel, manakala kelemumur, pertumbuhan miskin dan kehilangan rambut boleh merosakkan kulit kepala.
   
Cirit-birit
Peningkatan dalam kejadian dan keterukan cirit-birit boleh hasil hypozincemia. Rawatan zink yang tepat pada masanya boleh mengurangkan tempoh dan keterukan cirit-birit akut di dalam badan anda dan juga boleh mencegah kejadian masa depan sehingga tiga bulan.

Kesimpulannyanya, cara terbaik untuk mendapatkan tahap yang sesuai zink adalah melalui makanan mentah, tidak dimasak kerana zink boleh hilang dalam proses memasak. Sumber terbaik zink termasuk ikan, telur, kacang dan kekacang, daging tanpa lemak, ayam, yogurt dan bijirin sarapan diperkuat. Anda juga boleh cuba tiram, yang kaya dengan zink. Gunakan carta kecergasan dari fitday.com untuk memantau pengambilan pemakanan anda vitamin zink.


2 comments:

  1. Nice entri. Sangat berinformasi.

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas info.. jom ziarah http://ungguviolets.blogspot.com/

    ReplyDelete

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca