Anda suka blog ini? Sila klik " Like "

Banner

Carian Dalam Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Popular Hari Ini

Pengalaman Ngeri Di Pesta Pulau Pinang 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pesta Pulau Pinang  akan menjadi bualan setiap kali berada di hujung tahun.Kali terakhir admin mela...

Post Paling Popular Minggu Ini

Keberkesanan Astaxanthin Untuk Kulit Cantik dan Rawatan Penyakit Kronik

Astaxanthin merupakan sejenis pigmen merah yang dihasilkan secara semula jadi oleh sejenis mikro alga unik bernama Haematococcus Pluvialis. Alga ini banyak didapati secara meluas di kebanyakan negara yang mempunyai lautan dalam terutama Lautan Pasifik dan hidup sekurang-kurangnya 5000 kaki di bawah paras air laut. Antara negara yang kaya dengan sumber alam ini ialah di Kepulauan Hawaii, Kanada, Jepun dan sepanjang pantai negara persisir lautan Pasifik. Namun, alga di Kepulauan Hawaii merupakan yang terbaik di dunia kerana ia hidup subur memandangkan ia mendapat nutrien, suhu dan persekitaran yang sempuran memandangkan Kepulauan Hawaii terdiri daripada gugusan kepulauan gunung berapi berusia jutaan tahun yang kaya dengan mineral dan galian semula jadi.

Walaupun alga ini bewarna hijau, seperti kebanyakan alga lain, namun ia sebenarnya akan bertukar warna kepada merah sekiranya persekitarannya terancam sama ada tekanan persekitaran, suhu, pancaran UV yang berlebihan dan sebagainya. Ia sebenarnya berpunca daripada mekanisma terakhir alga ini sendiri yang mengeluarkan sejenis pigmen atau pewarna semulajadi yang digelar Astaxanthin.

Astaxanthin merupakan sejenis pigmen merah yang berada dalam kumpulan famili Vitamin A yang besar bergelar Caretenoid. Ia tergolong dalam kelas phytokimia tepenes di mana ia majortinya di dalam kumpulan xanthophyll. Ia merupakan sejenis pigmen kuning-oren-kemerahan yang wujud secara semula jadi di muka Bumi. Haematococcus Pluvialis menjadi diet harian beberapa jenis unggas dan hidupan marin seperti flamingo, ketam laut, udang laut ( lobster ), krill ( sejenis udang laut dalam ), dan ikan salmon.

Terdapat lebih daripada 2000 kajian yang menyokong tentang manfaat Astaxxanthin terhadap kesihatan manusia dan ia terus dikaji oleh para saintis, pengamal perubatan, ahli farmasi dan sebagainya.

Antara kebaikan dan manfaat Astaxanthin ialah :

Kebaikan Astaxanthin

 • Meningkatkan kualiti kulit. Astaxanthin bukan sahaja menghalang kerosakan akibat sinaran matahari UV daripada berlaku, tetapi sebenarnya boleh membantu menterbalikkan tanda-tanda luar penuaan dari luar dalam.
 • Mengurangkan kedut dan tompok penuaan, meningkatkan tahap kelembapan, keanjalan dan kelancaran, dan untuk memberi kulit anda yang cantik, bersinar sihat.
 • Antioksidan semulajadi yang dikenali. Ia telah diukur jauh lebih kuat daripada mana-mana antioksidan terkenal: vitamin E atau vitamin C, beta-karotena, lutein atau Pycnogenol.
 • Pemakanan tambahan untuk kulit kelihatan muda, cantik, dan mungkin yang terbaik untuk mengambil untuk penglihatan.
 • Penawar yang amat berkesan untuk semua jenis siku tendon, sendi dan sakit otot, artritis dan tenis.
 • Astaxanthin boleh sampai ke setiap bahagian sel, di dalam dan keluar.
 • Astaxanthin boleh melintasi rintangan darah-otak untuk melindungi otak dan sistem saraf.
 • Astaxanthin boleh melintasi halangan darah retina dan membawa perlindungan kepada mata.
 • Astaxanthin berfungsi di setiap bahagian badan, organ-organ dan kulit.
 • Astaxanthin boleh membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan tendon, sendi dan otot.
 • Merangsang sistem imuniti
 • Membantu mencegah serangan jantung
 • Membantu mencegah permulaan sel-sel kanser
 • Membantu mencegah Alzheimer dan Parkinson
 • Menormalkan tekanan darah
 • Melegakan masalah prostat
 • Memberikan ketahanan yang lebih baik untuk selsema
 • Mencegah dan mengurangkan kencing manis
 • Mencegah penyakit gusi
 • Meningkatkan kesihatan reproduktif
 • Melindungi semua bahagian sel-sel daripada kerosakan oksidatif
 • Makanan tambahan utama untuk kesihatan mata dan mencegah kebutaan.
       
Terdapat dua jenis jenama yang popular iaitu BioAstin Hawaii Nutrex yang  menjadi produk Astaxanthin  No. 1 di Amerika Utara dan ini diamalkan sendiri oleh ahli farmasi terkenal Amerika, Suzy Cohen.Namun,  produk ini tidak terdapat di pasaran Malaysia dan  hanya boleh dibeli melalui laman web online sahaja. Akan tetapi ada satu produk jenama yang dipasarkan sendiri oleh syarikat Malaysia, Cosway. Ia adalah AstaPycnogenol.Namun ada juga produk yang menggunakan kandungan Astaxanthin dalam sebahagian ramuan produk mereka seperti produk DR11,Aqueous Marine Collagen,Collagen Astaxanthin dan lain-lain.

Oleh itu, apa yang anda tunggu lagi, sama-sama nikmati perubahan drastik daripada sumber alam yang terhebat ini.

1 comment:

 1. New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Get Rid Of 20 Pounds in Only 21 Days!

  ReplyDelete

Artikel Terbaru Rugi Kaw Kaw Kalau Tak Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian

Maklumbalas atau komen yang disiarkan di suatu-suatu artikel yang telah diterbitkan di halaman blog ini adalah bertujuan untuk bertukar-tukar pendapat bagi memperbaiki kualiti kandungan artikel atau sebarang sokongan secara membina. Walaubagaimanapun, pihak kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen atau maklumbalas yang telah disiarkan. Sebarang komen yang menyalahi kesalahan undang-undang kerajaan Malaysia adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang mengirim maklumbalas atau komen tersebut.

Sila pertimbangkan sepenuhnya apabila ingin mengirim komen atau maklumbalas di blog ini.

Komen Terbaru Dari Pembaca