Tips guna dapur kaca elak meletup tiba-tiba

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Kebelakangan ini ada beberapa kes dapur kaca atau glass stove meletup ketika digunakan.Post kali ini admin nak kongsi pengalaman ibu admin pernah menggunakan dapur kaca dan ianya meletup ketika digunakan.

Punca kejadian adalah disebabkan ibu admin memasak dalam tempoh yang lama dan menggunakan periuk besar. 

 Tak kiralah sama ada dapur kaca anda jenis jenama mahal atau cap ayam ataupun dimaklumkan oleh penjual kaca jenis tempered glass yang tahan lasak.Apa apa pun ia tetap kaca dan kemungkinan besar akan meletup jika salah cara penggunaannya. 

Admin ingin menasihatkan anda sebagai pengguna agar menggunakan peralatan ini dengan betul.

Harus diketahui bahawa glass stove sebenarnya bukan kegunaan lasak. Ia lebih kepada 'perhiasan' atau kegunaan dapur kering aka dry kitchen.Oleh yang demikian anda kena pastikan :-

1. Maksimum penggunaan hanya 2jam.

2. Tidak digunakan pada suhu maksimum tinggi.

3. Tidak sesekali mengelap atau membersihkan dapur ini menggunakan kain basah ketika ia masih panas. Ia akan menyebabkan gelas yang panas retak seribu apabila menerima suhu rendah dari kain basah.

4. Jika anda melihat dapur kaca anda mengalami retak seribu. Cuba hadkan atau hentikan penggunaan bagi menggelakkan kejadian dapuŕ meletup.

5.Buka ruang bawah dapur untuk pengaliran udara panas agar tidak memberi tekanan kepada dapur ini.

6. Selepas memasak, usah tinggalkan periuk / kuali atas tungku dapur ini. Beban yang berat memberi tekanan keatas bahagian kerangka kaca. Ia mengakibatkan bahan lebih cepat reput/retak/rosak. 

Harap info ringkas ini dapat membantu anda sebagai pengguna dapur kaca.

In sha Allah..

No comments:

Post a Comment