Pengambilan Kopi, Teh dan Coklat Mengganggu Penyerapan Vitamin Dalam Badan



secawan kopi panas
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Anda pengemar kopi/teh/nescafe? Tahukah anda bahawa Minum minuman disebutkan tadi mengandungi kafein yang boleh menganggu penyerapan vitamin ke dalam tubuh kita dengan sempurna. Minuman berkafein tinggi seperti kopi, teh, minuman berkarbonat dan coklat adalah makanan harian biasa yang mempunyai kafein. Sesetengah ubat-ubatan dan suplemen juga mempunyai kafien. Oleh itu,jika ada sedang mengambil suplimen vitamin pastikan minuman berkafein dielakkan dalam masa beberapa jam selepas vitamin.Ini bagi memastikan penyerapan vitamin oleh badan berlaku dengan sempurna bagi mengelakkan pembaziran berlaku.Di sini beberapa kesan kafein ke atas vitamin-vitamin adalah seperti berikut :-

Zat Besi

Kafein sebenarnya mengurangkan penyerapan zat besi ke dalam badan. Kopi dan teh mempunyai polyphenols, unsur kimia yang hanya didapati di dalam tumbuhan. Walaupun polyphenols adalah sejenis antioksida yang bagus, tetapi ia akan mengikat dirinya ke molekul zat besi itu sendiri, menyebabkan kesukaran kepada proses penyerapan.

Kalsium

Kafein akan menyebabkan kalsium untuk dikumuhkan sekali di dalam air kencing. Kafein juga boleh menganggu penyerapan kalsium di dalam usus, sekaligus mengurangkan kalsium di dalam tulang.

Vitamin B

Kafein bersifat diuretic, iaitu menyebabkan seseorang selalu membuang air kecil. Vitamin larut air seperti vitamin B di dalam badan boleh berkurangan kerana is juga terkandung di dalam air kencing. Semakin kerap seseorang itu membuang air kencing, semakin banyaklah vitamin B yang akan dikeluarkan di dalam tubuh.

Vitamin D

Pengambilan kafein yang tinggi juga boleh mengakibatkan kemerosotan reseptor sel untuk Vitamin D di dalam tubuh untuk wanita berusia/menghampiri menopause'**. Jika ini berlaku, seseorang mudah mendapat penyakit tulang rapuh/osteoporosis kerana vitamin D amat penting untuk penyerapan optimum kalsium ke dalam tulang.

**(November 2001 issue of the "American Journal of Clinical Nutrition)

No comments:

Post a Comment