Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Pelajar ditangkap Kastam Kerana Beli Senapang M16 Tiruan Melalui Internet

Contoh senjata tiruan
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Obses masyarakat kepada senjata tiruan memang menjadi kegilaan kepada remaja mahupun orang dewasa untuk dijadikan koleksi peribadi mahupun hobi. Namun apa yang kita tidak sedari adalah tindakan kita ini bakal mengundang masalah dari pihak berkuasa.

Admin melihat perkara ini bahawa  masyarakat masih tidak mengetahui baahwa memiliki senjata tiruan samaada untuk tujuan hobi atau sebaliknya adalah salah dari segi undang-undang. Perkara ini terjadi kepada seorang pelajar merujuk kepada akhbar KOSMO di mana keghairahan seorang pelajar tingkatan tiga membeli 'mainan' berupa beberapa laras senjata tiruan melalui internet mengundang padah apabila dia dicekup Kastam Cawangan Penguatkuasaan Ipoh kelmarin.

Remaja berusia 15 tahun terbabit ditahan di rumahnya di sini berdasarkan alamat tertera pada bungkusan kurier yang dikesan menerusi mesin pengimbas Unit Kastam Pos, Pejabat Pos Besar Ipoh Sabtu lalu.
Pengarah Kastam negeri, Datuk Mohd. Nasir Said berkata, antara senjata tiruan yang dirampas kira-kira pukul 12 tengah hari itu ialah senapang jenis M16, Air Rifle MP5, pistil jenis Glock dan Colt 45 automatik.

Katanya, kesemua senjata tiruan berkenaan berkualiti tinggi dan menyerupai unit sebenar serta mampu mendatangkan kecederaan serius jika terkena tembakan yang dilepaskan. "Air Rifle MP5 yang dirampas menggunakan peluru tembaga manakala yang lain disertakan dengan set peluru getah.

"Nilai rampasan dianggarkan bernilai RM2,043.90 dan duti terlibat adalah RM878.88," katanya pada sidang akhbar di Ibupejabat Kastam negeri Perak di sini hari ini.

Setahu admin jika di bawah Seksyen 8(a) Akta Senjata Api 1960 keranatuduhan  memiliki senjata tiruan . Jika sabit kesalahan, ia boleh membawa hukuman penjara tidak melebihi tujuh tahun atau denda tidak melebihi RM10,000 atau kedua-duanya.Oleh itu beringatlah dan hindari dari membeli dan memiliki senjata tiruan demi masa depan anda.


Plz share kepada kenalan anda untuk tujuan berkongsi ilmu.

No comments:

Post a Comment

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca